Itsenäisyyspäivää juhlistettiin perinteisin menoin
-

Julkaistu

Itsenäisyyspäivää juhlistettiin perinteisin menoin

Itsenäisyyspäivää juhlistettiin 6.12. Pellossa perinteisin menoin. Juhlapäivä alkoi jumalanpalveluksella Turtolan kirkossa, jonka jälkeen oli kunniakäynti sankarihaudoilla. Seppelpartion lähetti kirkosta matkaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisu Laitamaa ja seppeleen saattoivat perille sankarivainajien muistomerkille kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pekka Salminen sekä Pellon kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Erkki Muukkonen. 

Itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin Turtolan seurakuntakodilla. Ensimmäiseksi edessä oli positiivinen haaste, sillä yleisöä oli juhlassa niin paljon, että tarvittiin lisää istumapaikkoja saliin. 

Juhlapuheissa toivon sanoma

Juhlan tervehdyssanat lausui sivistysjohtaja Aku-Petteri Luiro. Hän muistutti, että olemme juhlassa koolla kunnioittaaksemme sotiemme sankareita. Kuitenkin sota on läsnä myös nykypäivässämme, mistä yhtenä osoituksena Pellossa on se, että olemme tarjonneet turvapaikan Ukrainan sodanjaloista paenneille ihmisille. Tärkein sota-ajan saavutus on kuitenkin Aku-Petteri Luiron mukaan se, että nykyisin Suomessa saamme elää hyvinvointiyhteiskunnassa maailman onnellisimpana kansana. 

Avaussanojen jälkeen kajahti komeasti ilmoille Revontulet-kuoron esittämänä päivän teemaan sopivat "Laulu Suomelle" ja "Juuret Suomessa". 

Itsenäisyyspäivän juhlapuheen piti kirjailija Unto Matinlompolo. Unto muisteli itsenäisyyden aikaa omien läheisten kokemusten kautta. Kokemus sodan käyneistä läheisistä oli sellainen, että he puhuivat sota-ajasta aina maltillisesti, ilman katkeruutta, uhoa tai vihaan. ”Sota oli hullun hommaa” oli toteamus kuulunut tuolloin. Koska sodan käyneitä ihmisiä on joukossamme enää vähän, nyt on tärkeää siirtää kokemukset ja opetukset seuraaville polville.

Isänmaan käsitteen Unto Matinlompolo ottaa laajasti. ”Isänmaa alkaa siitä, kun astuu ovesta ulos”. Isänmaata on lähiluonnossa jokaisen ihmisen ympärillä. Isänmaa löytyy yhtähyvin Jaipaljukasta tai Paljaankallionvaarasta, sillä isänmaata on kaikki se kauneus, jota lähiluonnostamme löytyy. Tulevaisuuden odotuksista Unto mainitsi sen verran, että tärkeää on säilyttää sisäinen tyyneys ja välttää vihaa. ”Älä anna auringon laskea vihasi ylle” on vanha viisaus, joka edelleen erinomaisesti pitää paikkkansa. 

Kulttuuritekijöitä palkittiin, vuoden Pellon lähettiläs ensimmäistä kertaa

Juhlapuheen jälkeen saatiin nauttia Revontulten musiikkiesityksistä laulujen ”Lapille” ja ”Valssi Tornionlaaksolle” muodossa. Seuraavaksi oli vuorossa kulttuuripalkintojen jako. Kunnanjohtaja Eero Ylitalo totesi, että Pellossa kulttuurin tekijöiden ja osaajien kenttä on niin moninainen, että saisi melkein jakaa kulttuuripalkinnot sarjoittain kuten urheilussa. 

Vuoden tosi pellolainen valittiin 28. kerran. Vuoden pellolaisena palkittiin Katja Huttunen tunnustuksena isolla sydämellä tehdystä työstä sotaa paenneiden lähimmäisten vastaanottamisessa ja asumisessa Pelloon vuoden 2022 aikana. Vuoden kulttuuripalkinnon saajaa oli Pellon kirkkokuoro, joka jo 60 vuoden ajan on toiminut luottotehtävissä avustaen seurakunnan erilaisissa musiikillisissa tehtävissä. Kirkkokuoro esitti puheen sijasta kiitoksensa musiikin muodossa, eikä mahtipontinen Finlandia hymni jättänyt ketään kylmäksi.

Ensimmäistä kertaa valittiin Pellon lähettiläs. Tämän ensimmäisen kunnian sai Unto Matinlompolo, joka tuli täysin yllätetyksi kunniatehtävästään. Hän totesikin kiitospuheessaan, että on tullut nyt takaisin kotiin, tärkeimpään sydämensä maisemaan. Hän oli kiitollinen ja otettu saamastaan kunniasta. Kuten mekin Pellon kunnassa saadessamme nimetä Unton tällaiseen kunniapestiin. Kunniakirjan mukaan tunnustus myönnettiin kiitoksena siitä, että hän on jo vuosien ajan tuonut esille tekopitäjäänsä Pelloa myönteisessä hengessä. Unton toiminta osoittaa esimerkillisesti sen, että hän ei ole unohtanut juuriaan ja hän haluaa olla vaikuttamassa siihen, että Pello myös tulevaisuudessa näyttäytyy kuntana, jossa eletään hyvää elämää.

Näin saatiin päätökseen itsenäisyyspäivän juhla, joka sisälsi sopivasti perineitä, vanhaa ja uutta yhdistettynä arvokkuuteen ja hartaaseen tunnelmaan. 

Kuvatunnelimia itsenäisyyspäivän vieton juhlallisuuksista:

Seppelpartiossa kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Erkki Muukkonen ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pekka Salminen.

Seppele laskettuna Turtolan sankarivainajien muistomerkille

Itsenäisyyspäivän juhlan tervehdyssanat lausui sivistysjohtaja Aku-Petteri Luiro.


Revontulet-kuoro esiintyy.

Juhlapuheen piti Unto Matinlompolo.

Vuoden kulttuuripalkinnon luovutus Pellon seurakunnan kuorolle. Sivistysjohtaja Aku-Petteri Luiro luovuttaa, kanttori Hanna-Maria Koivumaa ja kuoron jäsen Mauri Huusko vastaanottamassa..

Pellon kirkkokuoro.

Vuoden Pellon lähettiläs -tunnustuksen jako. Elinvoimajohtaja Katja Jaako-Körkkö ojentaa, Unto Matinlomoplo vastaanottaa. Taustalla sivistysjohtaja Aku-Petteri Luiro ja kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Vuoden Pellon lähettilään Unto Matinlompolon kiitospuhe. Oikealla kuuntelemassa sivistysjohtaja Aku-Petteri Luiro, elinvoimajohtaja Katja Jaako-Körkkö sekä kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Vuoden 2022 kulttuurivaikuttajat yhteiskuvassa: Vuoden tosi pellolainen Katja Huttunen,  vuoden Pellon lähettiläs Unto Matinlompolo sekä vuoden kulttuuriopalkinnon saaja Pellon seurakuntakuoro (Hanna-Maria Koivumaa ja Mauri Huusko).


Asiasanat


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!