Nuorisobussi

Mieluummin muuttunu kuin juuttunu

Nuorisobussihanke pyrkii ensisijaisesti tarjoamaan Pellon ja sivukylien nuorille paikan tavata toisia nuoria sekä harrastaa yhdessä.

Nuorisobussi nuorten ja paikallisten aktiviteettien lisääjänä.
Bussi kulkee keräämässä nuoret yhteen paikkaan viettämään aikaa yhdessä, joten nekin sivukylien nuoret, joilla ei ole kyytimahdollisuutta, pääsevät yhteisön piiriin. Bussissa on tilat pelata yhdessä, katsoa videoita ja kuunnella musiikkia. Toimintaan kuuluvat teemaviikot kuten elokuvailta, peli-ilta, karaoke, disko ja erikoisillat kuten jääkiekon MM-kisojen katsominen yhdessä. Pienemmille on tarjolla satutunti.
Bussi on muuntautumiskykyinen tarpeiden mukaan. Nuorisobussitoiminnan lisäksi bussia voi käyttää paikallisissa tapahtumissa kuulutus- ja äänentoistotehtäviin.

Tavoitteet

Nuorisobussin tavoite on luoda yhteisöllisyyttä ja ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla helppopääsyinen tapaamispaikka erityisesti kylien nuorille, mutta lisätoiminnan myötä myös muille ikäryhmille. Tällä hetkellä sivukylien nuoret eivät ilman kyytiä pääse osallistumaan kuntakeskuksen nuorisotilojen iltoihin tai esimerkiksi elokuvanäytöksiin Pellossa. Bussissa mahdollistuu elokuvien katsominen, videopelien pelaaminen, karaokelaulu ja musiikin kuuntelu yhdessä toisten kanssa. Bussissa kulkee mukana muun muassa nuoriso-ohjaaja ja paikalle voi tulla esimerkiksi myös ammattilainen kertomaan nuorille työstään tarjoten tietoa käytännön työelämästä. Bussista on suurta hyötyä paikallisten nuorten sosiaalistumisen edistämiselle ja tulemiselle osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Bussi tarjoaa rajattomasti kehitysmahdollisuuksia paikalliselle toiminnalle. Bussissa on helppo kuljettaa tapahtumiin sekä tarvikkeistoa ja paikan päällä se toimii seurustelutiloina sekä äänentoistotarkoituksiin. Bussin ulkopuolelle asetettava markiisi tarjoaa myös ulkotiloihin sateen- tai auringonsuojaisen paikan seurustella. Bussin kuulutuslaitteisto tekee tapahtumissa tiedotusten tekemisestä helppoa ja on myös kätevämpi kuljettaa paikalle kuin erillinen kuulutuslaitteisto, joka myös tulisi aina asentaa erikseen.

Käytännössä bussi kiertää kyliä joissa on tietyt pysäkit ja käyttäjät kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä, Aikataulusta tiedotetaan paikallisesti. Toiminta on tarkoitus vakinaistaa osaksi nuorisotoimintaa vuoden 2016 aikana.

Lisätietoa nuorten työpajan ohjaaja Kari Mäki, kari.maki@pello.fi, 040 713 2767