Pellon kunta tiedottaa: Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

JULKAISTU 13.3.2020, päivitetty 13.3.2020 klo 13.30
Jos epäilet sairastavasi koronaviruksen aiheuttamaa infektiota
Jos olet matkustanut epidemia-alueilla ja epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.

On tärkeää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Milloin voi epäillä sairastavansa koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa infektiota?
1) henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten

 • kuume ja/tai
 • yskä ja/tai
 • hengenahdistus

THL-Koronavirusoireet
ja
2) lisäksi henkilö on

 • oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
 • ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Tähän mennessä Suomessa on todettu 109 laboratoriovarmistettua koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa tautitapausta (THL 12.3.2020 kello 13.40). Lapin sairaanhoitopiirin alueella 1 tapaus.

Yleinen tilannekuva Pellossa:

 • Tällä hetkellä Pellossa ei ole ainoatakaan koronavirustartuntaa, ei liioin epäilyä. Yhdestä ulkomaanmatkalta palanneesta henkilöstä on THL:n ohjeen mukaisesti otettu näyte. Näyte on osoittautunut negatiiviseksi, eli henkilö ei siis ole altistunut.
 • Elämme Pellossa edelleen mahdollisiin tapauksiin varautumisen aikaa. Valmistelevia toimenpiteitä on tehty terveyskeskuksessa, palveluasumisessa ja kotihoidossa. Tilanteen kehittyessä asiasta tiedotetaan välittömästi.
 • Tartuntojen välttämiseksi kannattaa välttää paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä.
 • Käsihygieniasta huolehtiminen on keskeistä ja siinä paras keino on perusteellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Käsidesi on tehottomampaa eikä sitä kannata käyttää, jos vesipesun mahdollisuus on olemassa.
 • Vierailuja vanhustenhuollon toimipisteisiin ja terveyskeskukseen kannattaa välttää. Kannattaa muistaa, että paikat, joihin kokoontuu sairaita ihmisiä ovat suuremman riskin paikkoja.

Toimenpiteitä Pellossa:

Kunnan valmiussuunnitelman mukainen johtoryhmä on kokoontunut 12.3. ja 13.3. ja linjannut seuraavat toimenpiteet:

 • viestintää tehostetaan toimittamalla ensi viikolla painettu tiedote joka talouteen
 • rajoituksissa seurataan THL:n ohjeita
 • flunssaisena ei tule tulla työpaikalle, pysyttäydyttävä kotioloissa, ei kodinulkopuolista toimintaa (leviämisriskin minimointi)
 • koululla ruoka annostellaan oppilaille, jotta vähennetään tarttumisriskiä ottimien kautta (opettajat ja avustajat apuna)
 • koululla ja päiväkodissa tehostettu käsienpesu saippualla: ennen luokkaan tuloa, luokasta lähtiessä, ruokailua ennen (henkilöstö valvoo käsienpesua erityisesti ruokalassa)
 • panostetaan perustason opetukseen ja oppilaat vievät kaikki oppikirjat kotiin (varautumista mahdolliseen koulun sulkemiseen)
 • desinfiointiaineista, suojahanskoista ja hengityssuojaimista saatavuusongelmaa, esim. hengityssuojaimia kannattaa käyttää vasta, kun todellinen tarve: tehokkain ehkäisy siinä, että sairastunut ei levitä tautia eteenpäin
 • erityinen huomio hygieniaan: kahvojen ja kosketuspintojen (pinnat joihin tartutaan käsin) ahkera puhdistus
 • jos flunssapotilaita vastaanotetaan terveyskeskukseen, heidät vastaanotetaan erillisiin eristystiloihin, keskitetään iltapäivän hiljaisiin tunteihin

Tärkeää huomioida:

Koska epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on muuttunut nopeasti, maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen. Muistathan, että kansalaisen on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa.

Pellon kunnassa noudatetaan hallituksen suosituksia 12.3.2020:

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisätietoja koronaviruksesta COVID-19

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää Ajankohtaista koronaviruksesta -sivua (THL) Tietoa koronaviruksesta: Koronavirus COVID-19 (THL)
Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)
Ulkoministeriön sivulta voi tarkistaa uusimmat matkustustiedotteet (UM)
THL:n ohjeita epidemia-alueella matkustaville (THL)