Arctic by Cycle -pyörävaellusreitistö
-

Arctic by Cycle -pyörävaellusreitistö

Arctic by Cycle -pyörävaellusreitistö on maailman pohjoisin pyörävaellusreittien kokonaisuus, joka ulottuu Lapin napapiiriltä Pohjois-Norjan Jäämerelle asti. Reitistö koostuu haastavammista vaellusreittejä ja erämaa-alueiden mönkijäuria hyödyntävistä maastopyöräreiteistä ja helpommista soratiereiteistä. Yhteensä 14 reittiä tarjoavat jopa 3000km retkeiltävää, jalostettuna eri kestoisiksi reissuiksi muutamasta päivästä useisiin viikkoihin. Reitit yhdistävät Lapin alueen kansallispuistot, erämaa-alueet, kylät ja luontokohteet kansainvälisesti ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

Syrjäisyydestään huolimatta reitit ovat yllättävänkin helppoja ja laadukkaita palveluita on reiteillä säännöllisesti. Osa reiteistä on ajettavissa jopa ilman telttaa, jos yöpaikat varaa ennakkoon, mutta monet reiteistä tarjoavat parhaan kokemuksen parhaita palveluita ja kauneimpia leiripaikkoja yhdistelemällä. Reitit on suunniteltu myös niin, ettei ruokaa tarvitse yleensä kantaa mukana muutaman päivän tarpeita enempää ja kartoille merkatut lähteet ja kaltiopurot tarjoavat juomavedet. Reittejä ei ole merkattu maastoon vaan reittiopastus tapahtuu digitaalisesti karttasovelluksen, urheilukellon tai erillisen GPS-laitteen avulla. Jokaisesta 14 reitistä on tarjolla yksityiskohtaiset reittikuvaukset arcticbycycle.com -sivustolla haastavuusluokituksineen, päiväetappeineen ja varustesuosituksineen. Reitit on suunniteltu saavutettavaksi julkisella liikenteellä ja reiteille pääsee kätevästi junalla tai junan ja linja-auton yhdistelmällä.

Pello on tärkeä palvelupiste Santa’s Western Gravel Loopilla ja lähes koko Lapin alueen kiertävällä Central Lapland Gravel Loopilla, jotka jatkuu Pellosta kaakkoon kohti Rovaniemeä ja pohjoiseen kohti Kolaria. Rautatieaseman ansiosta Pello toimii myös näiden reittien mahdollisena alku- ja päätepisteenä. Pellon kunta oli mukana Arctic Bikepacking Trail -hankkeissa, jossa Arctic by Cycle -pyörävaellusreitistö kehitettiin ja julkaistiin vuosina 2020-2023.

Santa’s Western Gravel Loop -logo.

Lue lisää Arctic by Cycle -pyörävaellusreitistöstä osoitteessa arcticbycycle.com