Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2024 kuntalaiset
-

Julkaistu

Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2024 kuntalaiset

Miltäs se tuleva vuosi 2024 näyttää Pellossa?

Perinteinen tammikuun pakkasaalto vastaanottaa meidät kirpeydellään vuoden alussa. Pakkasvaroitus on voimassa koko Lapissa ja sähkönsäästäminen on hyvinkin ajankohtaista. Pörssisähkön kova hinta keskusteluttaa ihmisiä tänään perjantaina 5.1.2023.

Luonnonvoimat ovat kaikkiaan meitä ihmisiä suurempia voimia, niin kuin olemme viime päivien surullisesta uutisoinnista saaneet lukea Pallaksen traagisesta ja järkyttävästä onnettomuudesta. Lämmin osanottomme läheisten suureen suruun.

Lappi on täynnä turisteja ja ennätysmäärät matkaajia on saapunut ympäri maailmaa tänne karuun, mutta niin kauniiseen Pohjolaan. Pelloon on myös saapuneet matkailijat matkailupalveluiden ja erilaisten aktiviteettien ääreen. Miten me Pellona pääsisimme vielä enemmän Rovaniemen imuun ja saisimme sitä kautta enemmän kansainvälisiä talvimatkailijoita Pelloon naapurikuntana? Meillä olisi aitoutta ja ruuhkattomuutta tarjolla. Tässä meillä vielä työtä tiedossa.

Maailmassa ja kuntakentässä muutosta ja myllerrystä on näkyvissä nyt ja tulevaisuudessa. On kait vain todettava kunnanjohtajana, että muutos on pysyvää ja hypäthään sopivassa kohassa aina mukhaan muutoksen pyöhrään ja yritethään pysyä hallitusti mukana kyydissä. Sanat valmistautuminen, varautuminen, kansallinen ja kansainvälinen turvallisuus, suunnittelu, muutos, toteutus jne. ovat meille arkea.

Pellossa vuosi 2024 on alkanut tyypillisesti vuoden vaihteen kiireillä ja edellinen tilikausi 2023 on saatava pakettiin. Samalla olemme alkaneet elämään jo uutta talousarviovuotta 2024, joka kaikkiaan ei taloudellisesti ole Pellon kunnan kulta-aikaa. Pellon kuntaa, kuten monia muitakin kuntia kohtasi mittavat valtionosuuden leikkaukset, joka näkyy tiukkana talouden pitona tänä vuonna. Leikkaukset johtuivat pääasiassa Pellon kunnassa sote-siirtolaskelmista, eli sote-kulumme olivat tarkasteluvuonna 2022 ylittäneet arvioidun ja siitä meitä nyt rangaistaan.

Vuoden 2024 talousarviota tehtäessä olemme kuuliaisesti tukeutuneet kuntastrategiaamme ja se johdattelee meitä toiminnassa ja taloudessa. Pyrimme tekemään valinnat jatkuvan kehittämisen niin hyvinvoinnin, parempien palveluiden kuin yrittäjien menestymisen näkökulmasta. Kunnan tärkeä tehtävä on elinvoiman edistäminen ja se pitää sisällään kaiken sen, mikä meille jäi tehtäväksi hyvinvointialueiden voimaan astumisen jälkeen. Talouden luvut Pellossa ovat hyvät, mutta kestävä taloudenpito jatkossa korostuu edelleen. Puskuria on jonkun verran tulevia vuosia varten.

1.1.2025 alkaen toteutuu myös seuraava suuri uudistus eli Te-palveluiden rakenne- ja palvelumuutos. Pello on mukana Tunturi- Lapin ja Pellon kanssa oman työllisyysalueen valmistelussa. Yhdessä alamme toteuttamaan tehtävää ja kehittämään yhä parempia ja joustavampia lähipalveluita työllisyyden hoitamiseen.

Viranomaistoimintaan tulee muutoksia esimerkiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttumisesta. Lakimuutokset työllistävä kuntien teknisiä palveluita ja olemme tähänkin muutokseen valmistautumassa.

Tänä vuonna aloitamme yhdessä päättäjien ja viranhaltijoiden kanssa uuden organisaation rakentamiseen liittyvän työn Pellon kunnassa. Toimintaympäristön isot muutokset edellyttävät myös kunnalta muutoksia ja nyt on sen ajan hetki. Samoin talouden tasapainottamiseen nimetty työryhmä jatkaa työtään ja pohdimme vahvasti elinvoimaa lisääviä tekijöitä kunnassamme. Mistä saisimme enemmän veto- ja pitovoimaa? Hyvin oleellinen kysymys. Väestöennusteet eivät ole puolellamme, mutta on kuitenkin hienoa, että edelleen Pellon on nettomuuttovoittoinen kunta ja siltä osin tilanne on hyvä, kuten MDI ja Timo Aro uutisoivat uusimmissa tilastoissaan joulukuussa.

Pellon on vahvasti profiloitunut luontoarvoja ja kestävyyttä arvostavana kuntana. Met toimima yhteisöllisesti, aktiivisesti, positiivisesti ja suvaitsevaisesti. Luomme edellytyksiä yrittää ja ellää Pellossa.

Elethään ko Pellossa ja Hyvää vuotta 2024!

kunnanjohtaja
Katja Jaako-Körkkö

Muuttovetovoima kunnittain Suomen kartalla ja pylväsdiagrammina.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!