Pello lähti edelläkävijäkuntana edistämään onnellista vanhuutta ja ostaa säännöllistä seuraa viidelle pellolaiselle vanhukselle
-

Julkaistu

Pello lähti edelläkävijäkuntana edistämään onnellista vanhuutta ja ostaa säännöllistä seuraa viidelle pellolaiselle vanhukselle

Pilottihankkeeseen viisi ikäihmistä

Pellon kunta osallistuu pilottihankkeeseen, jossa kunta ostaa säännöllistä seuraa viidelle pellolaiselle vanhukselle. Tarkoituksena on testata, miten säännöllinen seura, mielekäs tekeminen ja ulkoilut vähentävät vanhusyksinäisyyttä sekä lisäävät fyysistä ja henkistä hyvinvointia vanhuksille.

Pellon kunta lähti mukaan Seuranan hankkeeseen, jonka tarkoituksena on tuottaa onnellista vanhuutta yksinäisyyttä kokeville vanhuksille. Etenkin näin korona-aikaan asia on ajankohtainen. Yksinäisyydestä kärsii moni vanhus, ja sen vaikutukset hyvinvointiin, terveyteen sekä sitä kautta myös kunnan terveyden- ja vanhustenhuoltoon näkyvät kaikkialla. 

Pello tilasi viidelle vanhukselleen Seuranan ainutlaatuisen seurapalvelun, jolla se testaa, miten ketterä kunta voi lisätä alueen vanhuksille onnellista vanhuutta laadukkaasti, työllistäen samalla kunnan alueella asuvia eläkeläisiä. Näin kaksi eri senioritasoa saavat hyödyn kokeilusta. 

Tavoitteena on nähdä, miten vanhusyksinäisyyden ennaltaehkäisy ja mielekäs yhteinen arki uuden Seuralais-ystävän kanssa voi lisätä onnellista vanhuutta ja sitä kautta vähentää mm. kunnon alenemista ja terveyskeskuskäyntejä.

Seuralaispalvelun organisaattorina toimii Seurana Oy, jonka perustaja ja toimitusjohtaja on Mirka Saarinen. Hän kertoo, että Seurana Oy:ssä on vuodesta 2017 lähtien tehty suurella sydämellä laadukasta, vanhuksen hyvinvointia lisäävää, ei-sairaanhoidollista vanhusseuratyötä. Hoivakodit, laitokset ja nyt myös kunnat ovat ottaneet palvelusta keinon lisätä onnellista vanhuutta. Kun kaikkea ei voi tuottaa yksin, on hyvä saada lisäapua luotettavasta ja hyväksi havaitusta palvelusta. 

Kun Pellon kunta ostaa vanhusseurapalvelun kuntansa viiden vanhuksen iloksi, se tuottaa ilon useammalle taholle. Vanhus saa säännöllistä seuraa kotiinsa. Seuralainen, joka itsekin on eläkeläinen, saa työtä ja merkitystä ja lisääntynyttä hyvinvointia omaan arkeensa. Näin kaksi eri senioritasoa saavat hyötyä tästä hankkeesta. Vanhuksen kaukana asuva lähiomainen saa tapaamisen jälkeen seuralaiselta kuulla kuulumiset. Pellon kunta puolestaan saa arvokasta tietoa vanhusyksinäisyyden ehkäisystä ja sen tuottamasta hyvinvoinnista ja vaikutuksista kuntaan.

Pellon kunnassa hanke on käynnistynyt hyvin. Kunnassa on ollut positiivinen ja ketterä ote, aktiivisuus ja halu tehdä asioita uudella tavalla on ollut merkittävää. Myös kuntalaiset ovat ottaneet hankkeen hyvin vastaan ja on saapunut upea määrä hakemuksia Seuralaisiksi ja paljon kannustavia viestiä sosiaalisen median ja sähköpostien kautta. 

Vuoden lopussa nähdään hankkeen tuomat hyödyt valituille vanhuksille ja saadaan lisätietoa jatkoakin varten.

Lisätietoja hankkeesta antaa:

Pilvi Niemi
palveluohjaaja
Pello
040 579 0741
pilvi.niemi@pello.fi

Eero Ylitalo
kunnanjohtaja
Pello
040 631 7001
eero.ylitalo@pello.fi

Mirka Saarinen
toimitusjohtaja
Seurana Oy
040 555 3235
mirka.saarinen@seurana.fi


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!