Pellon kunnan joulukirje
-

Julkaistu

Pellon kunnan joulukirje

Pellon kunta toivottaa rauhaisaa ja koronaturvallista joulunaikaa!

Julkaistu 22.12.2020

Lue tästä joulukirje pdf-muodossa (linkki aukeaa uuteen ikkunaan). 

Arvoisa pellolainen

Poikkeuksellinen vuosi 2020 lähenee loppuaan. Olemme vuoden aikana lähestyneet sinua erillisillä tiedotteilla, joiden sisältö on keskittynyt koronapandemiaan liittyviin toimintaohjeisiin ja tilannekatsauksiin. Olemme toistaiseksi täällä Pellossa selvinneet lähes ilman tartuntoja, mistä on syytä osoittaa suuri kiitos sinulle ja meille jokaiselle. 

Tässä joulukirjeessä tiedotamme luonnollisesti myös koronasta, mutta sen lisäksi ajattelin, että kaiken tämän keskellä on syytä suunnata katseet myös tulevaan, ja tiedottaa sinulle tulevista tapahtumista rakkaassa kotikunnassamme sekä asioista, joista kuntapäättäjämme ovat viime aikoina tehneet päätöksiä.

Kuntastrategia “Meän väylä 2030”

Kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden viimeisessä kokouksessaan kuntastrategian, jota on työstetty varsin laajalla joukolla useammassa työpajassa. Kaikkiaan n. 80 kuntalaista eri rooleissa on ollut antamassa puumerkkiään tuotokseen. Hienoinen yllätys oli, että vaikka työskentely ajoittui valtaosin huolestuttavaan korona-aikaan, kumpusi työpajoissa erittäin myönteinen tahtotila. Se näkyy myös tässä asiakirjassa. Positiivisuuden lisäksi sisältö muotoutui konkreettiseksi ja myös sellaiseksi, että asetettujen tavoitteiden toteuttamiseen voi vaikuttaa meistä jokainen omalla toiminnallamme. Strategian arvot, jotka ohjaavat toimintaamme ovat: Yhteisöllisyys, Aktiivisuus, Positiivisuus ja Suvaitsevaisuus. Punaisena lankana läpi koko asiakirjan juoksee myönteinen ajattelu omasta kotikunnasta, omasta työnantajasta, itsestä ja lähimmäisistä. “Elethään hyvvää elämää ja olhaan ylpeitä Pellosta ja pellolaisuuesta” on pellolainen toimintamalli kiteytettynä. Kuntastrategia tullaan laittamaan kunnan kotisivuille kaikkien saataville sen jälkeen kun graafinen asu on siihen työstetty.

Kyläkuvan ja ympäristön viihtyisyyteen satsataan

Tulevana vuonna voit nähdä useita uudistuksia Pellon kylällä ja ympäristössä. Pellon kunnassa käynnistyy hankkeita, joissa parannetaan ympäristön viihtyisyyttä ja kohennetaan ulkoilureitistöjä. Ensi vuoden aikana Kylävaaran kylkeen nousee kuntoportaat ja kuntoilulaitteita, joten kylänpinnassa pääsee liikkumaan luonnossa ja kuntoilemaan entistä moni-puolisemmin. Näiden haastavien aikojen keskellä luonto ja luonnossa liikkuminen tarjoavat voimaannuttavia ja helposti saavutettavia kokemuksia ja elämyksiä meille kaikille täällä Pellossa. Eeronpolulle Pallistajalle uudistetaan portaat ja laitetaan tulistelupaikka kuntoon. Kunnalle hankitaan myös suuri lämmitettävä teltta, joka mahdollistaa tapahtumien järjestämisen olipa sitten kesäinen sade tai talvinen pakkanen, kunhan vallitseva tilanne sallii taas yhteiset kokoontumiset.

Ritavaara-Salmilompolo -alueella korjataan reittiopasteita ja asennetaan tarvittaessa uusia. Talven aikana Ritavalkealle tulee käyttöön uusi 10 kilometrin talvipyöräilyreitti. Pyöriä voit vuokrata Ritikseltä myös talviaikaan, jos et ole aikaisemmin vielä päässyt maastossa kyseistä harrastusta kokeilemaan. Avantouinnin ystäville Ritavalkean avanto pidetään avoimena koko talven. Pellon kirjastolta voit lainata kirjastokortilla määräajaksi kausikortin Ritavalkean laskettelurinteisiin. Ritavalkean rinteet avataan 26.12. 

Pellon kyläkuvassa usein näkemäsi hyvin tunnistettavien Pello-autojen kanta uudistuu. Uusia autoja tulee katukuvaan pikkuhiljaa, ja ne tunnistaa jatkossa hieman pienemmästä Pello-logosta.

Pellon uudessa kuntastrategiassa korostetaan kunnan yhteistyön tärkeyttä eri toimijoiden kanssa. Pellon kunta kutsuu rohkeasti mukaan yhdistyksiä ja toimijoita yhteistyöhön! Kun järjestätte toimintaa, niin tiedottakaa myös kuntaa, niin lisäämme tiedot kunnan kotisivujen tapahtumakalenteriin. Ehkä löydämme lisää muitakin hyviä yhteistyötapoja! 

Pello on Suomen kalastuspääkaupunki

Oletkin varmaan jo huomannut, että kun saavut valtateitä pitkin Pellon kylälle, sinut toivotetaan tervetulleeksi Suomen kalastuspääkaupunkiin - Pelloon! Pello nimettiin virallisesti Suomen kalastuspääkaupungiksi vuonna 2020. Kalastuspääkaupungin status ja ideologia on vapaasti kaikkien kuntalaisten ja yritysten hyödynnettävissä ja toivomme, että kalastusteeman ympärille nousisi myös uusia avauksia. Kehitystyö ja brändityö jatkuu tulevan vuoden aikana ja toivomme yhteydenottojasi kuntaan, jos sinulle tulee mieleen hyviä ideoita hyödynnettäväksi kalastuspääkaupunkiteeman ympärille.
 
Oletko tullut ajatelleeksi, että Tornionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava joki? Upea jokinäkymä onkin varsin leimallinen ominaisuus juuri Pellossa. Jokirantaa raivattiin näkyville kuluvana vuonna ja työstä saadun positiivisen palautteen perusteella tämä tärkeäksi koettu asia lisättiin myös kunnan strategiaan, joten työ jatkuu myös tulevina vuosina. Väylä on niin merkityksellinen asia, että siihen on viittaus jopa uudessa kuntastrategiassamme, jossa “Meän Väylä” kytkeytyy jo asiakirjan otsikkoon.

Meän Opinahjo käyttöön 

Uusi upea monitoimitalo Meän Opinahjo saadaan käyttöön joululoman jälkeen, kun uuden talon käytävillä hipsivät jatkossa koko kunnan lapset ja nuoret varhaiskasvatuksesta lukiolaisiin saakka. Iltaisin Meän Opinahjo täytyy harrastustoiminnasta. Kaikkiaan kolmatta vuotta kestänyt suuri rakennusprojekti on saatu menestyksekkäästi päätökseen ja loman jälkeen lapsia ja nuoria sekä henkilökuntaa odottavat uudenaikaset ja laadukkaat tilat. Kun koulutyö pääsee käyntiin, ja koronatilanne tasaantuu, Meän Opinahjossa järjestetään avoimet ovet, jolloin kuntalaiset pääsevät tutustumaan uuteen rakennukseen. Monitoimitalon rakentaminen maksoi noin 8 miljoonaa euroa, ja se on korkeakoulun jälkeen Pellon kunnan historian suurin rakennushanke. Rakennuksessa on tilaa 4 000 m2 ja se pitää sisällään myös liikuntasalin, jakelukeittiön ja ruokasalin. 

Talousarvio vuodelle 2021

Tulevan vuoden talousarvion laadinta aloitettiin poikkeuksellisesti jo alkukesästä hyvällä yhteistyöllä viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden sekä henkilöstöjärjestöjen kesken. Kunnanhallitus perusti “talousnyrkki”-työryhmän, joka valmisteli talouden suunnittelua ja etsi myös mahdollisia uusia toimintamalleja palvelujen tuottamiseen. Nähtävissä oli, että verotulot laskenevat edellisestä vuodesta, mutta puolestaan valtionosuudet kasvaisivat. Lopullinen talousarvio saatiin sellaiseen muotoon, että se toteutuessaan tuottaa taseeseen 0,3 milj € ylijäämää.

Investointiohjelma koko on n. 0,9 milj €, mikä on varsin maltillista tasoa. Merkittävimmät hankkeet liittyvät Kyllinkeitaan Pirtti-osan remontointi, Ahjolan teollisuusalueen tien korjaukseen sekä muutamien kaavateiden peruskorjauksiin.

Henkilöstön työhyvinvointiin panostetaan myös tulevana vuonna. Pello on mukana kahdessa hankkeessa, joissa tavoitteena on löytää uusia toimintamalleja työhyvinvoinnin parantamiseen ja työssä jaksamisen vahvistamiseen. Hankkeissa tehdään yhteistyötä mm. Kolarin, Ylitornion, Tornion, Lappian, Posion, Sallan sekä Lapin Yliopiston kanssa.

Pellon kunnan talousarvioasiakirja 2021 kokonaisuudessaan (linkki avautuu uuteen ikkunaan). 

SOTE-selvitys

Olemme kuluneen vuoden aikana panostaneet selvitystyöhön sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamalleista. Alkukesästä tehtiin konsulttiyhtiö NHG:n johdolla yhdessä henkilöstön kanssa esiselvitys, jonka loppuraportin perusteella kunnanhallitus teki päätöksen, jonka mukaan työ jatkuu siten, että rinnakkain selvitetään oman toiminnan tehostamisvaihtoehtoja ja vaihtoehtoisia tuottamismalleja esim. ulkoistuksella. Työn käynnistymisen alkuvaiheessa todettiin kuitenkin, että sosiaalipuolen palvelujen suhteen pidättäydytään tässä vaiheessa pelkästään oman toiminnan kehitystyössä. Se onkin edistynyt niin hyvin, että sosiaalipuolella on jo osittain otettu käyttöön uusia toimintamalleja ja kehitystyö saa jatkoa. 

Terveydenhuollon puolella jatketaan myös omien toimintatapojen tarkastelua ja kehittämistä. Samanaikaisesti on kartoitettu myös kyseisen palvelun ulkoistamismalleja, ja ne ovat nyt edenneet kilpailulliseen neuvottelumenettelyyn. Tavoitteena on, että selvitystyön tulokset ovat toimielinten käsittelyssä maaliskuulla. Lopullisen päätöksen asiassa tekee kunnanvaltuusto.

Kunnanviraston aukiolo vuodenvaihteessa

Kunnanviraston väki rauhoittuu joulunviettoon 23.12.-3.1.2021, ja tuon ajan kunnanvirasto pidetään suljettuna. Voit kuitenkin jättää postia pääoven vieressä olevaan postilaatikkoon. Se tyhjennetään joka arkipäivä klo 15 mennessä. 

Pidetään korona kurissa yhteisvoimin

Pellossa olemme jaksaneet tunnollisesti noudattaa koronarajoitustoimia, mistä isot kiitokset kuuluu jokaiselle, joka on osallistunut tähän tärkeään tehtävään itsemme ja läheistemme suojelemiseksi. Korona onkin pysynyt aisoissa vielä toistaiseksi, mutta nyt jos koskaan on erityisen tärkeää muistaa noudattaa hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä sekä käyttää kasvomaskia aina asioidessamme kaupoissa tai palveluista tai jos muusta syystä liikumme paikoissa, joissa on liikkeellä muitakin ihmisiä. Muista jättää turvaväliä myös esimerkiksi kaupan kassajonossa, vaikka jouluruuhkat saattavatkin väliaikaisesti pidentää jonoja.

Joulun pyhinä on ihanaa aikaa nähdä sukulaisia ja ystäviä. Muistathan kuitenkin koronaturvallisuuden myös näissä tapaamisissa. Jos menet vierailulle sote-yksikköön tai sieltä tulee asukas kotivierailulle, on suositeltavaa, että käyt ennen vierailua koronatestissä, mikäli tulet alueelta, jolla on ilmennyt koronatartuntoja. Jos sote-yksikön asukas käy kotivierailulla, jolla tapaa Lapin sairaanhoitopiirin alueen ulkopuolelta tulevia, yksikköön palaaminen tapahtuu koronatestauksen kautta. Näin pyrimme varmistamaan, ettei virus pääse leviämään erityisen riskialttiina olevien kuntalaistemme keskuuteen. Myös sähköiset viestintäkanavat, kuten videopuhelut, ovat hyvä vaihtoehto muistamiseen joulun pyhinä, sillä on hyvin tärkeää, että muistamme sukulaisia ja ystäviä näinä aikoina! Tänä jouluna on erityisen suositeltavaa viettää joulunaikaa vain omassa perhepiirissä ja välttää muita sosiaalisia kontakteja mahdollisuusien mukaan. Jos on vielä mielessä jouluostoksia, niin Pellossa on yllättävän hyvä tarjonta joulupukin lahjakonttiin, joten senkään vuoksi ei kannata matkata jouluostoksille kotikunnan ulkopuolelle. "Ostama Pellosta, tuema paikallista" on hyvä keino vahvistaa kotikunnan elinvoimaa ja ennaltaehkäistä koronan kulkeutumista tänne.

Jos tunnet vähäisiäkään koronaan viittaavia oireita (kuten kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, nuha, pahoinvointi, ripuli tai haju- ja makuaistin muutokset), hakeudu matalalla kynnyksellä koronatestiin terveyskeskukseen. Odota eristäytyneenä testin tulosta. Tuloksen saat saman päivän aikana. Koronatestiajan voit varata puhelimitse: 040 713 2771 (virka-aikana, klo 8–16) ja 040 713 2744 (virka-ajan ulkopuolella). Testiaikaa varatessasi saat puhelimitse hoitajalta ohjeet testiin saapumiseen. Testejä otetaan ainoastaan ajanvarauksella. Varaa testiaika mieluiten aamupäivällä. Muunakin aikana voit ottaa yhteyttä, mutta ensisijaisesti testiajat varataan aamuisin ja koronatestaus keskitetään aamupäivän tunteihin.

Joulurauhaa

Tämän jouluisen tiedotteen myötä haluan toivottaa sinulle koko kunnan henkilöstön puolesta rauhaisaa juhlan aikaa ja oikein hyvää tulevaa vuotta 2021. Olemme joutuneet elämään historiallisen vuoden jakson, ja selvinneet siitä hyvällä yhteistyöllä. Toivon hyvän pellolaisen yhteishengen, myönteisyyden ja vastuullisuuden saavan jatkoa myös tulevina aikoina, olivatpa niiden haasteet millaisia tahansa. Yhdessä me niistäkin selviämme.

Eero Ylitalo
Kunnanjohtaja

Castrenin kuusi juhlavalaistuksessa


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!