Pellon kunnan koronatiedote
-

Julkaistu

Pellon kunnan koronatiedote

Korona on edelleen keskuudessamme

Viime aikojen uutiset ovat kertoneet meille, että koronaviruksen ns. toinen aalto on lähtenyt voimallisesti liikkeelle maassamme. Huolestuttavasti ilmentymiä on esiintynyt myös meidän lähialueillamme. Toistaiseksi me pellolaiset olemme säästyneet tartunnoilta, mikä on erittäin hieno asia, ja on osoitus meidän kaikkien vastuullisuudesta. Uhkana kuitenkin on, että pitkään jatkunut rauhallinen tilanne johtaa herpaantuvaan suhtautumiseen annettuja suosituksia kohtaan, ja tie viruksen leviämiselle myös tänne Pelloon tasoittuu. Kevään ennuste epidemian huipun ajoittumisesta maassamme loka-marraskuulle näyttää tämänhetkisen kehityksen valossa todennäköiseltä.

Ensi viikko on syyslomaviikko myös täällä Pellossa. Valtakunnalliset matkustusrajoitukset sulkevat pois meiltä lomailun ulkomailla. Epidemian ollessa kiihtymisvaiheessa myös eri puolilla maatamme, rohkenen ehdottaa vakavaa harkintaa myös sellaisten kotimaan kohteiden osalta, joissa ilmentymiä on viime aikoina ollut erityisen paljon. Tässä tilanteessa on entistä tärkeämpää, että me jokainen aina vain ahkerammin huolehdimme henkilöhygieniastamme ja myös kasvomaskein, suojakäsinein ja kokoontumissuosituksia noudattaen ennaltaehkäisemme viruksen leviämistä keskuudessamme. Tämä on meidän kaikkien etu.

Pellon kunta on tilannut paikalliselta yrittäjältä 2 000 kpl erinomaisesti työstettyjä, turvallisia kasvomaskeja, joita on valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti jaettu riskiryhmään kuuluville ja vähävaraisille kansalaisille. Niitä on tähän mennessä jaettu n. 350 kpl. Kasvomaskit ovat niin tyylikkäitä ja laadukkaita, että niitä toivoisi kyllä tulevan vastaan entistä enemmän pellolaisten kasvoilla. Kasvomaskeja voi edellämainittu kohderyhmä käydä hakemassa kunnanvirastolta klo 9.00-15.00 välisenä aikana.

Tämä koronatiedote, joka sähköisen version ohella taas jaetaan Alasenpään Tertun toimesta myös paperisena kaikkiin pellolaisiin talouksiin, on järjestyksessään kuudes. Sen tavoitteena on välittää kuntalaisille oikeaa, ajantasaista tietoa koronatilanteesta meillä täällä Pellossa ja ohjeistaa toimintoja mahdollisissa tartuntaepäilyissä. Tilannekuva kuitenkin voi muuttua hyvinkin nopeasti myös meillä, ja siksi on hyvä seurata tilannetta päivittäin Pellon kunnan sivuilta osoitteesta www.pello.fi

Toivon, että pellolainen yhteisöllisyys vie päivitettyä tietoa myös niille kuntalaisille, joilla ei ole mahdollisuutta saada sitä internetin välityksellä. Ympäristökylille on keväällä pystytetty erityisiä “koronatauluja”, ja hyvä viestintämalli on esimerkiksi se, että yhteisössä toimii tiedotusvastaavia, jotka tilanteiden muuttuessa tulostavat tiedotteita netistä kyseiselle taululle kaikkien nähtäville, tai sitten jakavat niitä talouksiin, joissa tieto netistä ei ole saatavilla.

Koronan suhteen meillä valitettavasti on käsissämme vielä huomattavasti enemmän kysymyksiä kuin on vastauksia. Huolellinen varautuminen ja se esimerkillinen kuuliaisuus ja vastuullisuus, jota täällä Pellossa on koko tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana esiintynyt, ovat varmasti parhaat tiedossa olevat työkalut taistelussa tuota näkymätöntä uhkaa vastaan. Fyysinen etäisyys mutta henkinen läheisyys yhdessä perinteisen saippuan ja veden kanssa tarjoavat meille edullisimman ja tehokkaimman puolustuksen. Jaksetaan vielä toimia vastuullisesti koronan leviämisen ehkäisyssä, niin koittaa sekin päivä, että voimme palata normaaliin arkeen ja jatkaa hyvää elämää täällä Pellossa. Pienillä teoilla on merkitystä!

Koronaturvallista syksyä toivottaen

Eero Ylitalo
kunnanjohtaja
Pellon kunta

Vetoomus opetustoimesta huoltajille, oppilaille ja henkilöstölle

Syyslukukauden alku on mennyt koululla hyvin ja opetusta on voitu toteuttaa tiimeittäin hyvin sujuvasti lähiopetuksena koronasuosituksia noudattaen. Kuntamme ei edelleenkään näy koronatartuntojen tilastoissa, mikä on erinomainen juttu.

Nyt koronatilanne valtakunnallisesti on kuitenkin alkanut huonontua kovaa vauhtia juuri syysloman kynnyksellä. Usein lomalla tavataan sukulaisia ja ystäviä, ja käydään lomareissuilla. Nyt kuitenkin toivomme teidän jokaisen harkitsevan lomasuunnitelmianne. Voisiko etelän serkkuja tavatakin nyt videopuhelun välityksellä tai kylpyläreissu vaihtaakin patikointireissuun upeissa maisemissa lähettyvillä? Kontaktien vähentäminen ja isojen väkijoukkojen välttäminen on avainasemassa tartuntojen leviämisen ehkäisyssä. Niinpä vetoammekin teihin jokaiseen, että pidätte tämän mielessä syyslomaa suunnitellessanne, jotta tilanne kunnassamme säilyisi yhtä hyvänä kuin tähänkin asti ja saisimme jatkaa koulunkäyntiä lähiopetuksessa syysloman jälkeenkin. Tämän vetoomuksen myötä opetustoimi toivottaa kaikille turvallista ja rentouttavaa syyslomaa. Pysytään kaikki terveinä.

Varhaiskasvatukseen vain terveenä

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa noudatetaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja paikallisia sekä lapsikohtaisia varhaiskasvatussuunnitelmia. Hygieniaohjeistusten noudattaminen toiminnassa ja kaikissa tiloissa on tärkeää. Epidemiatilannetta seurataan ja erityisjärjestelyiden tarpeellisuutta arvioidaan. Tarvittaessa ohjeita päivitetään.

Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennen. Tärkeää on, että varhaiskasvatukseen tullaan vain terveenä.

Varaa aina etukäteen aika koronatestiin

Pellon terveyskeskukseen pääsee koronatestiin matalalla kynnyksellä ja testaaminen onkin suositeltavaa, mikäli kärsit koronavirukseen viittaavista oireista (mm. hengitysinfektio-oireet, vatsaoireet, lihassärky, kuume). Terveyskeskukseen ei saa tulla sisälle oireisena, vaan aina pitää soittaa ja puhelimitse ohjeistetaan.

Mikäli kärsit koronavirukseen viittaavista oireista, ota aina ensin yhteyttä puhelimitse terveyskeskukseen. Voit tehdä oman oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi

Mikäli oireet antavat aiheen, niin soita numeroon:

  • virka-aikana (klo 8-16) 040 713 2771
  • virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744

Jos emme pääse heti vastaamaan virka-aikana soitettuun puheluun, niin kuuntele viesti ja valitse numero 1, niin soitamme sinulle takaisin. Koronanäytteitä otetaan ensisijaisesti aamupäivällä, ajanvarauksella. Jos sairastut lievästikin, mene koronatestiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes testivastaus tulee. Näin havaitsemme yksittäisetkin tartunnat ja pystymme ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti epidemian leviämistä Pellossa.

Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Ota aina ensin yhteys puhelimitse sosiaali- ja terveydenuollon yksikköön ennen kuin tulet vierailulle. Näin suojellaan riskiryhmäläisiä mahdollisten tartuntojen leviämiseltä. Vierailut ovat mahdollisia ainoastaan ennalta sovitusti ja puhelimitse saatuja vierailuohjeita noudattaen. Vierailijoilla tulee olla mukanaan oma suu-nenäsuoja ja suojahanskat. Käsien desinfioinnista ja turvaväleistä on huolehdittava. Vierailulla vältetään kontakteja muiden asukkaiden ja vierailijoiden kanssa.

Ennen terveyskeskuksen vuodeosastolla vierailua on aina otettava yhteyttä puhelimitse osastolle numeroon 040 713 2743 tai 040 713 2744, jotta vierailijat saavat ajan-kohtaisen ohjeistuksen turvalliseen vierailuun (huom. vuodeosastolta ei läpikulkua Ilta-ruskoon).

Ennen palveluasumisyksiköissä vierailua tulee ottaa puhelimitse yhteyttä ja sopia vierailusta henkilökunnan kanssa. Puhelinnumerot yksiköihin ovat:

Yksikkö Puhelinnumero
Kielas Tupa 040 713 2722
Kielas Pirtti 040 725 3391
Kotitie 1. krs 040 726 4478
Kotitie 2. krs 040 726 3188
Kamari 0400 913 154
Iltarusko 040 713 2741
Ailakki 040 713 2745
Koivulakoti 040 570 8629
Meän koti 040 840 4267

Kielaksen asukkaille voi soittaa myös videopuheluita tabletin kautta numeroon: 040 612 6079.

Lataa koronavilkku

Lataa älypuhelimeesi koronavilkkusovellus sovelluskaupastasi. Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Koronatartunnan saanut henkilö voi ilmoittaa tartunnasta sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu. Lisätietoa koronavilkusta: www.koronavilkku.fi Mikäli Koronavilkku ilmoittaa, että olet mahdollisesti altistunut jossakin tilanteessa, niin voit oireettomana seurata, tuleeko oireita ja välttää kontakteja. Voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen, niin pohdimme yhdessä tilannettasi.

Suojellaan riskiryhmäläisiä

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia suosituksia. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa tulla jos on lieviäkään sairastumiseen viittaavia oireita. Kannattaa käyttää suojamaskia ja hanskoja, mikäli lähikontakteja ei ole mahdollista välttää. Riskiryhmään kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään tarpeettomia lähikontakteja eikä yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista voida siten myöskään suositella. Jos osallistuminen on välttämätöntä, tulee turvaetäisyyksiä ja hygieniasuosituksia noudattaa.

Pellon uudet kotisivut on julkaistu

Viimeisimmät koronatiedotteet ilmestyvät aina Pellon kunnan kotisivuille www.pello.fi ajankohtaista -osioon. Pellon kotisivut ovat käyneet läpi mittavan uudistuksen. Uudet sivut on selkeämmät ja tieto löytyy helpommin. Sivuston hakutoiminnot ja tapahtumakalenteri toimivat paremmin. Sivusto on saavutettava. Saavutettavuudella tarkoitetaan, että verkkosivut ja mobiilisovellukset sekä niiden sisällöt ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää mitä niissä sanotaan. Sivuston kehitystyö jatkuu edelleen. Otamme mielellämme palautetta vastaan Pellon kunnan uudesta sivustosta sähköpostiin: pellonkunta@pello.fi tai sivuilta löytyvän palautelomakkeen kautta.

Yhteystiedot ja palveluajat

Pellon kunnanvirasto ja toimistopalvelut palvelevat maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo 040 631 7001 eero.ylitalo@pello.fi
Elinvoimajohtaja Kai Korhonen 040 674 4318 kai.korhonen@pello.fi
Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi 040 581 1255 johanna.korteniemi@pello.fi
Vastaava lääkäri Maija Risku   maija.risku@pello.fi
Hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen 040 562 4809 anne.ikonen@pello.fi
Hoitotyön esimies Taina Timonen 040 563 4358 taina.timonen@pello.fi
vs. Sivistysjohtaja Tiina Kangas 040 668 2346 tiina.kangas@pello.fi
Rehtori Piia Kilpeläinen-Tuoma 040 713 2762 piia.kilpelainen-tuoma@pello.fi
Terveyskeskus    
virka-aikana (klo 8-16) 040 713 2771  
virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744  
Kiinteistöhuollon päivystys 0400 291 935  

Uusimmat tiedotteet koronaan liittyen julkaistaan Pellon kunnan kotisivuilla www.pello.fi. sekä Pellon kunnan facebook-sivulla. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen tärkeä seurata tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti. Toimitaan yhdessä niin, että voimme viettää koronaturvallista syksyä!


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!