-

Varaudu vuosittaisiin kevättulviin

ma huhtik. 15 14:14:00 2024

Lapin kevättulvat eivät ole vielä alkaneet. Kevään tulvaennuste ei vielä tarkkaan kerro, kuinka voimakkaat tulvat tulevat olemaan tänä keväänä. Lapin pelastuslaitos kehottaa kuitenkin Lapissa tulvariskialueella asuvia ihmisiä varautumaan jokakeväisiin tulviin hyvissä ajoin. Kiinteistönomistajan vastuulla on suojata rakennuksensa mahdollisilta tulvavaurioilta.

Tulvariskialueella asuvan onkin hyvä varautua ennakkoon, sillä tulvahuipun iskiessä tulvasuojausmateriaalit voivat olla jo loppu rautakaupoista. Tulvasuojausmateriaalien tulisi kuulua riskialueiden kiinteistöjen omaan
varautumispakettiin.

- ”Pelastuslaitoksella eikä kunnilla ei ole mahdollisuuksia suojata yksittäisiä kiinteistöjä, minkä vuoksi omatoiminen varautuminen on erittäin tärkeää. Tulvavahinkoihin varautuminen on omaisuuden normaalia huolenpitoa”, kertoo päivystävä palomestari Timo Nyholm Lapin pelastuslaitokselta.

Lapin Ely-keskus ja Suomen ympäristökeskus vastaavat tulvaennusteen tiedottamisesta. Pelastuslaitoksen ensisijainen tehtävä tulvatilanteessa on turvata ihmisten turvallisuus. Hädässä olevien ihmisten tulee olla yhteydessä hätänumeroon 112, josta välitetään avunpyyntö pelastuslaitokselle.

- ”Jos oma tulvavarautuminen on kunnossa, kannattaa myös kysyä tarvitseeko naapurin tai lähipiirin ikäihminen apua tulviin varautumisessa”, kehottaa Nyholm.

Miten suojautua tulvalta?

Seuraa tulvatiedotusta aktiivisesti, jotta tiedät, milloin varautumistoimet tulee aloittaa. Kiinteistön voi suojata tulvalta rakennusmuovilla. Kiinteistön ympärille pitää rakentaa tukirakenteita kriittisimpiin paikkoihin, kuten mataliin kohtiin ja portaikkoihin. Sen jälkeen tukirakenteet ja kiinteistö muovitetaan rakennusmuovilla. Muovin pitää yltää riittävän ylös ja alaosaan jätetään riittävän pitkä helma, joka saadaan pysymään maata vasten murskeella ja hiekalla.

Puutalojen seinustan matalimmalle kohdalle on hyvä laittaa uppopumppu ja salaojaputket. Uppopumpulla voi pumpata vettä pois rakennukselta, jos vettä pääsee suojausten läpi. Tarkemman ohjevideon rakennusten tulvasuojaukseen (linkki videoon avautuu uuteen ikkunaan) löydät Lapin pelastuslaitoksen Youtube-tililtä.

Tulvasuojausvarusteet

  • Rakennusmuovia pari rullaa
  • Raakalautaa ja trukkilavoja
  • Rakennusnitoja, nauloja, vasara, saha
  • Soraa ja hiekkaa
  • Uppopumppu

Lisätietoa tulviin varautumisesta

Ajankohtaista tietoa tulvista, tulvariskeistä ja tulviin varautumisesta sekä tulvaennuste: vesi.fi (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Tulvariskialueet: Tulvakeskuksen sivuilla (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Linkki: Ely-keskuksen tulvaopas (avautuu uuteen ikkunaan)

Linkki: ELY-keskuksen ja Norrbottenin lääninhallituksen yhdessä Rajajokikomission kanssa laatima opas tulvaan varautumisesta (PDF).