-

Pellon itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin menoin

ma jouluk. 06 19:14:00 2021

Pellon itsenäisyyspäivän juhlistaminen alkoi jumalanpalveluksella Turtolan kirkossa. Kirkonmenojen päätteeksi kirkkoherra Riittaleena Tuomi lähetti seppelpartiossa Antti Mäkituomaan ja Pekka Salmisen laskemaan seppeleen kaatuneiden muistomerkille sankarihaudoille. Seppele laskettiin kirpeässä pakkassäässä kevyen lumisateen leijaillessa taivaalta.

Antti Mäkituomas ja Pekka Salminen seppelpartiossa.

Sankarivainajien muistomerkki.

Avajaissanat laulaen

Turtolan Martat kahvittivat juhlayleisön Turtolan seurakuntakodilla ja kakkukahvien jälkeen vietettiin itsenäisyyspäivän juhlaa. Juhla aloitettiin komeasti ilmoille kajautetulla yhteislaululla Siniristilippumme, jota säesti Marianne Ylitalo. 

Juhlan tervehdyssanat lausui uusi kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Juulianna Ylisaukko-oja. Juulianna totesi, että tervehdys on välittäjänsä näköinen ja pienen johdannon jälkeen hän puki tervehdyksensä laulun sanoiksi. Juulianna totesi, että hänen esittämänsä Jukka Kuoppamäen laulu ”Juuret Suomessa” on hänelle aivan erityisen merkityksellinen ja tuon kappaleen kaunis melodia sopii esitettäväksi monenlaisissa juhlatilaisuuksissa. Juuliannan kaunis ja tunteellinen tulkinta kappaleesta sai juhlayleisön liikuttumaan ja moni pyyhki silmäkulmiaan. 

Nuoret pianistit esiintyivät

Ohjelmassa kuultiin Lapin musiikkiopiston Pellon toimipisteen nuoria muusikoita, kun Aleksanteri Hentilä esitti kappaleen Syksy ja Roman Guevara Mäen soitto soljui kappaleen Soittoääni tahdissa. Onni-Severi Saarenkangas esitti kauniisti Sanattoman balladin. Nuorten musisointia täydensi Natalia Rybinan kauniisti ja vaikuttavasti soineet Jean Sibeliuksen Valse ja Souvenir Op. 53.

Juhlapuheessa vedottiin alueelliseen ja rajat ylittävään yhteistyöhön

Juhlapuheen pitäjäksi Pellon itsenäisyyspäivään oli saapunut Lapin Te-keskuksen palvelujohtaja, res. majuri, Tero Hyttinen. Hyttinen muisteli puheen aluksi Tornionlaaksosta taisteluihin lähteneiden poikien ja isien kokemuksia sotatantereilla. On tärkeää muistaa ja tunnustaa se työ, jota sotatantereilla tehtiin kotimaamme itsenäisyyden saavuttamiseksi. On kuitenkin yhtä tärkeää myös suunnata katseet tulevaisuuteen. Vaikka fyysisen sodan uhka ei olisi lähellä, nykyisin uhka voi esiintyä uudella tavalla – kuten hybridivaikuttamisen muodossa.

Sote-alueiden astuessa voimaan olemme laajojen muutosten keskellä. Muutoksessa korostuu pienten kuntien ja tornionlaaksolaisen yhteistyön merkitys, unohtamatta yhteistyötä Tornionjoen ylitse eli Ruotsin puolelle. Koronapandemia on aiheuttanut haasteita myös rajat ylittävään yhteistyöhön, mutta nyt on aika pikemminkin rakentaa ja vahvistaa yhteistyötä uudelleen. Tero Hyttinen päätti juhlapuheen toteamalla, että siltojen rakentaminen on aina työläämpää kuin niiden purku, joten nyt kannattaa panostaa yhteistyön rakentamiseen, jotta yhteistyö sujuu yhtä mutkattomasti kuin ennen korona-aikaa. 

Itsenäisyyspäivän juhlapuheen piti Tero Hyttinen.

Vuoden kulttuuripalkinnon saaja kiitti laululla

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo ja kulttuuri- ja vapaa-aikavastaava Miia Kallioinen jakoivat Pellon vuoden 2021 kulttuuripalkinnon. Eero Ylitalo totesi, että valinta oli tällä kertaa täysin yksimielinen. Kulttuuripersoona on pitänyt laulun lahjan piilossa hyvän aikaa ja vasta viime vuosina ilahduttanut laulullaan ja kulttuuriteoillaan Pellon kuntalaisia ja yrityksiä. Näin sanoen Eero Ylitalo ojensi vuoden 2021 kulttuuripalkinnon Harry Ylisaukko-ojalle. 

Harry Ylisaukko-oja kiitti kulttuuripalkinnosta todeten vaatimattomasti, että ”tekkee vain asioita, jokka tuntuvat ittestä kivalta”. Kiitoksensa Harry puki musiikin sanoiksi esittäen Tuomo Ylitalon säestämänä Synnyinseutuni arvoinen.

Kunniamerkkejä Pelloon 

Paikallisten huomionosoitusten jälkeen kunnanjohtaja Eero Ylitalo saattoi tiedoksi muita merkittäviä palkitsemisia. Tasavallan presidentti, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari, on tänään itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 päättänyt antaa Pellossa asuville ansioituneille Suomen kansalaisille kunniamerkit: Suomen Valkoisen Ruusun ansioristi lehtori Matti Juhani Liimatalle sekä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin verosihteeri Taina Sisko Uusitalolle.  Kunniamerkit jaetaan saajilleen juhlallisin menoin niissä yhteisöissä, jotka ovat ehdottaneet kutakin kunniamerkkiä, mutta juhlayleisö palkitsi kunniamerkkien saajat raikuvin aplodein. 

Itsenäisyyspäivän juhla olikin enää Maame-laulua vaille valmis, jonka kajahdettua salissa juhla saatettiin päätökseen.