-

Pellon kunta valmistautuu vastaanottamaan ukrainalaisia

ke kesäk. 22 16:21:00 2022

Ukrainalaiset majoittuisivat Pellossa ensisijaisesti kunnan määräysvallassa oleviin asuntoihin. Pellon kunta ja Rovaniemen vastaanottokeskus käyvät parhaillaan neuvotteluja sopimuksen yksityiskohdista. Tällä hetkellä suunnitelmissa on enimmillään 60 ukrainalaisen asuttaminen Pelloon, mutta sopimus ei velvoita vastaanottokeskusta sijoittamaan suunniteltua määrää kokonaisuudessaan Pelloon. Sopimusneuvottelut saadaan todennäköisesti päätökseen juhannuksen jälkeisellä viikolla. Migrin ja vastaanottokeskuksen yhteisen näkemyksen mukaisesti Pellossa kevään aikana jo tehdyt valmistautumistoimenpiteet mahdollistavat yhteistyösopimuksen solmimisen.

Kulut korvataan kunnille

Kunnat saavat korvauksen maahanmuuttotoiminnasta aiheutuneista kuluista. Asumisen suhteen kunnalle korvataan ARA:n (asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) määrittelemä kuntakohtainen vuokrataso, joka syntyy ukrainalaisten asuttamisesta. Samoin valtio korvaa kunnille muut kuntaan saapuvien ukrainalaisten kotouttamisesta, kuten varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta, syntyvät kulut.

Valmisteluja tehty keväästä alkaen

Pellon kunta on palkannut keväällä kotouttamiskoordinaattori Katja Huttusen järjestelemään ukrainalaisten vastaanottoa. Huttunen on organisoinut tavarakeräyksiä asuntojen kalustamiseksi. Pellolaiset ovat lähteneet hyvin liikkeelle tavara-avustuksien lahjoittamiseen, mutta lisääkin lahjoituksia otetaan vielä vastaan. 

-    Meillä on tärkeä tehtävä auttaa kuntaan saapuvia ukrainalaisia uuden elämän alkuun. Olemme jo sisustaneet valmiiksi heitä varten kunnan vuokrahuoneistoja ja kuntalaisilta saadut lahjoitukset ovat olleet tässä suureksi avuksi. Sisustetut asunnot ovat varsin kodikkaita ja odottavat vain uusien asukkaiden saapumista, kertaa Pellon kunnan kotouttamiskoordinaattori Katja Huttunen.

Pellon kunnan nettisivuilla ja some-kanavilla julkaistaan tiedotteita, joissa pyydetään lahjoituksia kulloinkin eniten tarvittavista tavaraoista. Lahjoitusten avulla kunta pystyy sisustamaan lisää asuntoja saapuvia ukrainalaisia varten.  Tällä hetkellä kovin tarve on kodin perussisustustarvikkeista, kuten sängyistä, hyllyistä, kodinkoneista, televisioista ja valaisimista. Pellon kunta on kiitollisena ottanut vastaan tähän asti saapuneet lahjoitukset, mutta lisääkin vielä tarvitaan aktiivisten kuntalaisten apua. 

Asuntoja ukrainalaisille sisustetaan kuntalaisten tuomien lahjoitusten turvin.