Koronatiedote 12.2.2021
-

Julkaistu

Koronatiedote 12.2.2021

Arvoisa pellolainen, hyvää ystävänpäivää!

Kädessäsi on vuoden 2021 ensimmäinen koronatiedote. Tilanne on meillä Pellossa edelleen rauhallinen, ja tartuntojen ilmentymismäärä on koko vuoden ajalta yksi pienimpiä koko maakunnassa. Tästä on syytä olla iloinen, mutta samaan hengenvetoon on hyvä muistaa, että tilanne ei ole vielä ohi. Se voi muuttua hyvinkin lyhyessä ajassa nyt kun muuntoviruskin näyttää rantautuneen maahamme. Tämä antaa meille perusteita jatkaa kuuliaisella tiellä ohjeistuksien suhteen. Jaksetaan vielä.

Olemme iloisia myös siitä, että tämän tiedotteen sisältö on tuomassa valoa ja toivoa koronan jälkeisestä elämästä. Olemme saaneet käynnistettyä rokotukset täällä Pellossa suunnitellusti sitä mukaa kun rokotteita on ollut saatavilla.

Jotta sekä rokotukset että testaukset sujuisivat mahdollisimman joustavasti, edellyttää se, että meistä jokainen noudattaa annettuja ohjeita ja varsinkin rokotusten suhteen malttaa odottaa omaa vuoroaan. Rokotusjärjestys on laadittu valtakunnallisesti, ja sitä noudatetaan kuuliaisesti myös täällä Pellossa.

Vaikka rokotukset ovat käynnistyneet suht hyvin, on syytä muistaa, että vanhat perusohjeet koronan torjunnassa ovat edelleen voimassa. Huolehditaan käsi- ja yskimishygieniasta, pidetään turvavälejä, hakeudutaan koronatestiin matalalla kynnyksellä flunssaoireiden ilmaantuessa, käytetään kasvomaskia ja vältetään tarpeetonta kanssakäymistä ihmisten kanssa. Esimerkiksi Ruotsin puolella tai ympäristökunnissa koronatilanne on paljon haastavampi kuin meillä Pellossa. Sen vuoksi esitämme erittäin vahvan suosituksen kaikille meille, että pysymme kotimaisemissa ja olemme kanssakäymisissä vain samassa taloudessa asuvien kesken. Suositeltavaa on myös työyhteisössä olla tekemisissä vain välttämättömien kontaktien kanssa ja porrastaa kahvi- ja ruokatauot, jotta turvavälit säilyvät. Edelleen on voimassa vahva suositus etätyön tekemisestä sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Nyt alkaa olla paras aika nauttia kevätauringon lisääntyvästä valosta ja iloita koronaturvallisesti kevättalven luonnosta ulkoillen ja reippaillen. Mennään yhdessä toiverikkaina ja koronavapaina kesää kohden, ja elethään hyvvää elämää, ja olhaan ylpeitä Pellosta ja pellolaisuuesta.

Eero Ylitalo
Kunnanjohtaja

Maija Risku
Vastaava lääkäri

 

Koronarokotusajat varattavissa rokotusjärjestyksen mukaisesti

Pellossa on tähän mennessä koronarokotteen saanut 386 ihmistä. Rokotetut ovat infektiopotilaita hoitavaa henkilökuntaa, ikäihmisten palveluasumisyksiköiden henkilökuntaa ja asukkaita sekä osa kotona asuvista 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista ihmisistä. Rokotusmyönteisyys on ollut ilahduttavaa, ja rokotuksista on kieltäytynyt vain yksittäisiä ihmisiä.

Tärkeitä ohjeita koronatiedusteluihin ja rokotusajan varaamiseen liittyen

 • 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille soitetaan terveyskeskuksesta, kun heidän rokotusvuoronsa on.
 • Muut rokotettavat voivat varata ajan rokotukseen silloin kun kyseisen ryhmän rokotteita on saatavana. Katso luokittelu riskiryhmistä alempana!
 • Kannattaa seurata terveyskeskuksen ja kunnan tiedotteita aktiivisesti. Rokotteita tulee Pelloon vähän kerrallaan ja tiedot muuttuvat nopeasti.

Rokotusten jatkuminen ja rokotusjärjestys

Kun soitat rokoteajanvarauspuhelimeen, terveydenhuollon ammattilainen arvioi, mihin rokotettavaan ryhmään kuulut.

Ikäihmiset

80-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottaminen jatkuu aina, kun kuntaan saadaan mRNA-rokotetta (Pfizer-BioNtech tai Moderna). Tämän ikäryhmän henkilöille soitetaan terveyskeskuksesta, kun heidän rokotevuoronsa tulee. Ikäryhmälle sopivia rokotteita tulee kuntaan pieniä määriä kerrallaan, seuraavan kerran viikolla 8.

70-80 -vuotiaat rokotetaan kaikkein vanhimpien jälkeen, myös mRNA-rokotteilla. Tiedotamme erikseen, kun 70-80 -vuotiaat voivat varata ajan.

Alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset

Tämä ryhmä rokotetaan Astra-Zenecan rokotteilla.

Riskiryhmä 1

Riskiryhmän 1 rokotukset aloitetaan henkilöistä, joilla on

 • elinsiirron tai kantasolusiirron jälkitila
 • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • vaikea krooninen keuhkosairaus
 • downin oireyhtymä (aikuiset)
 • dialyysihoitoa tarvitseva munuaissairaus.

Tämä ryhmä voi 15.2.21 alkaen soittaa ajanvarausnumeroon 040 631 9613 ja tiedustella aikaa rokotukselle.

Seuraava rokotettava ryhmä on riskiryhmän 1 henkilöt, joilla on lääkehoitoa vaativa aikuistyypin diabetes. Diabeetikoita on Suomessa niin paljon, että Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö ja Lapin kunnat ovat päättäneet, että riskiryhmästä 1 rokotetaan ensin pienemmät alaryhmät.


Riskiryhmä 2

Ryhmän 1 jälkeen rokotetaan riskiryhmä 2, johon kuuluvat

 • jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • vaikea sydänsairaus, ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti
 • aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • vaikea uniapnea
 • psykoosisairaus
 • sairaalloinen lihavuus (BMI yli 40).

Tehosterokote annetaan 12 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tehoste on samaa rokotetta kuin ensimmäinen annos.

Seuraavat ohjeet koskevat rokotukseen tulevia henkilöitä:

 • Tule rokotukseen terveenä, maski kasvoillasi.
 • Pukeudu lyhythihaiseen joustavakankaiseen paitaan.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi esim. henkilökortilla tai ajokortilla.
 • Varaudu jäämään tarkkailtavaksi 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen.
 • Rokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Saat tiedon toisesta rokotuskerrasta ensimmäisen rokotuksen yhteydessä.

Rokoteohjeet ja saapuvat rokotemäärät muuttuvat hyvin nopealla tahdilla, mistä syystä ajantasainen tiedottaminen on haasteellista. Pyydämme kärsivällisyyttä kuntalaisilta. Teemme parhaamme, että jokainen rokotukseen oikeutettu saa pistoksensa mahdollisimman pian.

Koronarokoteajanvarauksen puhelinnumero 15.2.2021 alkaen on 040 631 9613

Numero on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.30-15.00.

 • Yllä olevasta numerosta voi kysyä myös muuta koronarokotuksiin liittyviä asioita, esimerkiksi rokotteesta tulleista reaktioista.
 • Toivomme, että neuvolan ja vastaanoton puhelinnumeroihin ei enää soiteta koronarokotetiedusteluissa, näin säästämme neuvolan työpanoksen rokottamiseen ja muuhun työhön.

Uudet toimintamallit koronatestaukseen 6. helmikuuta alkaen

Ruotsin päätös vaatia voimassa olevaa koronatestiä maahan saapumisen ehdoksi on ruuhkauttanut testitoiminnan myös meillä Pellossa. Tästä syystä on tehty uusia linjauksia rajanylityksiin liittyvään koronatestaustoimintaan.

 • Säännöllisesti rajan yli työssäkäyville testi on voimassa yhden viikon.
 • Kansainvälisesti hyväksyttävä lääkärintodistus koronatestauksesta maksaa 50,80 euroa.
 • Kun tietää etukäteen työmatkansa ajankohdan, tulee varata testiaika hyvissä ajoin. Ajanvarauksen puhelinnumero on 040 713 2771 (ma-pe klo 8-16, la klo 9-14). Muina aikoina kysymyksiin vastataan vuodeosaston numerosta 040 713 2743, mutta testaaminen pyritään keskittämään päivän ajalle. Tällä keinoin vähennetään viikonloppuun osuvaa testaamista. Koronarokoteajanvaraukset tehdään 15.2. alkaen numerosta 040 631 9613 (arkisin klo 8.30-15)
 • Mikäli rajanylitys koskee ostosmatkailua, niin testausta ei enää tehdä kunnan kustannuksella. Tällaisissa tapauksissa on syytä hankkia testi yksityiseltä toimijalta.
 • Testausten määrä on siinä määrin kasvanut, että joudumme rajoittamaan Pellon terveyskeskuksen testipisteen ensisijaisesti Pellossa asuville ja oleskeleville henkilöille, sekä Pellon rajanylityspaikalta maahan tuleville.
 • Testien ruuhkautumista ilmenee jokaisessa rajakunnassa, ja siksi toimitaan siten, että kansalaisia testataan ensisijaisesti aina omassa kunnassa. Näin voidaan tasata testauskapasiteetteja jokaisessa kunnassa käytössä olevien resurssien mukaisesti.

Kangasmaskeja jaossa kunnantoimistolla

Laadukkaita, pellolaisena käsityönä tehtyjä kangasmaskeja, on jaossa kunnantoimiston aulassa (Kunnantie 4). Riskiryhmäläinen, hae itsellesi maski kunnantoimiston aulasta. Maskeja jaetaan 2 kpl per henkilö.

Maaseututapahtuma Pellonkorjuu järjestetään ensi kesänä

Maaseututapahtuma Pellonkorjuu järjestetään ensi kesänä 30.7.-1.8.2021. Luotamme siihen, että koronaepidemia on kesään mennessä kukistettu ja järjestelyt voidaan laittaa vauhtiin. Tapahtumahan jäi vuonna 2020 väliin koronaepidemian vuoksi, mutta ensi kesänä Pellonkorjuu järjestetään koulukeskuksen alueella entistäkin ehompana. Tapahtuman vetää tapahtumien järjestämisen moniosaaja, tapahtumatuottaja Silja Heikkilä, joka on järjestänyt muun muassa Kaustisten kansanmusiikkijuhlia ja Rauman pitsiviikkoja. Seuraa ilmoittelua osoitteessa: www.pellonkorjuu.fi Pellonkorjuu kaipaa myös monenlaisia ideanikkareita, tekijöitä ja kokijoita, jos sinulla on mielessä hyviä ajatuksia, niin ota yhteyttä Siljaan: silja.heikkila@pello.fi tai 040 631 5641.


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!