Pellon kunnan koronatiedote 5.3.2021
-

Julkaistu

Pellon kunnan koronatiedote 5.3.2021

Muutoksia rajanylityksiin, tarkennusta kokoontumisrajoituksiin ja ohjeistusta tilojen hallinnoijille

Päivitetty 8.3.2021 rokotuksiin liittyviä tietoja.

Arvoisat pellolaiset

Koronatilanne on meillä Pellossa rauhoittumaan päin. Ilmentyneet tartunnat ovat osoittautuneet olevan samaa ketjua aikaisempien kanssa. Positiivisia testituloksia ei enää viimeaikoina ole montakaan jätetty, mikä antaa olettaa, että tartuntaketju on onnistuttu tällä erää sammuttamaan.

Kyseisessä tartuntaketjussa oli kuitenkin kysymys muuntoviruksesta ja siksi on nyt äärettömän tärkeää noudattaa ohjeistuksia entistä orjallisemmin. Muuntoviruksen leviämisherkkyys on huomattavasti aikaisempaa aktiivisempi ja ainoa keino sen estämiseksi on riittävät etäisyydet, käsihygienia ja matala testikynnys.

Ensi viikko on meillä hiihtolomaviikko, joka houkuttelee lähtemään matkoille tai hakeutumaan esim. isompiin matkailukeskuksiin. Nyt kuitenkin on kaikkien etu, että me kaikki pellolaiset tarkasti arviomme matkojen ja vierailujen todellisen tarpeen, ja suosimme oman paikkakunnan ulkoilumahdollisuuksia mahdollisimman paljon. Pellossa tarjolla olevat ulkoilun harrastusmahdollisuudet kestävät erinomaisesti vertailun hyvinkin tunnettujen matkailukeskusten kanssa. Ritavalkean rinteet ja loistavasti hoidetut latureitit eripuolilla kuntaa luovat upeat puitteet hiihtoloman vietolle. 

Jaksakaamme edelleen viedä eteenpäin arkeamme ja juhlistaa juhliamme tiukasti ohjeistuksia noudattaen. Ne on laadittu meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi ja turvaksi. Yhteisöllisyys ja vastuullisuus ovat nyt ominaisuuksia, joille on tarvetta ja käyttöä tässä ajassa.

Aurinkoista hiihtolomaviikkoa kaikille.

Ps. Tätä tiedotetta levitetään ainoastaan sähköisessä muodossa. Luotamme kuitenkin pellolaiseen yhteisvastuullisuuteen toivossa, että me itsekukin huolehdimme jollakin tapaa siitä, että myös nettiyhteyden ulottumattomissa olevat pellolaiset pääsevät osalliseksi tämän tiedotteen sisällöstä. Mikäli et itse voi edistää tuota tavoitetta esim. tulostamalla tiedotteen, voit ilmoittaa asiasta Pellon kuntaan numeroon 040 631 7001. Kiitos etukäteen.

Maija Risku Eero Ylitalo
Vastaava lääkäri  Kunnanjohtaja

                        
Odottakaamme maltillisesti rokotusvuoroamme

Rokotusten suhteen noudatamme THL:n laatimaa järjestystä, josta yksittäisen kunnan ei ole lupa poiketa. Haasteena tällä hetkellä on rokotteiden saatavuus, johon emme myöskään voi vaikuttaa. Vetoamme kuntalaisiin, että maltillisesti odottavat rokotusvuoroaan ja noudattavat tiedotteissa annettuja ohjeita riskiryhmien ja ikäryhmien vuorojen suhteen. Kiirehtimispuhelut ruuhkauttavat tarpeettomasti rokotepuhelinta ja työllistävät entisestään kovan työpaineen alla työskentelevää henkilökuntaa.

Pellossa koronarokotukset ovat tilanteeseen nähden lähteneet hyvin käyntiin, ja tähän mennessä on rokotettu 569 henkilöä, mikä on n 17 % pellolaisista. Rokotukset etenevät sitä mukaa, kun rokotteita saapuu Pelloon. 

Yli 80-vuotiaiden rokotukset jatkuvat. Samoin jatkuvat vuosina 1941-1945 syntyneiden rokotukset. Näille ryhmille rokotuksia on saapumassa viikoilla 10 ja 11, mutta kaikki käytettävissä olevat rokotusajat on tällä hetkellä annettu. 

Rokoteajat varataan rokotepuhelimesta: 040 631 9613 (ma-pe klo klo 8.30-15.00). Sairaanhoitaja arvioi, mihin rokotettavien ryhmään soittaja kuuluu ja antaa ajat sen mukaan. Silloin, kun aikoja ei ole saatavissa, numerosta saa neuvontaa rokotuksiin liittyen. 

Terveydenhuollon henkilökuntamme sekä palveluasumisen asukkaiden ja henkilökunnan rokotuskattavuus on tällä hetkellä hyvällä tasolla. 

Harrastustoiminnan rajoitukset

Harrastustoiminnan rajoituksiin liittyen on liikkeellä ollut monenlaista tietoa, ja tiedottaminen on osin ollut sekavaa valtakunnallisestikin. 5.3. pidetyssä Pellon poikkeusolojen johtoryhmässä kokoontumissääntöjä on tarkennettu ja yhdenmukaistettu vastaamaan valtakunnallisia ohjeistuksia. 

Seuraavat säännöt ovat näillä näkymin voimassa 28.3.2021 saakka:

  • kaikki kunnan omistamat harrastetilat on suljettu 28.3. saakka, poislukien 16-vuotiaat ja sitä nuoremmat harrastajat 
  • kaikki yli 16-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta on keskeytyksessä 28.3. saakka, riippumatta ryhmän koosta
  • Pellon keilahalli toimii ajanvarauksella supistetusti, turvavälejä ja tehostettua desinfiointia noudattaen
  • Ritavalkean hissit ja rinteet ovat auki, mutta kahvila on kiinni ja myynti toimii kahvilan terassin luukulta
  • Sairaanhoitopiirien rajat ylittävät harrastustoiminnat eivät ole toistaiseksi sallittuja.

Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa noudatetaan kuuden (6) hengen kokoontumisrajoitusta. 

Velvoitteita tilojen hallinnoijille

Tartuntalain 58 d velvoitteen mukaisesti koronatartuntoja ehkäisevien toimien noudattamista, seurantaa ja raportointia on tehostettava. Määräys koskee sekä julkisia tiloja että yritysten tiloja. Määräys pitää sisällään seuraavat kohdat: 

  • asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden pitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista vastaavista tartuntojen leviämistä estävistä käytänteistä
  • tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava.

Yrityksillä ja yhteisöillä on oltava kirjallinen suunnitelma, jonka mukaiset toiminnot mahdollistavat, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien on mahdollista välttää lähikontaktia toisiinsa. Lähikontaktilla tässä yhteydessä tarkoitetaan ihmisten oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden (2) metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan tai ihmisten fyysistä kontaktia toisiinsa.

Lähiopetus jatkuu hiihtoloman jälkeen

Tämänhetkisen tiedon mukaan lain edellytykset eivät täyty Lapissa peruskoulun etäopetuksen käyttöönottoon, joten myös meillä perusopetus jatkaa lähiopetuksessa hiihtoloman jälkeen. Sama koskee myös lukiota, eli sielläkin siirrytään näillä näkymin 15.3. alkaen lähiopetukseen.  Seuramme Pellossa luonnollisesti asiasta annettavaa Aluehallintoviraston ohjeistusta ja toimimme tarvittaessa sen mukaisesti. 

Rajalta ohjataan koronatestiin

Uutena asiana rajanylityksiin on tullut se, että rajaviranomaiset ohjaavat rajanylittäjät hakeutumaan Pellon terveyskeskukseen koronatestiin. Seuranta tapahtuu siten, että henkilön on täytettävä ylityksen yhteydessä yhteystietolomake, joka toimitetaan viranomaistietona terveyskeskukseen. Tämä mahdollistaa testivelvoitteen noudattamisen seuraamisen ja tarvittaessa yhteydenoton asianomaiseen henkilöön.

Yhteystietolomaketta ei kerätä viikoittain koronatestattavilta työmatkaliikenteen harjoittajilta, tavaraliikenteen kuljettajilta, rajaviranomaisten erityisryhmämenettelyn kautta saapuvilta maahantulijoilta eikä Finentry -digitaalisen palvelun kautta testiajan varanneilta eikä myöskään henkilöitä, joilla on esittää todistus sairastetusta ja parantuneesta koronataudista. Ulkomaalaisilta henkilöiltä maahan saapumiseen tarvitaan aina pätevä syy. 

Koronaturvallista hiihtolomaa Pellon laduilla!

 


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!