Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Tältä sivulta löydät kaikki Pellon kunnan tiedotteet liittyen koronavirukseen aikajärjestyksessä (päivitetty 6.4.2020).

Poikkeusajan palveluita +70 kuntalaisille ja riskiryhmille

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta
Varmistetut koronavirustapaukset Suomessa (karttasovellus)


JULKAISTU 19.3.2020 (linkki tiedotteeseen)

Muutoksia terveyskeskuksen käytännöissä

Voimassa olevien rajoitusten vuoksi terveyskeskuksen ovet pidetään nyt lukittuna. Kulku terveyskeskukseen tapahtuu siten, että työntekijä avaa oven jokaiselle asiakkaalle.

Mikäli sinun tarvitsee päästä sisään terveyskeskukseen, soita johonkin seuraavista numeroista:

 • Neuvola 040 767 3482
 • Laboratorio 040 713 2731
 • Osasto 040 713 2744
 • Poliklinikka 040 632 9797

Huomioithan, että terveyskeskukseen pääsee nyt sisälle vain siten, että hoitaja avaa oven. Kun poistut terveyskeskuksesta, muita asiakkaita ei tule samalla päästää sisälle.

Mikäli sinulla ei ole puhelinta mukana, soita ovikelloa ja odota, että hoitaja tulee avaamaan oven.


 

JULKAISTU 19.3.2020 (linkki tiedotteeseen)

Tilannekuva Suomessa ja Lapissa

Suomessa on tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 19.3. mennessä yhteensä 304 tautitapausta. Lapissa vahvistettuja tapauksia on kuusi (6).

LSHP:n johtajan Jari Jokelan mukaan Lapissa ei vielä voida puhua epidemiasta, mutta silti valtakunnalliset ohjeistukset ja velvoitteet on syytä ottaa vakavasti. Erityisen tärkeää on suojella ikäihmisiä (+70-v) ja riskiryhmässä olevia taudin leviämiseltä, jonka vuoksi ikäihmisiä ja riskiryhmään kuuluvia velvoitetaan mahdollisuuksien mukaan pysyttelemään erillään kotipiirin ulkopuolisista ihmisistä. Velvoitteen tavoite on nimenomaan suojata kyseistä kohderyhmää tartunnalta.

Työntekijän, joka asuu Ruotsin puolella, mutta käy töissä Suomessa, on pyydettävä todistus työssäkäynnistä omalta työnantajaltaan. Lähiesimiehen antama todistus riittää.

Tilannekuva Pellossa

 • Tällä hetkellä Pellossa ei ole ainoatakaan koronavirustartuntaa.
 • Varautuminen on siitä huolimatta korkealla tasolla. Valmistelevia toimenpiteitä on tehty terveyskeskuksessa, palveluasumisessa ja kotihoidossa.
 • Tartuntojen välttämiseksi kannattaa välttää paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä (yli 10 hlöä).
 • Käsihygieniasta huolehtiminen on keskeistä ja siinä paras keino on perusteellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Käsidesi on tehottomampaa eikä sitä kannata käyttää, jos vesipesun mahdollisuus on olemassa.
 • Vierailut vanhustenhuollon toimipisteisiin ja terveyskeskuksen vuodeosastolle eivät ole tällä hetkellä sallittuja.
 • Myös oleskelua terveyskeskuksen aulassa tulee välttää. Paikat, joihin kokoontuu oireilevia ihmisiä, ovat suuremman riskin paikkoja.
 • Kuntalaisille suunnattua tiedottamista on tehostettu.
 • Kolmannen sektorin toimijoita rohkaistaan aktiiviseen vapaaehtoistoimintaan auttamaan apua tarvitsevia.

Yleiset toimintaohjeet

 • Jos olet matkustanut epidemia-alueilla ja epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon: virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.
 • On tärkeää olla ensijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Suojavälineet terveyskeskuksessa

Hengityssuojaimet ja muut terveyskeskuksen aulassa olevat suojavarusteet on tarkoitettu vain terveyskeskuksessa asioiville asiakkaille. Suojavälineiden saatavuudessa on tällä hetkellä ongelmaa koko maassa, joten on tärkeää säästä suojavälineet niitä eniten tarvitseville.

Riskiryhmään kuuluvat kuntalaiset (+70-v)

Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Ulkoilla saa, kunhan välttää sosiaalisia kontakteja. Pellossa on käynnistynyt vapaaehtoistoiminta, jossa tarjotaan maksutonta apua kauppa- ym. asiointiin. Avustajien yhteistiedot löytyvät Pellon kunnan kotisivuilta (www.pello.fi) punaisesta viestikentästä klikkaamalla otsikkoa. Tällä hetkellä kaupassakäyntiapua on saatavilla ainakin Pellon Ponnen jalkapallojaostolta, mutta listan odotetaan laajenevan muihinkin vapaaehtoistoimijoihin.
Lisätiedustelut kaupassakäyntiapuun: Maria Mäki 040 848 9193, Antti Mäki 040 350 3898, Jussi-Pekka Heinonen 050 438 7163, Johanna Kurth 050 493 9898, Pia Leppäniemi 040 569 1479, Ninja Pekkala 040 505 7025.

Kunnanjohtaja on lähettänyt kolmannen sektorin toimijoille vetoomuksen osallistua vapaaehtoiseen auttamiseen tässä poikkeuksellisessa tilanteessa yhteistyössä kunnan kanssa.

Riskiryhmälle (+70-v) ateriapalvelua tarjolla

Poikkeustilanteen vuoksi Pellon kunnan ateriapalvelu toimii entistä joustavammin yli 70-vuotiaiden osalta. Kaikki yli 70-vuotiaat kuntalaiset voivat saada ateriapalvelun kotiin toimitettuna 31.5.2020 saakka, mikäli heillä ei muutoin ole mahdollisuutta turvata ruokahuoltoaan. Aterian hinta on 6,80 euroa / ateria. Ateriat tilataan Ravintokeskuksesta ja laskutetaan asiakkailta jälkikäteen. Ruokapalvelun voi tilata keskuskeittiön puhelinnumerosta: 040 713 2753, keskuskeittio@pello.fi

Laboratorio

Laboratorion näytteenottopisteissä ei tule asioida, jos kärsii flunssan oireista. Flunssaisia asiakkaita pyydetään siirtämään näytteenoton ajankohtaa myöhemmäksi. Kiireettömät tutkimukset, kuten vuosikokeet, reuman kontrollikokeet tms. oman harkinnan mukaan.

Hammashoitola

Asiakkaita pyydetään perumaan hammashoitoaika, jos on flunssaoireita tai on ollut lähikontaktissa flunssaoireiseen. Hammashoitolaan voi kuitenkin tulla, mikäli tarvitsee kiireellistä ensiapua (kova särky, tapaturma, turvotus). Ota kuitenkin ensin yhteyttä puhelimitse: 040 7132736.

Kaikki yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden kiireettömät hammashoitoajat on peruttu 13.4.2020 saakka.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt päiväkoti ja Turtolan ryhmäperhepäivähoito ovat toiminnassa. Kontaktien vähentämiseksi uusien hoitoon saapuvien lasten palvelun aloitus siirtyy myöhempään ajankohtaan. Valtioneuvoston suosituksen mukaan vanhempien toivotaan ottavan lapset kotihoitoon. Kun vanhempi tai huoltaja ilmoittaa etukäteen viimeistään edellisen viikon perjantaina lasten poissaolon varhaiskasvatuksesta tai AP/IP -toiminnasta, asiakasmaksu hyvitetään täysimääräisenä.

Opetustoimi

Koulun toiminta poikkeavissa oloissa on lähtenyt hyvin käyntiin. Henkilöstö on mukautunut uusiin toimintamalleihin esimerkillisesti ja myös oppilaat ovat osoittaneet vastuullisuutta etä- ja kotitehtävien avulla tapahtuvaan opiskeluun.

Yhteydenpitoa kodin ja koulun välillä tehostetaan entisestään ja toimintaa arvioidaan ja kehitetään saadun palautteen ja tulosten perusteella.

Kotiin annettavat palvelut

Välttääksemme ylimääräisiä kontakteja, on päätetty priorisoida kotiin annettavat toimenpiteet siten, että tuotamme vain äärimmäisen tarpeelliset palvelut valtioneuvoston asettaman ajanjakson aikana.

Pellon Serviisin siivouspalvelun asiakkaisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä sen viikon sen viikon alussa kun on kotisiivous suunniteltu.

Tiedottaminen Pellossa

Pellon kunta järjestää tiedotus- ja kyselytunnin koronavirukseen liittyen tiistaina 31.3.2020 klo 18. Tilaisuus järjestetään etäyhteydellä, ja kuntalaiset voivat tehdä kysymyksiä koronatilanteeseen liittyen joko suoraan tilaisuuteen netin välityksellä tai jättämällä kysymykset palautelaatikoihin, jotka sijoitetaan Joppariin, Seolle ja apteekkiin. Tilaisuus näytetään suorana lähetyksenä Pellon kunnan striimaussivulla ja tallenne jää samaan osoitteeseen myöhempää katselua varten. Kysymyksiin vastaavat Pellon kunnan vastaava lääkäri Tapani Risku, hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi, hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen ja kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Pellon kunnan kotisivuilla www.pello.fi etusivulla on punainen liikkuva banneri, johon tulee aina uusimmat koronatiedotteet. Lisäksi jaetaan painettuja tiedotteita suoraan koteihin sekä tiedotetaan kunnan Facebook-sivulla.

Keskeiset yhteystiedot Pellossa

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo 040 631 7001 eero.ylitalo@pello.fi
Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi 040 581 1255
johanna.korteniemi@pello.fi
Vastaava lääkäri Tapani Risku tapani.risku@pello.fi
Hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen 040 562 4809 anne.ikonen@pello.fi
Hoitotyön esimies Taina Timonen 040 563 4358 taina.timonen@pello.fi
Elinvoimajohtaja / Pellon Serviisi Oy Kai Korhonen 040 674 4318 kai.korhonen@pello.fi
Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelin 040 619 6644
Terveyskeskus, virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744
Kiinteistönhuollon päivystys 0400 291 935

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.


 

 

JULKAISTU 16.3.2020, päivitetty 17.3.2020 klo 9.50 (linkki tiedotteeseen)

Pellon kunnan poikkeusolojen varautumisjohtoryhmä on kokoontunut ma 16.3.2020 ja tehnyt päätöksiä Pellon kunnan osalta valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Päätetyt toimenpiteet astuvat voimaan 18.3.2020 ja ovat voimassa 13.4.2020 asti. Tällä on seuraavat vaikutukset meidän pellolaisten arkeen:

Varhaiskasvatus (päivähoito)
Pidetään toiminnassa. Lasten jäämistä kotiin suositellaan matalalla kynnyksellä, jos perheessä on kenelläkään flunssan oireita. Suositellaan myös lapsen jäämistä kotiin toistaiseksi, jos jompikumpi huoltajista on kotona.

Esiopetus, 1-3 luokat ja erityisen tuen oppilaat
Opetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Opetus järjestetään myös erityisen tuen oppilaille, jos vanhemmilla tai huoltajilla ei ole mahdollisuutta järjestää lasten hoitoa kotona.

Perusopetus 4-9 luokat sekä lukio
Koulu ja lukio pidetään suljettuna 18.3.-13.4.2020. Opettajat ohjeistavat kotona tapahtuvasta opiskelusta. Ylioppilaskokeet järjestetään tiivistetysti 23.3. mennessä.

Kansalaisopisto, kirjasto, elokuvat, keilahalli, liikuntatilat, Ritavalkea
Kirjasto, kirjastoauto, elokuvat, keilahalli ja nuorisotilat pidetään suljettuna. Meän Opiston opetus on keskeytetty tältä keväältä. Liikunta- ja harrastetilat suljetaan samoin kuin Ritavalkean laskettelukeskus.

Kokoontumiset
Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja vältetään tarpeetonta oleskelua yleisillä paikolla. Järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan ja samaa suositellaan myös yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoille ja uskonnollisille yhteisöille.

Vierailut vanhusten luona ja hoitolaitoksissa
Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ovat kiellettyjä, samoin kuin hoitolaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Ikäihmisten suojaaminen
Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet).

Etätyö
Etätyötä suositellaan tehtäväksi aina kun se on mahdollista.

Kiireettömät palvelut
Kotiin annettavat ja muut kiireettömät lakisääteiset palvelut toteutuvat pidennetyllä aikataululla, mikä mahdollistaa sote-palveluiden kapasiteetin lisäämisen. Henkilöstöä voidaan ohjata eri tehtäviin ja lakisääteisistä määräajoista sekä työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä voidaan poiketa.

Matkustaminen ulkomaille
Matkustaminen ulkomaille on kiellettyä, välitöntä kotimaahan paluuta suositellaan suomalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville henkilöille. Maahanpaluuta seuraa kahden viikon karanteenia vastaavat olosuhteet. Työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi pohjois- ja länsirajan yli sallitaan. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Lisätietoja: Kunnanjohtaja Eero Ylitalo, 040 631 7001, eero.ylitalo@pello.fi
Vastaava lääkäri Tapani Risku, tapani.risku@pello.fi


 

JULKAISTU 13.3.2020, päivitetty 13.3.2020 klo 13.30

Jos epäilet sairastavasi koronaviruksen aiheuttamaa infektiota

Jos olet matkustanut epidemia-alueilla ja epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.

On tärkeää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Milloin voi epäillä sairastavansa koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa infektiota?
1) henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten

 • kuume ja/tai
 • yskä ja/tai
 • hengenahdistus

THL-Koronavirusoireet
ja
2) lisäksi henkilö on

 • oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
 • ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Tähän mennessä Suomessa on todettu 109 laboratoriovarmistettua koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa tautitapausta (THL 12.3.2020 kello 13.40). Lapin sairaanhoitopiirin alueella 1 tapaus.

Yleinen tilannekuva Pellossa:

 • Tällä hetkellä Pellossa ei ole ainoatakaan koronavirustartuntaa, ei liioin epäilyä. Yhdestä ulkomaanmatkalta palanneesta henkilöstä on THL:n ohjeen mukaisesti otettu näyte. Näyte on osoittautunut negatiiviseksi, eli henkilö ei siis ole altistunut.
 • Elämme Pellossa edelleen mahdollisiin tapauksiin varautumisen aikaa. Valmistelevia toimenpiteitä on tehty terveyskeskuksessa, palveluasumisessa ja kotihoidossa. Tilanteen kehittyessä asiasta tiedotetaan välittömästi.
 • Tartuntojen välttämiseksi kannattaa välttää paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä.
 • Käsihygieniasta huolehtiminen on keskeistä ja siinä paras keino on perusteellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Käsidesi on tehottomampaa eikä sitä kannata käyttää, jos vesipesun mahdollisuus on olemassa.
 • Vierailuja vanhustenhuollon toimipisteisiin ja terveyskeskukseen kannattaa välttää. Kannattaa muistaa, että paikat, joihin kokoontuu sairaita ihmisiä ovat suuremman riskin paikkoja.

Toimenpiteitä Pellossa:

Kunnan valmiussuunnitelman mukainen johtoryhmä on kokoontunut 12.3. ja 13.3. ja linjannut seuraavat toimenpiteet:

 • viestintää tehostetaan toimittamalla ensi viikolla painettu tiedote joka talouteen
 • rajoituksissa seurataan THL:n ohjeita
 • flunssaisena ei tule tulla työpaikalle, pysyttäydyttävä kotioloissa, ei kodinulkopuolista toimintaa (leviämisriskin minimointi)
 • koululla ruoka annostellaan oppilaille, jotta vähennetään tarttumisriskiä ottimien kautta (opettajat ja avustajat apuna)
 • koululla ja päiväkodissa tehostettu käsienpesu saippualla: ennen luokkaan tuloa, luokasta lähtiessä, ruokailua ennen (henkilöstö valvoo käsienpesua erityisesti ruokalassa)
 • panostetaan perustason opetukseen ja oppilaat vievät kaikki oppikirjat kotiin (varautumista mahdolliseen koulun sulkemiseen)
 • desinfiointiaineista, suojahanskoista ja hengityssuojaimista saatavuusongelmaa, esim. hengityssuojaimia kannattaa käyttää vasta, kun todellinen tarve: tehokkain ehkäisy siinä, että sairastunut ei levitä tautia eteenpäin
 • erityinen huomio hygieniaan: kahvojen ja kosketuspintojen (pinnat joihin tartutaan käsin) ahkera puhdistus
 • jos flunssapotilaita vastaanotetaan terveyskeskukseen, heidät vastaanotetaan erillisiin eristystiloihin, keskitetään iltapäivän hiljaisiin tunteihin

Tärkeää huomioida:

Koska epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on muuttunut nopeasti, maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen. Muistathan, että kansalaisen on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa.

Pellon kunnassa noudatetaan hallituksen suosituksia 12.3.2020:

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisätietoja koronaviruksesta COVID-19

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää Ajankohtaista koronaviruksesta -sivua (THL) Tietoa koronaviruksesta: Koronavirus COVID-19 (THL)
Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)
Ulkoministeriön sivulta voi tarkistaa uusimmat matkustustiedotteet (UM)
THL:n ohjeita epidemia-alueella matkustaville (THL)