Lipposet vierailivat Pellossa
-

Julkaistu

Lipposet vierailivat Pellossa

Pellon kunta sai kuluneella viikolla vastaanottaa arvovieraita, kun Paavo ja Osmo Lipponen saapuivat vierailulle.

Paavo Lipponen on syntynyt Pellossa vuonna 1941 ja hänen veljensä Osmo Lipponen vuonna 1944. Perhe muutti pois Pellosta vuonna 1948. Osmo Lipponen kertoi pilke silmäkulmassa, että silloinen lääkäri ei suostunut kirjaamaan Osmon syntymäkunnaksi Pelloa, vaan kirjoitti asiakirjaan Rovaniemen. Osmo kertoo, että vieläkin, aina kun mahdollista, hän korjaa virallisissa yhteyksissä syntymäkunnakseen Pellon. Lipposet keroivat, että yhteys synnyinseutuun on säilynyt vahvana läpi vuosien ja paluu Pellon maisemiin ja täällä asuvien ihmisten pariin on tuntunut aina kotoisalta.

Paavo Lipponen on toiminut kaksi täyttä kautta Suomen pääministerinä ja lisäksi eduskunnan puhemiehenä.  Lipponen on tehnyt merkittävän uran kansanedustajana sekä Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Hän muisteli hyvillämielin ensimmäisiä elinvuosiaan, jotka hän sai viettää Pellossa. Erityisesti hienon muistijäljen on häneen jättänyt perheensä lastenhoitajana toiminut Kaija Haanpää, joka hiljattain siirtyi ajasta ikuisuuteen. Entinen pääministeri muisteli häntä erityisellä lämmöllä.

Paavo Lipposen hallitus oli merkittävässä asemassa vuonna 1996 toimenpiteissään vaelluskalojen palauttamiseksi Tornionjokeen. Tornio-Muoniojokiseuran puheenjohtaja Kalervo Aska kiitti Lipposen silloin johtaman hallituksen arvokasta työtä rajajokemme kalakantojen säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi tehdystä työstä, ja luovutti hänelle Tornio-Muoniojokiseuran pöytästandardin.

Osmo Lipponen on tehnyt uransa diplomaattina toimien muun muassa pääkonsulina sekä suurlähettiläänä.

Lipposten vierailu liittyi pellolaisten pitkäaikaisen paimenen Paavo Korteniemen 80-vuotispäivien juhlallisuuksiin.

Kuvassa (vasemmalta) Osmo Lipponen, Lasse Rundgren (kunnanvaltuuston vpj.), Paavo Lipponen, Emilia Lipponen (Paavon tytär), Marjatta Rundgren, Feija Åkerlund, Kalervo Aska, Katja Jaako-Körkkö (Pellon elinvoimajohtaja), kunnanjohtaja Eero Ylitalo sekä kuljettajana toiminut Ilkka Rainio.
 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!