-

Rajalla ei enää koronatestausta 2 rokotusta saaneille rokotustodistuksen esittäville

to kesäk. 24 16:12:00 2021

Kiitos kuntalaisten kärsivällisyyden ja tunnollisen koronarajoitusten noudattamisen näyttää siltä, koronatilanne on helpottumassa kesää kohti. Edelleen on suositeltavaa noudattaa tehostettua hygieniaa, käyttää kasvomaskia ja pitää turvavälejä. Varsinaiset kokoontumisrajoitukset on kuitenkin purettu. Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronan esiintyminen on vähäistä, mutta on kuitenkin muistettava, että mikäli tartuntoja ilmenee, koronatilanne voi muuttua nopeastikin. 
 
Jos on vieraillut leviämis- tai kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla (kuten Ruotsin puolella), väkijoukkoja on syytä vältellä. Tällä hetkellä Valtioneuvosto ei suosittele matkustamista korkean koronariskin alueille, jollaiseksi myös Ruotsi luokitellaan, joten rajan yli tulee kulkea vain välttämättömästä syystä. Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden vierailukäytännöt on vapautettu muilta osin, mutta maskia on edelleen käytettävä vierailun aikana. 
 
Lapin aluehallintovirasto on tehnyt 15.6.2021 rajaterveystarkastuksista uuden päätöksen, joka on voimassa näillä näkymin 31.7.2021 saakka.  Rajalla tapahtuva koronatestaus on tarkoitettu henkilöille, jotka saapuvat maasta, jossa ilmaantuvuus on suurempi kuin 25 tapausta / 100 000 asukasta / 14 päivää (mm. Ruotsi).
 
Jos henkilö on saanut kaksi koronarokotusta yli 14 päivää aikaisemmin ja esittää siitä todistuksen, hänen ei tarvitse osallistua koronatestiin rajalla. Yhden rokotuksen jälkeen on vahva suositus osallistua terveystarkastukseen, jota seuraa omaehtoinen karanteeni sekä 72 tunnin jälkeen toinen testi. 
 
Rajalla tapahtuvasta koronatestauksesta on vapautettu 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat henkilöt sekä säännöllisessä työmatkaliikenteessä kulkevat 2 rokotusta saaneet henkilöt. OmaKannasta voi tulostaa todistuksen otetuista koronarokotuksista. Säännöllistä koronatestausta rajalla ei edellytetä koronan 6 kuukauden sisällä sairastaneilta ja siitä parantuneilta henkilöiltä eikä tavaraliikenteen kuljettajilta. 
 
Tällä hetkellä rokotusaikoja voivat varata kaikki 16 vuotta täyttäneet henkilöt sekä 12-15 -vuotiaat riskiryhmäläiset. Rokottautuminen kannattaa! Ryhmäsuojan saavuttaminen edellyttää sitä, että 70 % väestöstä on saanut rokotuksen. Rokoteajat varataan rokotepuhelimesta: 040 631 9613 arkisin klo 8.30-15. Rokotepuhelin on joinain päivinä suljettu, mutta puhelimen ollessa suljettuna,  kannattaa soitella aikaa toisena päivän uudestaan.