-

Pekka Salminen Pellon luottoeläinlääkärinä yli 40 vuotta

to toukok. 06 14:14:00 2021

Aika tarkalleen tasan 40 vuotta sitten 4.5.1981 Pekka Salminen astui palvelukseen Pellon kunnan eläinlääkäriksi ja sillä tiellään hän on jatkanut näihin päiviin saakka. Viimeiset vuoden Pekka Salmisen työnantajana on toiminut Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto, mutta kuten terveysvalvonnan johtaja Sini-Sisko Kilpeläinen totesi, Pekka Salmisen henkinen koti on ollut aina Pellossa. Pekka itse sanoi myöntyneensä työnantajan muutokseen sillä ehdolla, että saa edelleen kutsua itseään Pellon kunnaneläinlääkäriksi ja päivystää vähintään jokatoinen viikonloppu ja arki-iltoja lisäksi. Näihin ehtoihin ei ollut Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon vaikea yhtyä.

Aktiiviset eläkepäivät kutsuvat

Pellon kunnan eläinlääkärin tehtävistä Pekka Salminen jäi hyvin ansaitulle eläkkeelle 5.5.2021. Merkkipäivää juhlistettiin koronahenkeen sopivasti Pellon koulukeskuksen Helmi-ravintolassa pienellä porukalla, jossa edustettuna oli Pellon kunnanvaltuuston jäseniä, Rovakaaren ympäristöterveydenhuolto sekä Pellon kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisu Laitamaa, kunnanjohtaja Eero Ylitalo, hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi ja tekninen johtaja Esa Kassinen.

Pekka-eläinlääkärin, jota paikalliset tituleeraavat myös Rohki-Pekaksi, tyyliin sopivasti juhlapäivää vietettiin jutustellen mukavasti kakkukahvien äärellä muistellen pitkän ja värikkään uran mieleenpainuvimpia tapauksia. Toki kahvien välissä oli hoideltava pari kiireistä asiakastapausta kuten Pekan sähäkkään tyyliin sopii.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisu Laitamaa piti Pekalle puheen, jossa ansaitusti kiiteltiin eläinlääkärin Pellon, sekä myös kahdeksan muun hänen asiakaspiiriinsä kuuluvan kunnan, eläinasiakkaiden hyväksi tehtyä työtä. Pekka Salminen on tunnettu eläinlääkäri molemmin puolin rajaa, ja maine on kiirinyt ja tuonut asiakkaita laajalta alueelta. Hän on pystynyt operoimaan eläinasiakkaita myös epätavallisissa oloissa, kuten vaikkapa autossa Ruotsin tullissa.

Rohki-Pekka on monessa mukana

Pekka Salmisen ura ei rajoitu ainoastaan ansiokkaaseen toimintaa eläinten hyväksi vaan hän on ollut mukana laajasti myös yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä seurakunnan aktiivitoimijana. Valtavan askeleen Pellon kulttuuri- ja harrastuselämän edistämiseksi Pekka on ottanut organisoidessaan kaikkien tunteman Rohki-hallin rakentamisen suurena talkooponnistuksena koulukeskuksen piha-alueelle. Rohki-halli on ollut tunnustettu mahdollistaja niin pellolaisen harrastustoiminnan kuin kulttuurielämänkin vilkastuttajana. Onhan hallissa pidetty useiden maamme huippuartistien konsertteja, toki unohtamatta paikallisia osaajia. Urheilu- ja harrastustoimintaa halliin on mahtunut monenlaista, aina Suomenmestaruuskisoja myöten. Pellon kylän keskustassa kaikenikäisten kohtaamispaikkana tunnettu Pyrevä-puisto on niin ikää Pekka Salmisen käsialaa.

Pekka Salmisen ura on vuosien myötä huomioitu useilla tunnustuksilla, joista yksi merkittävimmistä on vuonna 2020 presidentti Tarja Halosen jakama valtakunnallinen Arjen turvaaja –palkinto. Läksiäisissä Kaisu Laitamaa ojensi Pekka Salmiselle Suomen Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin 40 vuoden ansiokkaasta ja vastuullisesta toiminnasta kunnan palveluksessa.

Hoidettavia gekoista villilintuihin

Omassa kiitospuheessaan Pekka Salminen antoi lyhyen läpileikkauksen koko pitkästä työrupeamastaan. Hän totesi, että työn luonne on muuttunut hyötyeläinten hoidosta enemmän pieneläinten hoidon suuntaan. Kaikenlaisia eläinasiakkaita gekoista villilintuihin on eteen tullut ja kaikkia on hoidettu. Terve potilas ja työn ilo ovat arjen suurimmat motivaattorit Pekan mukaan. Lopuksi hän totesi, että ei alun perin tullut Pelloon jäädäkseen, mutta ei tullut hakeutuneeksi muuallekaan. Tunturin kupeesta löytyi Virpi-vaimo ja vuosien myötä perhe lisääntyi kolmella lapsella. Perhe löysi paikkansa Pellosta, joten lopulta oli hyvä jäädä tänne. Lemmikit ovat luonnollisestikin olleet kaikki nämä vuodet osa Pekan perhettä, lukuun ottamatta lyhyttä pätkää vuonna 1981.

Pekka pelastaa pinteestä

Pellon kunnan muistamisen luovutti kunnanjohtaja Eero Ylitalo, joka ojensi Pekalle seppämestari Topi Jaarasen takoman puukonterän sekä kahvan aihion. Lahjaan kuuluu kunnan kustantama puukkokurssi, jolla Pekka saa työstää aihiot käyttöesineeksi asti. Ettei eläkepäivillä kävisi aika pitkäksi.

Sini-Sisko Kilpeläinen luovutti Rovakaaren muistamisen saatesanoilla, että Pekka Salminen on pelastanut heidät monesta pulasta. Tähän lausahdukseen yhtyy varmasti myös moni Pekan hoitama eläinasiakas omistajineen.

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo, eläinlääkäri Pekka Salminen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisu Laitamaa.

Pekka Salminen sai Suomen kuntaliiton ansiomerkin 40 vuoden palveluksesta.​​​​​​​

Rohki-Pekalle mikään ei ole mahdotonta!​​​​​​​