Rajojen terveysturvallisuustoimet 12.7.-15.10.2021
-

Julkaistu

Rajojen terveysturvallisuustoimet 12.7.-15.10.2021

Lue ohjeistus rajan ylitykseen Enontekiön, Muonion, Kolarin, Pellon ja Ylitornion kunnissa

Tiedote

Rajakunnat tekevät tartuntataudin torjuntatyötä valtioneuvoston asetuksen mukaisesti. Tähän tehtävään on pyydetty virka-apua Rajavartiolaitokselta. Toivomme tarkastusten aiheuttavan mahdollisimman vähän haittaa ihmisten liikkumiselle - torjuntatyöstä tinkimättä.

Toimenpiteitä rajalla sujuvoittavat seuraavat ohjeet:

 1. Ota mukaan tarvittavat todistukset. Käytännössä yleisin on rokotustodistus.  Kaksi rokotetta tuo vapautuksen terveystarkastuksesta, kun tehosteesta on mennyt 14 vrk. 
 2. Terveystarkastusta nopeuttaa henkilötietojen kirjaaminen Lapin Sairaanhoitopiirin Laplandentry-tietokantaan. Esitiedot säilytetään tartuntatautilain 39 §:n mukaisessa henkilörekisterissä. Tietoja säilytetään enintään 14 päivää, minkä jälkeen tiedot poistetaan järjestelmästä.  
 3. Sisärajavalvonnan päättymisen jälkeen terveystarkastukseen ohjataan raja-asemalta kulloinkin riittävän suureksi katsottu määrä rajanylittäjiä.  Tämän määrän päättää terveysviranomainen ja siihen vaikuttaa ylittäjien koronatodistusten kattavuus ja taudin esiintyvyys. Tarkemmat tiedot maahantuloon vaadittavista todistuksista ja testeistä sekä niistä vapauttamisesta löytyvät THL:n sivulta.

Hyödyllisiä linkkejä:

Testaus maahantullessa ei koske sinua jos:

 • Saavut tartuntalain perusteella annetun valtioneuvoston asetuksen listauksen mukaisesta alhaisen riskin maasta.
 • Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen.
 • Sinulla on todistus hyväksyttävästä vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta COVID-19-rokotussarjasta tai 6 kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista.
 • Sinulla on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu korkeintaan 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tai todistus koronarokotussarjan ensimmäisen rokoteannoksen saamisesta vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista. Sinut ohjataan testiin 72–120 tunnin eli 3–5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Testissä käyminen on pakollista. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.
 • Jos sinulla ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinut ohjataan testiin 24 tunnin sisällä ja toisen kerran 72–120 tunnin eli 3–5 päivän sisällä Suomeen saapumisesta. Myös toinen testi on pakollinen. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.

Jos olet täyttänyt 18 vuotta ja kieltäydyt pakolliseksi määrätystä terveystarkastuksesta, voit tartuntatautilain mukaisesti saada sakkorangaistuksen.

Seuraavien henkilöiden ei tarvitse maahan tullessa esittää koronavirukseen liittyviä todistuksia tai osallistua koronatesteihin 12.7. alkaen:

 • Henkilökohtaista koskemattomuutta nauttivat ulkovaltojen edustustojen tai kansainvälisten valtioidenvälisten järjestöjen jäsenet ja heidän perheenjäsenensä sekä muualle kuin Suomeen akkreditoitujen diplomaatti- tai virkapassin haltijat heidän kulkiessaan Suomen kautta virkapaikalleen tai kotimaahansa.
 • Kuljetus- tai logistiikka-alalla toimiviat matkustaja- tai tavaraliikenteen kuljettajat, alusten, ilma-alusten tai junien miehistöt heidän työtehtävissään ja vaihtomiehistöt heidän siirtyessä työtehtäviin tai työtehtäviin.
 • Henkilöt, joiden maahantulon peruste on äkillisen terveyttä tai turvallisuutta uhkaavan yhteiskunnan infrastruktuuriin kohdistuvan vaaran torjunta.
 • Lentoliikenteessä matkustavat, kun he eivät poistu lentoasemalta.
 • Suomen ja Norjan rajalla toimivat tulliviranomaiset välttämättömissä virkatehtävissä.
 • Saamelaiset, jotka harjoittavat elinkeinoaan tai kulttuuriaan saamelaisten kotiseutualueella.

Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!