-

Tulvatiedote 21.5.2023 klo 16.00

ma toukok. 22 09:29:00 2023

Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitos 

Tulvatiedote su 21.5.2023 klo 16.00 

Tulvahuippu vielä edessä Torniossa, muualla tulvat kääntyneet laskuun 

Tornionjoen tulva on kääntynyt laskuun Ylitornion pohjoispuolella Pellossa, Kolarissa ja Muoniossa. Myöskään Ylitorniolla tulvan ei odoteta enää nousevan. 

Pahin tulvatilanne on tällä hetkellä Torniossa. Ennusteiden mukaan Torniossa tulvahuippu saavutetaan tulevana yönä tai maanantain aikana. Tulvan odotetaan nousevan Torniossa vielä 10-15 senttiä. Näillä näkymin tulva jäisi kuitenkin 30-40 senttiä alle tulvapenkereen ylärajan. Asukkaita kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa omatoimisesti varautumaan tilanteeseen.Tornion ja Karungin pelastuslaitosten pihalla on haettavissa hiekkaa tulvasäkkejä varten.

Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitos on varautunut tulvatorjuntaan siirtämällä lisää kalustoa Tornioon. Pelastuslaitos on myös saanut virka-apua Oulun, Seinäjoen ja Vaasan pelastuslaitoksilta, joista on toimitettu viime yönä 1,3 kilometriä siirrettävää tulvavallia ja tehokkaita pumppuja. Myös puolustusvoimilta on saatu tulvantorjuntakalustoa.  

Tornionjoki 

  • Muoniossa tulva on kääntynyt laskuun. Tehtyjen suojausten toimivuuden seuranta on kuitenkin edelleen tärkeää, kunnes vesi on laskenut riittävästi. 
  • Kolarissatulva on kääntynyt laskuun. Tehtyjen suojausten toimivuuden seuranta on kuitenkin edelleen tärkeää, kunnes vesi on laskenut riittävästi. 
  • Pellossatulva on kääntynyt laskuun. Tehtyjen suojausten toimivuuden seuranta on kuitenkin edelleen tärkeää, kunnes vesi on laskenut riittävästi. 
  • Ylitorniollaveden nousu on pysähtynyt ja tehtyjen suojausten toimivuuden seuranta on tärkeää siihen asti, että vesi on laskenut riittävästi.
  • Torniossavesi nousee edelleen. Tulvahuipun arvioidaan olevan Torniossa sunnuntain ja maanantain aikana. Tulvan odotetaan nousevan vielä noin 10-15 senttiä. Asukkaita kehotetaan seuraamaan tilannetta ja tarvittaessa omatoimisesti varautumaan tilanteeseen.Tornion ja Karungin pelastuslaitosten pihalla on haettavissa hiekkaa tulvasäkkejä varten.

Ounasjoki 

  • Kittilässätulva on lähtenyt laskuun. Tehtyjen suojausten toimivuuden seuranta on tärkeää siihen asti, että vesi on laskenut riittävästi. 
  • Rovaniemellätulva ei nouse ennusteiden mukaan vahinkorajalle.
  • Tulva ei ole aiheuttanut vaaraa ihmisille. Jonkin verran olemme joutuneet muistuttamaan, että olisi hyvä pysytellä pois tulvavedestä. Yksittäisiä rakennuksia on saattanut kastua, ja jonkin verran kellareita on vedenvarassa. Suurvahingoilta on vältytty, mutta toki tulva voi aiheuttaa henkilökohtaisesti isoja menetyksiä niille, joiden omaisuutta on vedenvarassa, kertoo päällikköpäivystäjä Timo Rantala. 
  • Vedellä täytettäviä väliaikaisia tulvavalleja on saatu apuna Seinäjoelta ja Vaasasta, ja niitä käytetään tarvittaessa. Parasta aikaa tehdään katselmusta, mihin niitä laitetaan. Voi olla, ettei niitä tarvitse ottaa ollenkaan käyttöön, päällikköpäivystäjä Timo Rantala kertoo. 

Pelastuslaitos kehottaa välttämään turhaa tieliikennettä tulva-alueilla. Tulvavesi on arvaamatonta ja virtaus on kova, joten vältä myös vesillä liikkumista. 

Poikkimenneistä teistä tiedottaa Tieliikennekeskus.

Jos tarvitsee pelastuslaitoksen apua tulva-asioissa, eikä kyseessä ole välitön hengenvaara, kannattaa soittaa Tornion osalta tulvantorjuntaa johtavalle palomestarille 040 139 401 ja muiden kuntien osalta Lapin hyvinvointialueen pelastuslaitoksen operaatiokeskukseen 040152 8650. Näin vältetään 112-numeron turha kuormittuminen. 

Katso ohjeita omatoimiseen tulvasuojaukseen (linkit avautuvat uuteen ikkunaan): 
https://www.youtube.com/watch?v=m_ls0fHYDok 
https://www.vesi.fi/suojaa-koti-tulvalta/?fbclid=IwAR081jqWShW61Lq7zZcNsdnDYVuGYqVrAyp9tPhiTFcnpFYaa87cwhwIpGk 

Tieliikennekeskuksen tiedot poikki menneistä teistä:Liikennetilanne (fintraffic.fi)

Poikki olevat tiet Ruotsin puolella: https://www.trafikverket.se/trafikinformation/vag/?TrafficType=personalTraffic&map=5%2F886103.95%2F7412650.42%2F&Layers=TrafficSituation%2B&fbclid=IwAR1iQw2My0Hu5YDddorRHRm2UjWICnByLZlLQaIczcNiJeM3vhYFFyebaNY 

Tulvien kehittymistä voit seurata kätevästi muun muassa Suomen Ympäristökeskuksen Twitteristä: https://twitter.com/pinnanalta