-

Tulvatiedote 17.5.2024

pe toukok. 17 13:13:00 2024

17.5.2024

Tulvatilanne Tornionjoella ja Muonionjoella:

Tulva on huipussaan ensi viikon (viikko 21) alkupuolella. Tulvahuipusta on tulossa keskimääräistä suurempi. Tulvahuippu on todennäköisesti jonkin verran suurempi kuin vuosien 2018, 2020 ja 2021 tulvissa, mutta pienempi kuin viime keväänä. Viime kevään kaltaisen tulvan toistuminen on mahdollista, mikäli ensi viikon alkuun ennustettua sään kylmenemistä ei tapahdu ja sulannan jälkeen tulee vielä vesisateita. 

Torniossa ja Pellossa tulvapenkereet eivät ole vaarassa ylittyä. Pellossa vedenkorkeuden ennustetaan nousevan lähelle vahinkorajaa tai hieman sen yli. Ylitorniolla veden ennustetaan nousevan Poikkilahdentielle viikonloppuna.

Lämpenevä sää vauhdittaa lumen sulamista

Jokien virtaamat ovat kääntyneet nousuun koko Lapissa. Vedenkorkeudet nousevat nopeasti, ja tulvahuiput ovat monissa vesistöissä keskimääräistä suurempia. Jäät ovat kaikilta suurilta jokivesistöiltä pääosin lähteneet.

Lämmin sääjakso sulattaa nopeasti jäljellä olevaa lunta Lapissa. Vedenkorkeudet ovat kaikilla Lapin havaintoasemilla kääntyneet nousuun. Vedenkorkeuden nousu on tulevien päivien aikana nopeaa, ja tulvahuiput ovat todennäköisesti ensi viikolla. Sään ennustetaan jatkuvan kuivana ja vähäsateisena. Sunnuntain jälkeen sään ennustetaan kylmenevän ja yöpakkasia voi esiintyä koko Lapissa. Kylmenevä sää hidastaa lumen sulamista ja jakaa tulvia pidemmälle ajanjaksolle, jolloin tulvahuiput toteutuvat matalampina. Mikäli sää jatkuu viikonlopun jälkeen ennustettua lämpimämpänä tai sateisempana, toteutuvat tulvahuiput suurempina. 

Hyödyllisiä linkkejä tulvan seurantaan ja ennakointiin:

Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.

Lapin Ely-keskuksen tulvatiedotesivut

Ely-keskuksen tulvatiedotesivu

Vesi.fi - alueellinen vesitilanne

Vesi.fi - tulvakeskusen tiedotesivu

Tulvakeskuksen opas tulviin varautumisesta

Lapin pelastuslaitoksen ohjevideo kiinteistön suojaamiseen tulvalta (youtube)

Tornionjoen tulvaa Eeronpuiston rannassa.