Maakuntajohtaja Mika Riipi kuntakierroksella Pellossa
-

Julkaistu

Maakuntajohtaja Mika Riipi kuntakierroksella Pellossa

Maakuntajohtaja Mika Riipi saapui kuntakierroksellaan Pelloon 30.9.2020. Vierailulla Lapin liiton delegaatio tapasi Pellon kunnan päättäjiä ja viranhaltijoita.

Maakuntavierailun teemat koskivat ajankohtaisia aiheita kuten koronaa ja rajayhteistyötä. Maakuntajohtaja Mika Riipi totesi, että korona on kohdellut eri tavoin Lapin kuntia. Toisissa kunnissa koronavaikutukset ovat olleet radikaaleja ja joissakin kunnissa lähes olemattomia. Maakunnalta on ollut onnistunut valinta rakentaa Lapin elinkeinoja useamman tukijalan varaan, ettei olla riippuvaisia vain yhdestä toimialasta. Tosin matkailualaan koronavaikutukset ovat kohdistuneet eniten. Jotakin hyvääkin korona on tuonut mukanaan – tiivistynyttä yhteistyötä ja etätyöskentelyn digiloikkaa.

Kaikissa Lapin kunnissa, ja niin Pellossakin, pohditaan kunnan veto- ja pitovoimatekijöitä. Paikoin kunnissa on ollut työvoimapulaa, ja tähän tarpeeseen on syntynyt myös hanke veto- ja pitovoimatekijöiden ympärille. Tavoitteena on että ihmiset valitsisivat asuinpaikakseen kuntamme siinäkin tapauksessa että työpaikka etäyhteyksien turvin löytyy kauempaa. Korona-ajan huomataan lisänneen ihmisten kiinnostusta asua Lapin väljään asutuissa kunnissa.

Maakuntajohtajan mukana ollut delegaatio kertoi ajankohtaisista Lapin asioista. Kehittämispäällikkö Päivi Ekdahl toi esille EU:n tulevan rahoituskauden ohjelmavalmistelun tilannetta. Uusi ohjelmakausi alkaa vuonna 2021, mutta voimassaolevan ohjelmakauden hankehakuja on edelleen käynnissä. Esimerkiksi koronahaittojen lieventämiseen tai vihreiden ja hiilineutraalien arvojen edistämiseen on haettavissa hankerahaa.

Älykäs ja kansainvälinen Lappi –teemasta kertoi projektipäällikkö Eeva Erkinjuntti. Koronahaittojen ehkäisy ja erilaiset sopeuttamistoimenpiteet kuntien elinvoimaisuuden tukemiseksi ovat juuri nyt kansainvälisissäkin hankkeissa ajankohtaisia. Kansainväliseen hankehakumenettelyyn on Lapin liiton koordinoimana saatavissa myös asiantuntijapalvelua.

Lapin veto- ja pitovoimahankkeen ajankohtaisista asioista kertoi projektipäällikkö Henna Illikainen. On tärkeää, että nuoret saadaan pysymään kotiseudullaan. Heille täytyy olla tarjolla opiskelu-, harjoittelu- ja työpaikkoja tulevaisuudessakin. Keskusteltiin innovatiivisista ratkaisuista pohjoisen kuntien pitämisestä asuttuina, esimerkiksi joissakin kunnissa oli oltu yhteydessä tyhjien asuinkiinteistöjen omistajiin talojen saamiseksi vuokrakäyttöön kuntaan saapuville uusille asukkaille.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo toi Pellon kunnan terveiset maakunnalle. Sivuttiin Pellon vahvuuksia ja kehityskohteita, haasteita ja mahdollisuuksia. Todettiin, että Pellossa on vielä toistaiseksi päästy vähällä koronan suhteen. Vaikka työttömyysluvut kesällä heilahtivat kunnissa tyypillisesti ylöspäin, Pellon kunnassa kävi päinvastoin ja työttömyys laski kesällä 16 prosentista 10 prosenttiin. Koulutukseen satsaaminen kannattaa, sillä paikallisella koulutuksella saadaan turvattua tulevaisuuteenkin työvoimaa Pelloon.

Vierailupäivä päättyi keskusteluun raja-alueen erityispiirteistä sekä kalastuksen merkityksestä Pellossa, mikä sopikin oikein hyvin kalastuspääkaupunkiteemaan.

nnanjohtaja Eero Ylitalo ja maakuntajohtaja Mika Riipi​​​​​​​​​​​​​​

 

Maakuntajohtajan delegaatio Pellon kunnan vieraana​​​​​​​

 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!