Utajärveläislähtöinen Aimo Laitinen taituroi voiton Kojamon kiusaus -veistotapatumasta – pikakisan voitto meni Ruotsiin
-

Julkaistu

Utajärveläislähtöinen Aimo Laitinen taituroi voiton Kojamon kiusaus -veistotapatumasta – pikakisan voitto meni Ruotsiin

Kolmipäiväinen Kojamon kiusaus -veistotapahtuma toi mukanaan todellista veistotaituruutta, jota kävi viikonlopun aikana ihailemassa melkein 2000 ihmistä.

Viisitoista veistäjää otti yhteen ratkoen paremmuuttaan kala ja kalastus -teeman ympärillä. Jokainen veistäjä sai tulkita teemaa omalla tavallaan. Säännöt sallivat kaikenlaisen puutyöstön, mutta keskiössä on luonnollisesti moottorisahaveisto. Tapahtuman tuomariston muodostivat: kuvataiteilija Essi Korva, arkkitehti Pentti Aho, jäänveistokonkari Marko Suomalainen ja kuvataiteilija Pekka Syväniemi.

Tuomaristo kiinnitti huomiota arvioissaan taiteellisuuteen, annetun materiaalin hyväksikäyttöön, puun ominaisuuksien ymmärtämiseen sekä työn tekniseen toteutukseen. Tuomaristo kahden päivän työskentelynsä päätteeksi julisti voittajan lauantaina kello 13.00. Yleisö sai äänestysvuoronsa pikakisassa, kun voittaja valittiin suljetulla lippuäänestyksellä. Tapahtuman taustalla toimi Pellon kunta ja Pellon Kehitys Oy yhteistyökumppaneidensa kanssa. Materiaalinaan veistäjät käyttivät Pellopuun jättiliimapuuhirttä.

Tuomaristo yksimielinen voittajasta

Torstain ja perjantain aikana käydyn kahden päivän veistokisan voittajaksi julistettiin lauantaina Aimo
Laitinen. Veistäjillä oli työstämiseen aikaa 16 tuntia, jonka he saivat jakaa haluamallaan tavalla. Veistoajasta
Laitinen hyödynsi jokaisen minuutin, sillä muiden ollessa jo valmiita, Laitinen laulatti moottorisahaa lähes
viimeiseen sekuntiin. Liekö sattumaa, että veistoteoksen nimi oli Kojamon kiusaus. Tuomaristo oli voittajasta
yllättävän ja harvinaisen yksimielinen, vaikka jokainen kiersi ja merkkasi teokset ja pisteytykset itsenäisesti.

Oppilas ja opettaja kilpasilla

"Oppilas meni opettan ohi heittämällä!" julisti toiseksi kilpailussa sijoittunut Juha Käkelä. Aimo Laitinen aloitti moottorisahaveistämisen vuonna 2019 Juha Käkelän järjestämällä veistokurssilla. ”Laitisesta näki heti, että tekijältä löytyy luontaista kykyä.” Käkelä
kehuu.

”Ajattelin että tällainen tyttöhahmo olisi erilainen ja kiinnostava” Aimo Laitinen kommentoi teostaan. ”Minulla oli suunnitelma siihen, miten saada liikettä mukaan teokseen. Voisi sanoa, että aika pitkälle oli suunniteltu koko työ päässä ja paperilla etukäteen”. Myös muut veistäjät kehuivat Laitisen työtä, joka toi varmuutta veistäjän toimintaan.

Pikaviestokisan voitto Ruotsiin

Yleisö äänesti pikaveistokilpailun voittajaksi Norra Roslagenista kotoisin olevan Hans Gustafsonin. Hansin nimikkoveistotyyli on käyttää vain isoa moottorisahaa, jolla hän kuitenkin muotoilee tarkasti myös yksityiskohdat. Gustafson on yksi Ruotsin tunnetuimmista veistäjistä.

"Ensimmäistä kertaa Pellossa järjestetty tapahtuma oli osaltaan jättimenestys. Väki löysi tapahtumapaikalle ja veistäjien taide sai aikaan erittäin paljon ihastusta ja mielenkiintoa. Vihreän pysäkin ympäristö muuttui kolmen päivän ajaksi moottorisahaveistoateljeeksi, jossa puitteet olivat kunnossa ja ympäristö jokimaisemineen innosti veistäjiä antamaan kaikkensa." kertaa Timo Metsäjoki, Kojamonkiusaus -veistotapahtuman tuottaja.

Kojamon kiusaus -veistokisan voittajakolmikko: 1. Aimo Laitinen (keskellä), 2. Juha Käkelä (oik.), 3. Pasi Ahokas

Kisan voittoveistos.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!