-

Omatoimikirjasto otetaan käyttöön perjantaina 10.12.2021

ti jouluk. 07 09:18:00 2021

Kirjastonkäyttäjien mahdollisuus asioida omatoimisesti Pellon ja Ylitornion kirjastoissa laajenee perjantaina 10.12.2021. Kirjastojen lehtilukusalit ovat jo aiemmin olleet käytettävissä omatoimisesti, jatkossa omatoimiaikana pääsee myös muuhun kirjastotilaan.

Kirjastoihin pääsee omatoimisesti joka päivä kello 7-21 välillä. Sisäänpääsyyn tarvitaan Lapin kirjaston kirjastokortti sekä pin-koodi, jonka saa kirjastosta. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat huoltajaltaan luvan omatoimikirjaston käyttöön. Huoltajia, jotka haluavat lapselleen oikeuden käydä kirjastossa omatoimiaikana, pyydetään olemaan asiasta yhteydessä kirjastoon. 

Kirjastojen asiakaspalveluaikoihin ei tule muutoksia. Pellon kirjastossa on asiakaspalvelua ma-ke klo 10-19 ja to-pe klo 10-17, Ylitornion kirjastossa ma-to klo 10-19 ja pe klo 10-17. Aattopäivinä molemmissa kirjastoissa on asiakaspalveluaika kello 10-15.

Kirjasto poikkeuksellisesti auki lauantaina 11.12.2021

Lauantaina 11.12. molemmat kirjastot ovat omatoimikirjaston käyttöönoton vuoksi poikkeuksellisesti auki kello 10-15. Kirjastohenkilökunta on paikalla opastamassa omatoimikirjaston käytössä. 

Omatoimiaikana kirjastossa on mahdollista lukea, lainata kirjoja ja muita aineistoja, noutaa varauksia, käyttää tietokonetta ja tulostaa. Kopioiden ottaminen ja varastossa olevien kirjojen käyttö on mahdollista vain asiakaspalveluaikana, samoin konsolipeleillä pelaaminen ja tutkijanhuoneiden käyttö. Muualta kuin Lapin kirjastoista tilattujen kaukolainojen noutaminen on mahdollista vain asiakaspalveluaikoina.

Kirjaston lainausautomaatin käyttö muuttuu 9.12.2021

Torstaista 9.12. lähtien lainaaminen kirjaston lainausautomaatilla vaatii kirjastokortin lisäksi pin-koodin. Pin-koodin käytöllä estetään kirjastokortin väärinkäyttöä ja parannetaan asiakkaiden tietosuojaa.

Kirjastokortin pin-koodista on myös muuta hyötyä: sillä kirjaudutaan verkkokirjastoon, sitä tarvitaan omatoimikirjastojen sisäänpääsyyn ja sillä saa myös käyttöönsä Lapin kirjaston nykyiset e-aineistot ja vuoden 2022 alussa Pohjoisen eKirjaston laajat palvelut.

Lainojen palauttamiseen automaatilla ei jatkossakaan tarvita pin-koodia.

Jos sinulla ei ole kirjastokortin pin-koodia tai olet unohtanut sen, saat uuden koodin kirjastostasi. Voit myös tilata unohtuneen koodin verkkokirjaston kautta. Verkkokirjastossa uusi pin-koodi tilataan sisäänkirjautumisikkunan “Unohditko pin-koodisi?”-linkin kautta. Saat koodin vaihtamisohjeet asiakastietoihisi merkittyyn sähköpostiosoitteeseen. Puhelimessa pin-koodia ei tietosuojasyistä anneta.

Muutos koskee kaikkia Tornionlaakson kirjaston asiakkaita, siis muissa kunnissa asuvia Lapin kirjaston asiakkaita, jotka lainaavat aineistoa Tornionlaakson kirjaston lainausautomaatilla.

Kortinlukija kirjastolla.