-

Edunvalvontaa ja uusia oppeja Helsingissä

pe syysk. 16 13:22:00 2022

Ryhmä Pellon kunnan luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita matkusti Helsinkiin edunvalvonta- ja opintomatkalle 14.-15.9.2022. Ensimmäinen päivä kului valtakunnallisessa kunta-alan suurtapahtumassa Kuntamarkkinoilla. Siellä tarjolla on tietoiskuja ja luentoja kaikilta kunnan harjoittamilta toimialoilta taloudesta ja hallinnosta, elinvoimaan, viestintään, henkilöstöasioihin ja sote-palveluihin. Teemana useissa tietoiskuissa oli myös vuodenvaihteessa syntyvä ”uusi kunta”.

Satoja eri aiheisia luentoja ja tietoiskuja oli käynnissä kahden päivän ajan ja samalla tavattiin vanhoja kunta-alan tuttuja ja hankittiin uusita tuttavuuksia ja verkostoiduttiin. Messuosastolla pääsi kontaktoimaan eri palveluntuottajia ja organisaatioita, jotka toimivat kunta-alalla. 

Pellon asioita edistettiin eduskunnassa

Torstaina aamupäivällä ohjelma jatkui Kuntamarkkinoiden merkeissä. Iltapäiväksi siirryttiin eduskuntaan. Pellon delegaation tapaamiseen eduskunnassa osallistuivat kansanedustajat Kaisa Juuso, Katri Kulmuni ja Markus Lohi. Tapaamisessa olivat läsnä myös Kaisa Juuson sekä Mikko Kärnän eduskunta-avustajat. 

Tien parannuksia ja rajat ylittävää yhteistyötä

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo nosti kansanedustajatapaamisessa esille joitakin tärkeitä asioita, joihin Pellossa kaivattaisiin parannusta. Keskusteluun nousivat muun muassa Pello-Rovaniemi –tien sekä Nivanpääntien peruskorjaus sekä kevyen liikenteen väylän rakentaminen Mämmilä – Korpikoski –tieosuudelle VT 21:llä.  Koulutusteemaan liittyen nousi keskusteluun ajatus mahdollisesta pilottikokeilusta, jossa voitaisiin hyödyntää rajatylittävää ammatillista koulutusta Ruotsin puolella sijaitsevassa Koulutus Nordissa.  Keskustelussa sivuttiin Kolarin junaradan sähköistämistä. 

Luonnollisesti keskustelun aiheena kansanedustajien kanssa oli myös tuleva uusi kunta, joka muodostuu sote-uudistuksen yhteydessä. Keskusteltiin siitä, että lähipalveluiden säilyttäminen on edelleen tärkeää tulevaisuudessakin. Eero Ylitalo luovutti kansanedustajille muistion, johon keskusteluun nostetut asiat oli kirjattu. Kansanedustajat lupasivat tehdä parhaansa asioiden edistämiseksi.

Eduskunnan kyselytunnilla värikästä keskustelua

Edustajatapaamisen jälkeen Pellon ryhmä meni seuraamaan eduskunnan kyselytuntia. Kyselytunnin teemoina olivat muun muassa hoitajien palkka-asiat sekä maahantulokäytännöt ja viisumiasiat. Kyselytunnilla kansanedustajien ja ministereiden keskustelu muodostuikin varsin vilkkaaksi ja värikkääksi. 

Kyselytunnin jälkeen oli edessä enää junamatka pohjoiseen ja tuomisina oli paljon uutta ja ajankohtaista kunta-alan tietoa ja mukavia ja antoisia kohtaamisia. 

Kuntamarkkinat pidettiin Kuntatalolla 14.-15.9.2022

Pellon ryhmä eduskuntatalon marmoriportaikossa.

Kansanedustajista Kaisa Juuso, Katri Kulmuni ja Markus Lohi osallistuivat Pellon kunnan delegaation tapaamiseen.

Helsingin matkan päätteeksi Pellon ryhmä seurasi eduskunnan kyselytuntia.