Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Tältä sivulta löydät kaikki Pellon kunnan tiedotteet liittyen koronavirukseen aikajärjestyksessä (päivitetty 8.4.2020).

Poikkeusajan palveluita +70 kuntalaisille ja riskiryhmille

THL:n tilannekatsaus koronaviruksesta
Varmistetut koronavirustapaukset Suomessa (karttasovellus)


JULKAISTU 25.6.2020 (linkki tiedotteeseen)
(päivitetty sote-yksiköiden vierailuohjeita)

Tilannekuva Pellossa

Tilanne meillä Pellossa on edelleen rauhallinen, ja olemme toistaiseksi välttyneet epidemialta. Testauksien määrää on kevään mittaan tasaisesti lisätty, ja niitä tehdään terveyskeskuksessa viikon jokaisena päivänä, myös viikonloppuisin. Testausten määrä ja niiden negatiiviset tulokset tukevat sitä olettamusta, että Pello ainakin tällä hetkellä on virusvapaata aluetta.

Kiitos tästä kuuluu kaikille teille pellolaisille, jotka olette jaksaneet esimerkillisesti noudattaa koronaturvaohjeita, pitää hallitusti etäisyyttä ja huolehtia käsihygieniasta. Muun muassa näillä yhteisillä keinoilla olemme onnistuneet pitämään koronan kurissa.

Kesälomakauden käynnistyessä on selvää, että myös tänne meille suuntautuu liikennettä maamme eteläisestä osasta ja tietysti Suomen kansalaisuuden turvin myös ulkomailta. Se asettaa täällä tilanteen uuteen valoon, ja nostaa käsihygienian ja suojainten käytön entistä tärkeämpään rooliin. Mikäli ihmisten liikkuvuus ja matkustelu lisääntyvät, myös epidemian leviämisen riski kasvaa. Myös fyysisiä etäisyyksiä on kesän aikana edelleen tärkeää noudattaa, ja välttää isompia kokoontumisia. Kaikista huolimatta nautitaan kesästä, pidetään yhteyttä ja tavataan toisiamme turvallisesti, sillä kanssakäyminen ylläpitää henkistä jaksamista ja lisää turvallisuuden tunnetta.

Kevät ja alkukesä on ollut monessa suhteessa varsin poikkeuksellinen rajoitustoimenpiteiden vuoksi. Vaikka tähän mennessä olemme täällä Pellossa välttyneet epidemialta, se ei tarkoita sitä, että uhka olisi kokonaan väistynyt. Poikkeusolot tulevat jatkumaan vielä jonkin aikaa ja siksi on tärkeää toimia niin lomalla, vapaa-ajalla kuin töissä koronaturvallisesti muut kanssaihmiset huomioiden.

Tässä tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesänviettoon:

1. Jos sairastut lievästikin, mene koronatestiin ja pysyttele eristäytyneenä kunnes
vastaus tulee. Näin havaitsemme yksittäisetkin tartunnat ja pystymme estämään
epidemian leviämistä Pellossa. Koronatestejä tehdään Pellossa viikon jokaisena
päivänä. Pellon terveyskeskuksen ulko-ovet on avattu normaalia asiointia varten,
mutta soitathan silti ennen saapumistasi terveyskeskukseen, jos kärsit hengitystieinfektion oireista.

Mikäli epäilet itselläsi koronatartuntaa, ota aina ensin yhteyttä puhelimitse terveyskeskukseen. Voit tehdä oman oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi
Mikäli oireet antavat aiheen, niin soita numeroon:
– virka-aikana 040 713 2771 ja
– virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.

On tärkeää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

2. Pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa sisätiloissa sekä joukkokokoontumisissa. Ylipäänsä vältä tarpeettomia joukkokokoontumisia.

3. Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

4. Suu-nenäsuojainta voi käyttää seuraavissa tilanteissa: – Kun tiedät kohtaavasi lähietäisyydeltä riskiryhmään kuuluvia, käytä suunenäsuojaa suojataksesi heitä. Tähän soveltuu kertakäyttöinen tai kankainen maski. – Jos kuulut itse riskiryhmään, käytä suu-nenäsuojainta muiden varotoimien lisäksi esimerkiksi kaupoissa, julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikennevälineissä suojataksesi itseäsi. Maskin käyttö on huomaavaista muita kohtaan ja sitä kannattaa harjoitella. Tartuntatilanteen muuttuessa annamme tarvittaessa lisäsuosituksia.

5. Jatka edelleen käsien ahkeraa pesua tai, mikäli pesu ei ole mahdollista, käytä käsien desinfiointiainetta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!

6. Pidetään huolta toisistamme: älä jää yksin, älä jätä läheistäsi yksin!

7. Seuraa koronavirustiedotusta ns. ”koronasäätiedotusta”. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti. Pellon uusimmat koronatiedotteet ilmestyvät Pellon kunnan kotisivuille www.pello.fi ”punaiseen palkkiin” sekä Pellon kunnan facebook-sivulle.

8. Ole läheisten kanssa ja riemuitse aurinkoisesta kesästä! Ulkoile, tapaa ystäviä vähintäänkin virtuaalisesti, pysy aktiivisena!

Keskeisiä yhteystietoja Pellon kunnassa

– Kunnanjohtaja Eero Ylitalo 040 631 7001 eero.ylitalo@pello.fi (vuosilomalla 16.6- 29.7)
– Elinvoimajohtaja / Pellon Serviisi Oy Kai Korhonen 040 674 4318 kai.korhonen@pello.fi (vuosilomalla 20.7.-23.8)
– Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi 040 581 1255 johanna.korteniemi@pello.fi (vuosilomalla 13.7.-9.8.)
– Vastaava lääkäri Maija Risku maija.risku@pello.fi
– Hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen 040 562 4809 anne.ikonen@pello.fi (vuosilomalla 22.6-19.7)
– Hoitotyön esimies Taina Timonen 040 563 4358 taina.timonen@pello.fi (vuosilomalla 20.7.-16.8.)
– Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelin 040 619 6644
– Terveyskeskus virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744
– Kiinteistönhuollon päivystys 0400 291 935

Puhelinkontaktoinnit

Kunnan taholta on kevään aikana vapaaehtoisten talkoolaisten toimesta aktiivisesti otettu puhelinkontakteja kotona asuviin +70-vuotiaisiin kuntalaisiin. Toiminta on saanut hyvin myönteisen vastaanoton ja vapaaehtoisten työpanos ansaitsee siitä mitä suurimman kiitoksen. Se jos mikään on osoittanut pellolaisten yhteisöllisyyttä ja vastuullisuutta.

Osittain kohderyhmän omasta toivomuksesta olemme päättäneet nyt kesän aikana pitää taukoa yhteydenotoissa, ja tarkastella tilannetta sitten syksyllä iltojen pimetessä uudelleen. Kunnan henkilöstöstä on aina joku tarvittaessa tavoitettavissa, mikäli tarvetta ilmenee. Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelimen numero on 040 619 6644.

Omaisten vierailuohjeet sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on päivitetty

Omaisten vierailuohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on päivitetty.

Covid-19 koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii ja aivastaa. Virus voi tarttua myös käsien ja pintojen välityksellä.

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, mikäli vierailija ja asukas käyttää kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtii käsien desinfioinnista ja pitää turvaväliä. Vierailut järjestetään ensisijaisesti ulkotiloissa. Vierailijoilla tulee olla mukanaan omat suusuojat. Vierailijoita yhdelle asukkaalle saa olla ulkotiloissa kerrallaan maksimissaan 5 henkilöä. Mikäli asukkaan ei ole mahdollista tulla tapaamiseen ulkotiloihin, vierailu voidaan järjestää sisätiloissa ja vieraita saa olla kerrallaan enintään 1-2 henkilöä. Vierailu tulee tapahtua omassa huoneessa tai erillisessä tilassa, jossa ei ole muita asukkaita.

Asukkaan ja tämän vierailijoiden tulee huolehtia, etteivät he ole tekemisissä toisten asukkaiden ja vierailijoiden kanssa.

Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita edellä mainittujen ohjeiden toteuttamisessa. Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu. Vierailut voidaan tarvittaessa kieltää epidemiologisen tilanteen perusteella. Ohjeistusta päivitetään tarvittaessa.

Kielaksen asukkaille voi soittaa videopuheluita tabletin kautta numeroon: 040 612 6079.

Lisätiedot yksiköistä:

Kielas Tupa 040 713 2722
Kielas Pirtti  040 725 3391
Kotitie 1 krs. 040 726 4478
Kotitie 2 krs. 040 726 3188
Kamari 0400 913 154
Iltarusko 040 713 2741

Loppuraportin esittely Pellon sote-palveluiden järjestämisvaihtoehdoista 25.6.2020 klo 17

Pellon kunta on selvittänyt erilaisia mahdollisuuksia sote-palveluiden järjestämiseksi. Loppuvuodesta järjestettiin viisi infoiltaa, joissa käsiteltiin erilaisia vaihtoehtoja sotepalvelujen tuottamiseksi. Infoilloissa esiteltiin sekä yksityisten toimijoiden että sairaanhoitopiirin mahdollisuuksia toimia Pellon kunnan yhteistyökumppanina sotepalvelujen tuottamisessa. Raportin erilaisista järjestämismalleista on laatinut NHG (Nordic Helthcare Group). Loppuraportin esittely järjestetään torstaina 25.6. klo 17.00 Pellon kunnanviraston valtuustosalissa. Tilaisuutta voi seurata suorana Pellon kunnan kotisivuilta ja sieltä voi myös lähettää kysymyksiä tilaisuuteen.

Kesäistä tekemistä Pellossa tarjolla

Kesää voi viettää Pellossa koronaturvallisesti vaikkapa kirjastosta lainattavien materiaalien turvin! Tornionlaakson kirjaston Pellon toimipiste palvelee kesäaikaan seuraavasti:

– ma-pe klo 10-17
– (riskiryhmien asiointiaika ma-pe klo 9-10)
– Omatoimiaika lehtilukusalin osalta ei toistaiseksi ole käytössä. Kirjastoauto liikennöi 10.7. asti ilmoitetun reittiaikataulun mukaan (poislukien koulupysäkit).

”Korkeakoulun” piha-alueella voi pelata minigolfia, minigolf-varusteiden lainaus ja palautus Pellon kirjastolta 22.6.2020 alkaen kirjastokortilla. Laina-aika enintään 1 vrk. Kirjaston asiakaspalvelunumero: 040 713 2766.

Ritavalkealta voin nyt vuokrata läskipyöriä, kajakkeja ja suppilautoja.

Vuokrahinnat:
läskipyörä 3 h sähkö/luomu 30 € / 20 €
kajakki 3 h 30 €
sup-lauta 3 h 20 €.
Lisätiedot: Kari Mäki 040 713 2767

Aurinkoista kesää kaikille!

Kuluneiden kuukausien aikana olemme saaneet elää hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Erilaiset rajoitteet ovat muokanneet arkeamme ja pakottaneet meidät ottamaan käyttöön toimintamalleja, jotka aiemmin ovat olleet meille vieraita. Varsinainen virus on onneksemme toistaiseksi loistanut poissaolollaan täällä Pellossa. Luonnollisesti ajatuksissamme on pelko mahdollisesta toisesta aallosta syksyn aikana. Virusvapaa ajanjakso on kuitenkin antanut meille aikaa varautumiseen entistä paremmin. Myös nuo uudet toimintamallit arjessamme toivottavasti hidastavat ja vaikeuttavat viruksen leviämistä.

Toivotan teille kaikille aurinkoista kesää fyysisen etäisyyden mutta henkisen läheisyyden merkeissä!

Eero Ylitalo
Suomen kalastuspääkaupungin kunnanjohtaja


 

JULKAISTU 16.5.2020 (linkki tiedotteeseen)

Pidetään korona kurissa yhteisvoimin täällä Pellossa

Lapin sairaanhoitopiiri muistuttaa jokaista lappilaista ja toimijaa vastuullisesta käyttäytymisestä ja toiminnasta, jotta koronatartunnat saadaan minimoitua ja viruksen leviäminen estettyä. Näin myös paluu uuteen arkeen saadaan pikkuhiljaa yhdessä onnistumaan, toimintakykymme säilyttäen.

Koronaepidemia ei edelleenkään ole rantautunut Pelloon, mutta tautia tavataan lähialueillamme. Lapin koronatilanne kokonaisuudessaan on tällä hetkellä kohtalaisen rauhallinen, mutta kesäkuussa rajoitusten purkamisen jälkeen tilanne voi muuttua. Tämän vuoksi irtiottojen aika ei ole nyt. Jokaisen pellolaisen on tärkeä toimia vastuullisesti, suojata itsensä ja huomioida myös muiden ihmisten turvallisuus. Edelleenkin on tärkeää huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitää turvavälit. Näin voimme parhaiten suojella riskiryhmiä tartunnoilta.

Pellossa on koronatestauksen kapasiteettia lisätty ja mahdolliset tartunnat saadaan näin tietoon varhaisessa vaiheessa, tartuntaketjut saadaan jäljitettyä ja viruksen leviäminen estettyä mahdollisimman nopeasti.

Kaikkien yhteinen etu on, että yhteiskuntaa voidaan avata ja toimintaa palauttaa pikkuhiljaa myös koronakriisin aikana, mutta sujuvaan arkeen palaaminen on tehtävä hallitusti. Elethään hyvää elämää Pellossa!

Terveyskeskus toimii tällä hetkellä normaalisti

Pellon terveyskeskuksen koronatilanne on edelleen rauhallinen. Kiireettömät vastaanotot lääkärille toimivat normaalisti. Samoin neuvolan ja kuntoutuksen toiminta palautuu vähitellen normaaliin.

Mikäli epäilet itselläsi koronatartuntaa, ota aina ensin yhteyttä puhelimitse terveyskeskukseen. Voit tehdä oman oirearvion osoitteessa www.omaolo.fi Mikäli oireet antavat aiheen, niin soita numeroon: virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744

On tärkeää olla ensijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Ulkomailta tulevien, Suomeen palaavien suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien henkilöiden on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella ulkomailta saapumisen jälkeen. Heidän tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä erillään muista ihmisistä eli pysyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Palveluasumisessa mahdollistetaan omaisten tapaaminen ulkotiloissa

Palvelutalossa asuvaa omaista voi tavata ulkona. Vierailusta on sovittava henkilökunnan kanssa etukäteen. Vierailijalla on oltava suumaski ja hanskat itsellään.

Kielaksen asukkaille voi soittaa videopuheluita tabletin kautta numeroon: 040 612 6079. Kun haluat tavata palvelutalossa asuvaa omaista tai tuttavaa, sovi asiasta ennakkoon henkilökunnan kanssa seuraavien puhelinnumeroiden kautta:

Kielas Tupa 040 713 2722
Kielas Pirtti 040 725 3391
Kotitie 1 krs 040 726 4478
Koittie 2 krs 040 726 3188
Kamari 0400 913 154
Iltarusko 040 713 2741

Hammashoitola

Koronatilanteen ollessa rauhallinen hammashoitola ottaa vastaan myös kiireettömän hoidon potilaita, myös yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiin kuuluvia. Turhaa oleskelua hammashuollon toimipisteessä tulee välttää, tarvittaessa mukaan voi tulla yksi saattaja. Hammashoitolaan tullessa pyydämme sinua desinfioimaan kätesi, ja jos joudut odottamaan pitempään vastaanottoaikaasi, saat suunenäsuojaimen. Älä tule sairaana hammashoitoon vaan peruuta aikasi puhelimitse. Toistaiseksi ajanvaraus ja yhteydenotot vain puhelimitse 040 713 2736.

Riskiryhmien asiointiapu

Riskiryhmille on tarjolla asiointiapua kauppa-, apteekki- ja muihin palveluihin. Riskiryhmälle suunnatun avun tarvitsijat voivat ottaa yhteyttä Sari Hiltuseen sari.hiltunen@pello.fi, 040 759 8923, arkisin klo 8.00 – 12.00.

Tenavatupa starttaa

Perhekerho Tenavatupa aloittaa kesäkuussa piha- ja leikkipuistotoimintana. Tenavatuvan toimintaan ovat tervetulleita kaikki lapset huoltajansa kanssa. Tenavatupa kokoontuu aluksi Pyreväpuistoon, myöhemmin muutkin kokoontumispaikat ovat mahdollisia. Ensimmäinen kokoontuminen on 3.6.2020 klo 11-13 Pyrevä-puistossa.

Pellon kunnan tarjoamat kesätyöpaikat 2020

Koronarajoitteiden johdosta Pellon kunnan mahdollisuudet tarjota kesätyöpaikkoja ovat merkittävästi heikentyneet. Tämänhetkisen tiedon mukaan kesätöitä ei ole tarjolla lainkaan hoitopuolen eikä palveluasumisen yksiköissä, eikä myöskään Pellon Serviisissä. Mahdollisiin avautuviin tehtäviin huomioidaan kaikki hakijat, jotka ovat hakeneet kirjallisesti kesätöitä 30.4.2020 mennessä. Mahdollisesti avautuvat kesätyöt tarkastellaan kesäkuun alussa ja hakijoihin ollaan yhteydessä kesäkuun aikana.

Pellon kunta tarjoaa edelleen nuorille työllistymisen tueksi kesätyösetelin, jonka avulla nuori
voi työllistyä yrityksiin. Lisätiedot: vs. henkilöstökoordinaattori Janne Tolvanen, janne.tolvanen@pello.fi, 040 637 5334.

Pellon kunnan toimistopalvelut

Pellon kunnantoimisto ja muut toimistopalvelut pidetään suljettuna 31.7.2020 saakka. Asiointi onnistuu etukäteen tehdyllä ajanvarauksella. Puhelinnumerot löytyvät kotisivuilta: www.pello.fi ,sekä viraston ovesta. Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelin on 040 619 6644.

Sivistyspalvelut

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa on palattu hallituksen päätöksen mukaisesti normaaliolojen lainsäädännön mukaiseen toimintaan 14.5. alkaen. Toiminta on järjestetty valtakunnallisten suositusten mukaisesti muun muassa hyvä hygienia ja väljyys huomioiden. Tarkempi ohjeistus on jaettu huoltajille. Lukio jatkaa edelleen etäopetuksessa, pois lukien koeviikko.

Keilahalli on avoinna 1.6. – 18.6.2020, ratavaraukset ennakkoon 28.5.2020 alkaen numeroon 040 486 9287. Kesäkuun aikana enintään 2 keilaaja / rata. Minigolf-radan aukeamisesta tiedotetaan myöhemmin.

Liikuntavuorot on haettavissa Ponnen liikuntasaliin ja Ponnen kentälle 21.5.2020 mennessä ajalle 1.6. – 11.8.2020. Lisätiedot: ma. kulttuuri- ja vapaa-aikavastaava Miia Kallioinen,
miia.kallioinen@pello.fi, 040 482 6302.

Kirjaston palvelut avataan asteittain. Noutokirjapalvelu on käytössä ja toimii seuraavasti:

 • soita Pellon kirjaston asiakaspalvelunumeroon (040 713 2766) ma-pe 9.00-14.00 välisenä aikana ja kerro, mitä haluat lainata
 • haluttu aineisto lainataan soittajan kortille ja hän on lainatusta aineistosta vastuussa; kerralla voi lainata 5-8 kirjaa, äänikirjaa, äänitettä tai lehteä
 • sovi puhelimessa aineiston noutoaika toimipisteeltä; riskiryhmäläisille on mahdollista toimittaa kirjat myös asiointipalvelun kautta ruokaostosten yhteydessä
 • palautuksia otetaan vastaan normaalisti, mutta vain palautusluukkujen kautta
 • kaikkien lainojen eräpäivät on siirretty 8.6.2020 asti, joten sulkemisen ajalta ei kerry myöhästymismaksuja eikä palautuksilla ole kiire.

Kirjaston toimipiste avautuu 1.6.2020. Käytössä ovat kesäaukioloajat. Riskiryhmille on oma asiointiaika klo 9.00-10.00 ja muuten kirjasto on avoin klo 10.00- 17.00. Kirjastoauton liikennöinnistä kesäkuun osalta tiedotetaan myöhemmin.

Kela

Kela palvelee ensisijaisesti puhelimitse. Sivulta www.kela.fi, kohdassa ”soita” voi tarkistaa palvelukohtaisen puhelinnumeron, esimerkiksi: eläkkeet 020 692 202, toimeentulotuki 020 692 207, työttömyys 020 692 210

Kelaan voi jättää myös soittopyynnön, joko toimiston ulkopuolella olevaan postilaatikkoon, tai www.kela.fi –sivuston kohdasta ”varaa aika”, jolloin virkailija soittaa takaisin. Ajan voi varata asioijan puolesta kuka tahansa, jollei kuntalaisella itsellään ole mahdollisuutta asioida internetin kautta. Pellon Kelan toimisto aukeaa 1.6.2020 ja on avoinna tiistaisin klo 10-12 ja 13-15, mutta koronariskin vuoksi on puhelinasiointi edelleen suositeltavin asiointimuoto.

Digineuvontaa tarjolla

Mietitkö, miten voit ottaa yhteyttä vaikkapa videopuhelulla sukulaisiin ja ystäviin? Nyt on tarjolla neuvontaa kännykän, tabletin ja muiden digivälineiden käyttöön. Meän Opiston järjestämä digineuvola jatkuu Pellossa kunnantoimistolla touko-kesäkuun ajan sekä myöhemmin syksyllä. Digineuvolassa on mahdollisuus saada yksityisopetuksena neuvontaa haluamistaan asioista esim. kännykän ja tietokoneen arjen käyttöön liittyen. Digineuvolaan voit varata henkilökohtaisen ajan soittamalla suunnittelijaopettaja Merja Lehkoselle numeroon 040 620 7414.

Tiedottaminen Pellossa

Pellon kunnan kotisivuilla www.pello.fi etusivulla on punainen liikkuva banneri, johon tulee aina uusimmat koronatiedotteet. Lisäksi jaetaan painettuja tiedotteita suoraan koteihin sekä tiedotetaan kunnan Facebook-sivulla. Kylille on jaettuna punaisia ilmoitustauluja, johon kyläyhdistysten toivotaan laittavan myös tämän tiedotteen.

Keskeiset yhteystiedot Pellossa

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo, 040 631 7001, eero.ylitalo@pello.fi
Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi, 040 581 1255, johanna.korteniemi@pello.fi
Vastaava lääkäri Maija Risku, maija.risku@pello.fi
Hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen, 040 562 4809, anne.ikonen@pello.fi
Hoitotyön esimies Taina Timonen, 040 563 4358, taina.timonen@pello.fi
Elinvoimajohtaja / Pellon Serviisi Oy Kai Korhonen, 040 674 4318, kai.korhonen@pello.fi
Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelin 040 619 6644
Terveyskeskus, virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744
Kiinteistönhuollon päivystys 0400 291 935

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Kyllä met tästä selviämmä; yhessä

Meillä Pellossa siis olemme välttyneet vielä tartuntojen leviämiseltä, mistä on kiittäminen teitä kaikkia kuuliaisia kuntalaisia ja osaavaa henkilöstöä eri yksiköissä. On vastuullisuutta suhtautua tilanteeseen sen edellyttämällä vakavuudella. Se te kaikki olette sen tehneet, mistä kiitos teille.

Kunnan taholla olemme varautuneet siihen, että jo naapurikunnissa laajemmin tulleet esiintymät rantautuvat myös tänne meille Pelloon. Parhaillaan tarkastellaan henkilöstön osalta heidän osaamisalueitaan ja tehtäväkuviaan siltä varalta, että tarve auttaville käsipareille ilmenee kasvavassa määrin. Myös tehostetun testaustoiminnan avulla on tavoite lyhentää reaktioaikaa.

Riskiryhmäksi määriteltyyn ikäluokkaan olemme kunnasta pitäneet yhteyttä pääasiassa vapaaehtoisten kuntalaisten avulla. Viikoittain he ovat olleet puhelimitse yhteydessä kyseiseen kohderyhmään, ja saatu palaute on ollut erittäin myönteistä. Toimintamalli peilaa hyvin pellolaista yhteisöllisyyttä, ja siitä on syytä olla iloinen.

Riskiryhmän lukumäärä on kunnassamme kuitenkin sen verran suuri, että vapaaehtoisia kontaktojia tarvitaan lisää. Mikäli tunnet halua olla mukana auttamassa tässä asiassa, ota yhteyttä Sari Hiltuseen, sari.hiltunen@pello.fi, 040 759 8923, arkisin klo 8.00-12.00. Tervetuloa auttamaan.

Kansalliset ennusteet tilanteen kehittymisestä muuttuvat viikoittain, ja ilmeistä on, että viruksella on vaikutusta elämäämme pitkälle syksyyn. Siksi on tärkeää, että tänä poikkeuksellisena aikana vahvistamme yhteisöllisyyttämme, rakennamme yhteistyötä ja pidämme huolen itsestämme, mutta erityisesti myös lähimmäisistämme. Yhdessä me selviämme tästäkin.

Eero Ylitalo
Kunnanjohtaja


 

JULKAISTU 4.5.2020 (linkki tiedotteeseen)

Pellon kunnassa koronatilanne on edelleen rauhallinen. Epidemia ei vielä ole saapunut Pellon kuntaan. Kuntalaiset ovat suhtautuneet esimerkillisen kuuliaisesti ja vakavasti liikkumisen rajoituksiin, mikä on auttanut olennaisesti siihen, että tartuntojen leviäminen on hidastunut. Jatkossa on kuitenkin entistä tärkeämpää noudattaa annettuja määräyksiä ja rajoituksia.

Pellon lähialueilla tartuntojen määrä on kasvanut kuitenkin merkittävästi, ja siksi Pellossa on päätetty tehostaa koronatestaamista entisestään. Ensisijaisesti testit kohdennetaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön ja tarvittaessa myös hoito- ja hoivapalvelun piirissä oleviin kuntalaisiin. Myös yleistä testien saatavuutta parannetaan.

Pellossa vapaaehtoiset kuntalaiset ovat myös aktivoituneet kauppa-asioinnin ohella ilmoittautumaan kunnan koordinoimaan ”soittorinkiin”, jossa viikottain ollaan puhelimitse yhteydessä riskiryhmään kuuluviin kuntalaisiin. Kyseinen palvelu on otettu erinomaisen myönteisenä vastaan, ja sitä tullaan jatkamaan siihen asti kun kyseisen ryhmän rajoitussuositukset ovat voimassa.

Valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti peruskoulut palaavat lähiopetukseen 14.5.2020, koulu tiedottaa perheitä asiasta tarkemmin Wilman välityksellä.


JULKAISTU 27.4.2020 (linkki tiedotteeseen)

Yleiskatsaus

Pellon kunnan koronatilanne on edelleen rauhallinen. Kuntalaiset ovat suhtautuneet esimerkillisen kuuliaisesti ja vakavasti liikkumisen rajoituksiin, mikä on auttanut olennaisesti siihen, että tartuntojen leviäminen on hidastunut. Jatkossa on entistä tärkeämpää noudattaa annettuja määräyksiä ja rajoituksia.

Lapissa ja Länsi-Pohjassa on THL:n tilaston mukaan (27.4. klo 14) yhteensä 174 diagnosoitua koronatartuntaa. Pellossa tartuntoja on edelleen diagnosoitu alle 5 tapausta, joten Pellon lukuja ei esitetä tilastoissa. Asiantuntijat ovat arvioineet tilanteen etenevän Lapissa epidemiavaiheeseen toukokuun aikana.

Vierailut vanhustenhuollon toimipisteisiin ja terveyskeskuksen vuodeosastolle eivät ole tällä hetkellä sallittuja. Omaiset ja ystävät voivat hoitajien välityksellä soittaa WhatsAppin kautta videopuheluita Kielas Tuvan (040 713 2722) ja Kielas Pirtin (040 725 3391) asukkaille. Kielaksen päivittäistä elämää voi seurata Facebookissa: Kielas Pello. Joukkokokoontumisia (yli 10 hlöä) tulee välttää. Edelleen on tärkeä muistaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Riskiryhmät

Riskiryhmälle suunnatun avun tarvitsijat voivat ottaa yhteyttä Sari Hiltuseen sari.hiltunen@pello.fi, 040 759 8923, arkisin klo 8.00-12.00. Kunnan työntekijät ja vapaaehtoiset ottavat puhelimitse yhteyttä yli 70-vuotiaisiin kuntalaisiin ja tiedustelevat riskiryhmäläisten tilannetta ja palveluntarvetta viikoittain.

Kaikki yli 70-vuotiaat kuntalaiset voivat saada ateriapalvelun kotiin toimitettuna 31.5.2020 saakka, mikäli heillä ei muutoin ole mahdollisuutta turvata ruokahuoltoaan. Aterian hinta on 6,80 euroa / ateria. Ateriat tilataan Ravintokeskuksesta ja laskutetaan asiakkailta jälkikäteen. Ruokapalvelun voi tilata keskuskeittiön puhelinnumerosta: 040 713 2753, keskuskeittio@pello.fi

Asiointiapua tarjolla

Kaupoissa ensimmäinen aukiolotunti on varattu ensisijaisesti riskiryhmien asiointiin. Asiointiapua tarjoavat myös vapaaehtoiset pellolaiset toimijat. Avustajien yhteistiedot löytyvät Pellon kunnan kotisivuilta punaisesta viestikentästä klikkaamalla otsikkoa.

Asiointiapua voi tiedustella suoraan yhteystiedoista:

Jarhoinen ja Naamijoki:
Matti Puolakanaho, 040 960 3058 (Lions Club Pello)
Juoksenki
Anne Syväniemi-Kuitunen, 040 523 6601 (Juoksengin kyläyhdistys)
Kuntakeskus
Suvi Mäkipörhölä, 040 513 9392 (Lions Club Pello)
Kuntakeskus
Riikka Gammelin, 040 562 8321,
Ulla Rissanen 040 839 9775 (Pellon seurakunta)
Lankojärvi, Matinlompolo,
Sirkkakoski, Lampsijärvi
016 582 625, kuljetus tiistaisin ja perjantaisin (Heikki Rautio ky)
Turtola
Risto Malinen, 050 456 1674, varalla Laura Post 0400 694 583, kuljetus tiistaisin ja perjantaisi (Turtolan kyläyhdistys)
Rattosjärvi
Juha Mänty, 0400 209376
Orajärvi
Orajärven kyläpuoti, 040 570 2196
Väylänvarsi
Minna Koski, 045 118 8250,
Harry Ylisaukko-oja, 040 729 0543 (Jokivartisten Kyläseura ry)
Meltauksentienvarsi
Kaarina Hoikkaniemi, 040 737 6148

Lisäksi kauppa-asiointiapua tarjoaa Pellon Ponnen jalkapallojaosto:
Maria Mäki 040 848 9193
Antti Mäki 040 350 3898
Jussi-Pekka Heinonen 050 438 7163
Johanna Kurth 050 493 9898
Pia Leppäniemi 040 569 1479
Ninja Pekkala 040 505 7025

Apteekki toimittaa tarvittaessa riskiryhmäläisille lääkkeet kotiin, lisätiedot Apteekista: 0400 531 164.

Onko minulla koronavirus?

Jos epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon:

virka-aikana 040 713 2771 ja
virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.
On tärkeää olla ensijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Kouluruokailu etäopetuksessa oleville oppilaille

Pellossa on käynnistynyt ruoan jakelu etänä opiskeleville oppilaille. Ruoka-annoksia jaetaan kahdesti viikossa siten, että koulukuljetuksen piirissä oleville oppilaille ruoka kuljetetaan ja muut voivat hakea annokset ravintokeskuksesta. Lisätietoa käytännön järjestelyistä on toimitettu koteihin Wilman avulla.

Tiedottaminen Pellossa

Pellon kunnan kotisivuilla etusivulla on punainen liikkuva banneri, johon tulee aina uusimmat koronatiedotteet. Lisäksi jaetaan painettuja tiedotteita suoraan koteihin sekä tiedotetaan kunnan Facebook-sivulla. Ympäristökyliin pysytetään punaiset ”Korona-taulut”, joihin voidaan kiinnittää asiaa koskevia tiedotteita. Kyläyhdistysten toivotaan ottavan vastuun taulujen päivittämi-sestä ja huollosta.

Yritysten tuki

Yritykset joiden toiminta on koronaviruksen johdosta keskeytynyt tai häiriintynyt, voivat hakea erilaisia tukia. Lisätietoa antaa yritysneuvoja Mika Rinne 040 152 2290, mika.rinne@pello.fi.

Keskeiset yhteystiedot Pellossa

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo 040 631 7001 eero.ylitalo@pello.fi
Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi 040 581 1255
johanna.korteniemi@pello.fi
Vastaava lääkäri Tapani Risku tapani.risku@pello.fi
Hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen 040 562 4809 anne.ikonen@pello.fi
Hoitotyön esimies Taina Timonen 040 563 4358 taina.timonen@pello.fi
Elinvoimajohtaja / Pellon Serviisi Oy Kai Korhonen 040 674 4318 kai.korhonen@pello.fi
Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelin 040 619 6644
Terveyskeskus

virka-aikana 040 713 2771 ja
virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744
Kiinteistönhuollon päivystys 0400 291 935

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.


 

JULKAISTU 8.4.2020 (linkki tiedotteeseen)

Tilannekuva maakunnassa

Lapin läänissä THL:n tilaston (7.4. klo 9.30) mukaan Lapissa on todettuja tartuntoja yhteensä 71. Tartuntojen määriä kunnittain ei julkaista, mikäli määrä on alle viiden (5). Tällä hetkellä kyseisen rajan ylittää maakunnassa viisi kuntaa: Rovaniemi (16), Kemi (11), Tornio (6) sekä Kittilä ja Kolari, joissa yhteensä on ilmennyt 31 tartuntaa (LSHP 7.4.). Sairaanhoitopiirien asiantuntijoiden mukaan tilanne Lapissa on vielä rauhallinen ja hallinnassa. Rajoituksilla on onnistuttu hidastamaan viruksen leviämistä. Maakuntatasolla ei siis vielä voida puhua epidemiasta, mutta asiantuntijoiden arvion mukaan tilanne etenee epidemiavaiheeseen toukokuun aikana. Nyt kun on nähtävissä, että rajoituksilla on ollut myönteisiä vaikutuksia, on entistä tärkeämpää noudattaa annettuja määräyksiä ja ohjeistuksia. Lisätietoja tilanteesta www.thl.fi

Tilannekuva Pellossa

 • Varautuminen on korkealla tasolla.
 • Tartuntojen välttämiseksi on syytä välttää paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä (yli 10 hlöä).
 • Käsihygieniasta huolehtiminen on keskeistä ja siinä paras keino on perusteellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Käsidesi on tehottomampaa eikä sitä kannata käyttää, jos vesipesun mahdollisuus on olemassa.
 • Vierailut vanhustenhuollon toimipisteisiin ja terveyskeskuksen vuodeosastolle eivät ole tällä hetkellä sallittuja.
 • Oleskelua terveyskeskuksen aulassa tulee välttää. Paikat, joihin kokoontuu oireilevia ihmisiä, ovat suuremman riskin paikkoja.
 • Kuntalaisille suunnattua tiedottamista on tehostettu.
 • Riskiryhmälle suunnatun avun tarvitsijat voivat ottaa yhteyttä Sari Hiltuseen sari.hiltunen@pello.fi, 040 759 8923, arkisin klo 8.00-12.00.
 • Omaiset ja ystävät voivat hoitajien välityksellä soittaa WhatsAppin kautta videopuheluita Kielas Tuvan (040 713 2722) ja Kielas Pirtin (040 725 3391) asukkaille.

Yleiset toimintaohjeet

 • Ulkomailta tulevien, Suomeen palaavien suomalaisten ja Suomessa pysyvästi asuvien henkilöiden on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella. Heidän tulee mahdollisuuksien mukaan pysyä erillään muista ihmisistä eli pysyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.
 • Jos epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon:
  • virka-aikana 040 713 2771 ja
  • virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.
 • On tärkeää olla ensijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Asiointi terveyskeskuksessa

Pellon tilanne on vielä sellainen, että pystymme tarjoamaan kiireetöntä terveydenhoitoa normaalisti. Ajanvaraukset ja muu asiointi tulee hoitaa ensisijaisesti puhelimitse virkaaikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.

Terveyskeskuksen ovet pidetään lukittuna ja työntekijä avaa oven jokaiselle asiakkaalle.

Terveyskeskukseen pääsee sisään soittamalla numeroon:
neuvola 040 767 3482
laboratorio 040 713 2731
osasto 040 713 2744
poliklinikka 040 632 9797.

Suojavälineet terveyskeskuksessa

Hengityssuojaimet ja muut terveyskeskuksen aulassa olevat suojavarusteet on tarkoitettu vain terveyskeskuksessa asioiville asiakkaille. Suojavälineiden saatavuudessa on tällä hetkellä ongelmaa koko maassa, joten on tärkeää säästää suojavälineet niitä eniten tarvitseville.

Riskiryhmään kuuluvat kuntalaiset (+70-v)

  • Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden
   ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.
  • Kunnasta otetaan viikoittain puhelimitse yhteyttä kotona asuviin +70 kuntalaisiin, ja tiedustellaan heidän tilannetta ja palvelutarvettaan.
  • Ulkoilla saa, kunhan välttää sosiaalisia kontakteja. Läheisiä ja naapureita voi pyytää auttamaan
   asioinnissa. Yhteyttä läheisiin kannattaa pitää verkossa tai puhelimella. Toista henkilöä voi pyytää hoitamaan apteekkiasiat. Jos asiointi on välttämätöntä, kannattaa valita aika, jolloin muita ihmisiä on liikkeellä vähän. Kaupoissa ensimmäinen aukiolotunti on varattu ensisijaisesti riskiryhmien asiointiin. Pellossa on käynnistynyt vapaaehtoistoiminta, jossa tarjotaan maksutonta apua kauppaym. asiointiin. Avustajien yhteistiedot löytyvät Pellon kunnan kotisivuilta (www.pello.fi) punaisesta viestikentästä klikkaamalla otsikkoa. Asiointiapua voi tiedustella suoraan yhteystiedoista:
  • Jarhoinen ja Naamijoki, Matti Puolakanaho, 040 960 3058 (Lions Club Pello)
  • Juoksenki, Anne Syväniemi-Kuitunen, 040 523 6601 (Napapiirin kyläyhdistys)
  • Kuntakeskus, Suvi Mäkipörhölä, 040 513 9392 (Lions Club Pello)
  • Kuntakeskus, Riikka Gammelin, 040 562 8321, Ulla Rissanen 040 839 9775 (Pellon seurakunta)
  • Lankojärvi, Matinlompolo, Sirkkakoski, Lampsijärvi, 016 582 625, kuljetus tiistaisin ja
   perjantaisin (Heikki Rautio ky)
  • Turtola, Risto Malinen, 050 456 1674, varalla Laura Post 0400 694 583, kuljetus tiistaisin ja
   perjantaisin (Turtolan kyläyhdistys)
  • Rattosjärvi, Juha Mänty, 0400 209376
  • Orajärvi, Orajärven kyläpuoti, 040 570 2196
  • Väylänvarsi, Minna Koski, 045 118 8250, Harry Ylisaukko-oja, 040 729 0543 (Jokivartisten
   Kyläseura ry)
  • Meltauksentienvarsi, Kaarina Hoikkaniemi, 040 737 6148
  • Lisäksi kauppa-asiointiapua tarjoaa Pellon Ponnen jalkapallojaosto:
   Maria Mäki 040 848 9193
   Antti Mäki 040 350 3898
   Jussi-Pekka Heinonen 050 438 7163
   Johanna Kurth 050 493 9898
   Pia Leppäniemi 040 569 1479
   Ninja Pekkala 040 505 7025

Ostotilin avaamisesta tietoa: K-market Yliranta ja K-Market Kunnantie puh. 050 466 1335 /
Marjo, S-Market Pello puh. 044 788 4980.

Riskiryhmälle (+70-v) ateriapalvelua tarjolla

Poikkeustilanteen vuoksi Pellon kunnan ateriapalvelu toimii entistä joustavammin yli 70-vuotiaiden osalta. Kaikki yli 70-vuotiaat kuntalaiset voivat saada ateriapalvelun kotiin toimitettuna 31.5.2020 saakka, mikäli heillä ei muutoin ole mahdollisuutta turvata ruokahuoltoaan. Aterian hinta on 6,80 euroa / ateria. Ateriat tilataan Ravintokeskuksesta ja laskutetaan asiakkailta jälkikäteen. Ruokapalvelun voi tilata keskuskeittiön puhelinnumerosta: 040 713 2753, keskuskeittio@pello.fi
Huom! Talouksien, jotka ovat tilanneet ateriapalvelun, tulee laittaa ulko-oven läheisyyteen kylmälaukku tai vastaava kylmäsäilytystila, johon ateriat toimitetaan, jotta ruokatoimituksissa vältytään ylimääräisiltä kontakteilta. Ruoka toimitetaan kuntakeskukseen ja Turtola-Juoksenkiin päivittäin, Lankojärvelle ma, ke ja pe sekä Meltauksentienvarteen ti, ke ja to.

Apteekki

Apteekki toimittaa kotiin riskiryhmiin kuuluvien lääkkeet maksutta 10 km säteellä Pellosta. 10-30 km matkalla lääkkeiden toimitus maksaa 10 € / talous. Maksu pankki- tai luottokortilla. Muista Kelakortti. Tilaus soitetaan apteekkiin: 0400 531 164. Avoinna ma-pe 9-17, la 9-14.

Laboratorio

Laboratorion näytteenottopisteissä ei tule asioida, jos kärsii flunssan oireista. Flunssaisia asiakkaita pyydetään siirtämään näytteenoton ajankohtaa myöhemmäksi. Kiireettömät tutkimukset, kuten vuosikokeet, reuman kontrollikokeet tms. oman harkinnan mukaan.

Hammashoitola

Asiakkaita pyydetään perumaan hammashoitoaika, jos on flunssaoireita tai on ollut lähikontaktissa flunssaoireiseen. Kiireettömän hammashoidon aikoja perutaan yli 70-vuotiailta, riskiryhmiin kuuluvilta ja myös muilta asiakasryhmiltä tilanteen mukaan. Ajanvarauspisteen luukulla ei ole palvelua, vaan asiointi tapahtuu puhelimitse. Kiireellisen hammashoidon tarpeessa otetaan yhteyttä hammashoitolan ajanvaraukseen puh. 040 7132736. Asiakkaita tiedotetaan, kun uusia kiireettömiä aikoja voi taas varata.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt päiväkoti ja Turtolan ryhmäperhepäivähoito ovat toiminnassa. Kontaktien vähentämiseksi uusien hoitoon saapuvien lasten palvelun aloitus siirtyy myöhempään ajankohtaan. Valtioneuvoston suosituksen mukaan vanhempien toivotaan ottavan lapset kotihoitoon. Kun vanhempi tai huoltaja ilmoittaa etukäteen viimeistään edellisen viikon perjantaina lasten poissaolon varhaiskasvatuksesta tai AP/IP -toiminnasta, asiakasmaksu hyvitetään täysimääräisenä.

Kouluruokailu etäopetuksessa oleville oppilaille

Vaikka tässä poikkeustilanteessa ei kunnilla ole velvoitetta vastata etäopetuksessa olevien oppilaiden ruokailusta, on Pellossa päätetty käynnistää ruoan jakelu myös etänä opiskeleville. Koteihin on Wilman välityksellä lähetetty kysely kiinnostuksesta em. palvelua kohtaan. Jakelu on tarkoitus käynnistää viikolla 17 (20.4.2020). Ruoka-annoksia jaetaan kahdesti viikossa siten, että koulukuljetuksen piirissä oleville oppilaille ruoka kuljetetaan ja muut voivat hakea annokset ravintokeskuksesta. Lisätietoa käytännön järjestelyistä toimitetaan koteihin Wilman avulla.

Kotiin annettavat palvelut

Välttääksemme ylimääräisiä kontakteja, on päätetty priorisoida kotiin annettavat toimenpiteet siten, että tuotamme vain äärimmäisen tarpeelliset palvelut valtioneuvoston asettaman ajanjakson aikana.

Pellon Serviisin siivouspalvelun asiakkaisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä sen viikon sen viikon alussa kun on kotisiivous suunniteltu.

Tiedottaminen Pellossa

Pellon kunnan kotisivuilla www.pello.fi etusivulla on punainen liikkuva banneri, johon tulee aina uusimmat koronatiedotteet. Lisäksi jaetaan painettuja tiedotteita suoraan koteihin sekä tiedotetaan kunnan Facebook-sivulla.

Ympäristökyliin toimitetaan lähipäivinä punaiset ”Korona-taulut”, joihin voidaan kiinnittää tiedotteita. Kyläyhdistysten toivotaan ottavan vastuun taulujen päivittämisestä ja huollosta.

Yritysten tuki

Yritykset joiden toiminta on koronaviruksen johdosta keskeytynyt tai häiriintynyt, voivat hakea erilaisia tukia. Lisätietoa antaa yritysneuvoja Mika Rinne 040 152 2290, mika.rinne@pello.fi.

Keskeiset yhteystiedot Pellossa

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo 040 631 7001 eero.ylitalo@pello.fi
Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi 040 581 1255
johanna.korteniemi@pello.fi
Vastaava lääkäri Tapani Risku tapani.risku@pello.fi
Hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen 040 562 4809 anne.ikonen@pello.fi
Hoitotyön esimies Taina Timonen 040 563 4358 taina.timonen@pello.fi
Elinvoimajohtaja / Pellon Serviisi Oy Kai Korhonen 040 674 4318 kai.korhonen@pello.fi
Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelin 040 619 6644
Terveyskeskus
virka-aikana 040 713 2771 ja
virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744
Kiinteistönhuollon päivystys 0400 291 935

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa
eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Noudatetaan ohjeistuksia

Elämme nyt poikkeuksellista aikaa. Aikaa, jota kukaan meistä ei aiemmin ole kokenut. Nyt jos koskaan, on yhteisöllisyydelle ja vastuullisuudelle tarvetta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiteytti hienosti, että ottakaamme nyt fyysistä etäisyyttä mutta kuitenkin henkistä läheisyyttä. Näin on syytä toimia myös täällä Pellossa.

Valtioneuvostossa on tehty historiallisen järeitä päätöksiä. Uudenmaan maakunnan rajat on suljettu ja myös maailman rauhallisimman valtakunnan rajan liikennettä täällä meillä valvotaan entistä tarkemmin. Valtiovallan ylimmän johdon vakavat vetoomukset meille kansalaisille on nyt syytä ottaa tosissaan. Se on meidän kaikkien etu ja se kertoo vastuullisuudesta

Tulevat viikot tulevat olemaan ratkaisevia siinä, kuinka onnistumme jarruttamaan epidemian leviämistä maassamme, maakunnassamme ja kunnassamme. Tuossa jarrutustyössä meillä kaikilla on äärimmäisen keskeinen ja merkityksellinen rooli. Kuuliaisuus saa meidän kaikkien kiitoksen.

Pello ja me pellolaiset olemme tulleet tunnetuksi yhteisvastuullisuudesta. Toivon, että voimme osoittaa tuota tässä hetkessä niin tarpeellista ominaisuutta juuri nyt ja tulevina aikoina.

Voimia meille kaikille ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa.

Eero Ylitalo
Kunnanjohtaja
Pellon kunta


 

JULKAISTU 19.3.2020 (linkki tiedotteeseen)

Muutoksia terveyskeskuksen käytännöissä

Voimassa olevien rajoitusten vuoksi terveyskeskuksen ovet pidetään nyt lukittuna. Kulku terveyskeskukseen tapahtuu siten, että työntekijä avaa oven jokaiselle asiakkaalle.

Mikäli sinun tarvitsee päästä sisään terveyskeskukseen, soita johonkin seuraavista numeroista:

 • Neuvola 040 767 3482
 • Laboratorio 040 713 2731
 • Osasto 040 713 2744
 • Poliklinikka 040 632 9797

Huomioithan, että terveyskeskukseen pääsee nyt sisälle vain siten, että hoitaja avaa oven. Kun poistut terveyskeskuksesta, muita asiakkaita ei tule samalla päästää sisälle.

Mikäli sinulla ei ole puhelinta mukana, soita ovikelloa ja odota, että hoitaja tulee avaamaan oven.


 

JULKAISTU 19.3.2020 (linkki tiedotteeseen)

Tilannekuva Suomessa ja Lapissa

Suomessa on tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 19.3. mennessä yhteensä 304 tautitapausta. Lapissa vahvistettuja tapauksia on kuusi (6).

LSHP:n johtajan Jari Jokelan mukaan Lapissa ei vielä voida puhua epidemiasta, mutta silti valtakunnalliset ohjeistukset ja velvoitteet on syytä ottaa vakavasti. Erityisen tärkeää on suojella ikäihmisiä (+70-v) ja riskiryhmässä olevia taudin leviämiseltä, jonka vuoksi ikäihmisiä ja riskiryhmään kuuluvia velvoitetaan mahdollisuuksien mukaan pysyttelemään erillään kotipiirin ulkopuolisista ihmisistä. Velvoitteen tavoite on nimenomaan suojata kyseistä kohderyhmää tartunnalta.

Työntekijän, joka asuu Ruotsin puolella, mutta käy töissä Suomessa, on pyydettävä todistus työssäkäynnistä omalta työnantajaltaan. Lähiesimiehen antama todistus riittää.

Tilannekuva Pellossa

 • Tällä hetkellä Pellossa ei ole ainoatakaan koronavirustartuntaa.
 • Varautuminen on siitä huolimatta korkealla tasolla. Valmistelevia toimenpiteitä on tehty terveyskeskuksessa, palveluasumisessa ja kotihoidossa.
 • Tartuntojen välttämiseksi kannattaa välttää paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä (yli 10 hlöä).
 • Käsihygieniasta huolehtiminen on keskeistä ja siinä paras keino on perusteellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Käsidesi on tehottomampaa eikä sitä kannata käyttää, jos vesipesun mahdollisuus on olemassa.
 • Vierailut vanhustenhuollon toimipisteisiin ja terveyskeskuksen vuodeosastolle eivät ole tällä hetkellä sallittuja.
 • Myös oleskelua terveyskeskuksen aulassa tulee välttää. Paikat, joihin kokoontuu oireilevia ihmisiä, ovat suuremman riskin paikkoja.
 • Kuntalaisille suunnattua tiedottamista on tehostettu.
 • Kolmannen sektorin toimijoita rohkaistaan aktiiviseen vapaaehtoistoimintaan auttamaan apua tarvitsevia.

Yleiset toimintaohjeet

 • Jos olet matkustanut epidemia-alueilla ja epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon: virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.
 • On tärkeää olla ensijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Suojavälineet terveyskeskuksessa

Hengityssuojaimet ja muut terveyskeskuksen aulassa olevat suojavarusteet on tarkoitettu vain terveyskeskuksessa asioiville asiakkaille. Suojavälineiden saatavuudessa on tällä hetkellä ongelmaa koko maassa, joten on tärkeää säästä suojavälineet niitä eniten tarvitseville.

Riskiryhmään kuuluvat kuntalaiset (+70-v)

Valtioneuvosto on 16.3.2020 velvoittanut yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Ulkoilla saa, kunhan välttää sosiaalisia kontakteja. Pellossa on käynnistynyt vapaaehtoistoiminta, jossa tarjotaan maksutonta apua kauppa- ym. asiointiin. Avustajien yhteistiedot löytyvät Pellon kunnan kotisivuilta (www.pello.fi) punaisesta viestikentästä klikkaamalla otsikkoa. Tällä hetkellä kaupassakäyntiapua on saatavilla ainakin Pellon Ponnen jalkapallojaostolta, mutta listan odotetaan laajenevan muihinkin vapaaehtoistoimijoihin.
Lisätiedustelut kaupassakäyntiapuun: Maria Mäki 040 848 9193, Antti Mäki 040 350 3898, Jussi-Pekka Heinonen 050 438 7163, Johanna Kurth 050 493 9898, Pia Leppäniemi 040 569 1479, Ninja Pekkala 040 505 7025.

Kunnanjohtaja on lähettänyt kolmannen sektorin toimijoille vetoomuksen osallistua vapaaehtoiseen auttamiseen tässä poikkeuksellisessa tilanteessa yhteistyössä kunnan kanssa.

Riskiryhmälle (+70-v) ateriapalvelua tarjolla

Poikkeustilanteen vuoksi Pellon kunnan ateriapalvelu toimii entistä joustavammin yli 70-vuotiaiden osalta. Kaikki yli 70-vuotiaat kuntalaiset voivat saada ateriapalvelun kotiin toimitettuna 31.5.2020 saakka, mikäli heillä ei muutoin ole mahdollisuutta turvata ruokahuoltoaan. Aterian hinta on 6,80 euroa / ateria. Ateriat tilataan Ravintokeskuksesta ja laskutetaan asiakkailta jälkikäteen. Ruokapalvelun voi tilata keskuskeittiön puhelinnumerosta: 040 713 2753, keskuskeittio@pello.fi

Laboratorio

Laboratorion näytteenottopisteissä ei tule asioida, jos kärsii flunssan oireista. Flunssaisia asiakkaita pyydetään siirtämään näytteenoton ajankohtaa myöhemmäksi. Kiireettömät tutkimukset, kuten vuosikokeet, reuman kontrollikokeet tms. oman harkinnan mukaan.

Hammashoitola

Asiakkaita pyydetään perumaan hammashoitoaika, jos on flunssaoireita tai on ollut lähikontaktissa flunssaoireiseen. Hammashoitolaan voi kuitenkin tulla, mikäli tarvitsee kiireellistä ensiapua (kova särky, tapaturma, turvotus). Ota kuitenkin ensin yhteyttä puhelimitse: 040 7132736.

Kaikki yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden kiireettömät hammashoitoajat on peruttu 13.4.2020 saakka.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt päiväkoti ja Turtolan ryhmäperhepäivähoito ovat toiminnassa. Kontaktien vähentämiseksi uusien hoitoon saapuvien lasten palvelun aloitus siirtyy myöhempään ajankohtaan. Valtioneuvoston suosituksen mukaan vanhempien toivotaan ottavan lapset kotihoitoon. Kun vanhempi tai huoltaja ilmoittaa etukäteen viimeistään edellisen viikon perjantaina lasten poissaolon varhaiskasvatuksesta tai AP/IP -toiminnasta, asiakasmaksu hyvitetään täysimääräisenä.

Opetustoimi

Koulun toiminta poikkeavissa oloissa on lähtenyt hyvin käyntiin. Henkilöstö on mukautunut uusiin toimintamalleihin esimerkillisesti ja myös oppilaat ovat osoittaneet vastuullisuutta etä- ja kotitehtävien avulla tapahtuvaan opiskeluun.

Yhteydenpitoa kodin ja koulun välillä tehostetaan entisestään ja toimintaa arvioidaan ja kehitetään saadun palautteen ja tulosten perusteella.

Kotiin annettavat palvelut

Välttääksemme ylimääräisiä kontakteja, on päätetty priorisoida kotiin annettavat toimenpiteet siten, että tuotamme vain äärimmäisen tarpeelliset palvelut valtioneuvoston asettaman ajanjakson aikana.

Pellon Serviisin siivouspalvelun asiakkaisiin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä sen viikon sen viikon alussa kun on kotisiivous suunniteltu.

Tiedottaminen Pellossa

Pellon kunta järjestää tiedotus- ja kyselytunnin koronavirukseen liittyen tiistaina 31.3.2020 klo 18. Tilaisuus järjestetään etäyhteydellä, ja kuntalaiset voivat tehdä kysymyksiä koronatilanteeseen liittyen joko suoraan tilaisuuteen netin välityksellä tai jättämällä kysymykset palautelaatikoihin, jotka sijoitetaan Joppariin, Seolle ja apteekkiin. Tilaisuus näytetään suorana lähetyksenä Pellon kunnan striimaussivulla ja tallenne jää samaan osoitteeseen myöhempää katselua varten. Kysymyksiin vastaavat Pellon kunnan vastaava lääkäri Tapani Risku, hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi, hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen ja kunnanjohtaja Eero Ylitalo.

Pellon kunnan kotisivuilla www.pello.fi etusivulla on punainen liikkuva banneri, johon tulee aina uusimmat koronatiedotteet. Lisäksi jaetaan painettuja tiedotteita suoraan koteihin sekä tiedotetaan kunnan Facebook-sivulla.

Keskeiset yhteystiedot Pellossa

Kunnanjohtaja Eero Ylitalo 040 631 7001 eero.ylitalo@pello.fi
Hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi 040 581 1255
johanna.korteniemi@pello.fi
Vastaava lääkäri Tapani Risku tapani.risku@pello.fi
Hoivapalveluiden esimies Anne Ikonen 040 562 4809 anne.ikonen@pello.fi
Hoitotyön esimies Taina Timonen 040 563 4358 taina.timonen@pello.fi
Elinvoimajohtaja / Pellon Serviisi Oy Kai Korhonen 040 674 4318 kai.korhonen@pello.fi
Kunnantoimiston yleinen neuvontapuhelin 040 619 6644
Terveyskeskus, virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744
Kiinteistönhuollon päivystys 0400 291 935

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.


 

 

JULKAISTU 16.3.2020, päivitetty 17.3.2020 klo 9.50 (linkki tiedotteeseen)

Pellon kunnan poikkeusolojen varautumisjohtoryhmä on kokoontunut ma 16.3.2020 ja tehnyt päätöksiä Pellon kunnan osalta valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Päätetyt toimenpiteet astuvat voimaan 18.3.2020 ja ovat voimassa 13.4.2020 asti. Tällä on seuraavat vaikutukset meidän pellolaisten arkeen:

Varhaiskasvatus (päivähoito)
Pidetään toiminnassa. Lasten jäämistä kotiin suositellaan matalalla kynnyksellä, jos perheessä on kenelläkään flunssan oireita. Suositellaan myös lapsen jäämistä kotiin toistaiseksi, jos jompikumpi huoltajista on kotona.

Esiopetus, 1-3 luokat ja erityisen tuen oppilaat
Opetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Opetus järjestetään myös erityisen tuen oppilaille, jos vanhemmilla tai huoltajilla ei ole mahdollisuutta järjestää lasten hoitoa kotona.

Perusopetus 4-9 luokat sekä lukio
Koulu ja lukio pidetään suljettuna 18.3.-13.4.2020. Opettajat ohjeistavat kotona tapahtuvasta opiskelusta. Ylioppilaskokeet järjestetään tiivistetysti 23.3. mennessä.

Kansalaisopisto, kirjasto, elokuvat, keilahalli, liikuntatilat, Ritavalkea
Kirjasto, kirjastoauto, elokuvat, keilahalli ja nuorisotilat pidetään suljettuna. Meän Opiston opetus on keskeytetty tältä keväältä. Liikunta- ja harrastetilat suljetaan samoin kuin Ritavalkean laskettelukeskus.

Kokoontumiset
Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja vältetään tarpeetonta oleskelua yleisillä paikolla. Järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan ja samaa suositellaan myös yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoille ja uskonnollisille yhteisöille.

Vierailut vanhusten luona ja hoitolaitoksissa
Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ovat kiellettyjä, samoin kuin hoitolaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä.

Ikäihmisten suojaaminen
Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet).

Etätyö
Etätyötä suositellaan tehtäväksi aina kun se on mahdollista.

Kiireettömät palvelut
Kotiin annettavat ja muut kiireettömät lakisääteiset palvelut toteutuvat pidennetyllä aikataululla, mikä mahdollistaa sote-palveluiden kapasiteetin lisäämisen. Henkilöstöä voidaan ohjata eri tehtäviin ja lakisääteisistä määräajoista sekä työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä voidaan poiketa.

Matkustaminen ulkomaille
Matkustaminen ulkomaille on kiellettyä, välitöntä kotimaahan paluuta suositellaan suomalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville henkilöille. Maahanpaluuta seuraa kahden viikon karanteenia vastaavat olosuhteet. Työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi pohjois- ja länsirajan yli sallitaan. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Lisätietoja: Kunnanjohtaja Eero Ylitalo, 040 631 7001, eero.ylitalo@pello.fi
Vastaava lääkäri Tapani Risku, tapani.risku@pello.fi


 

JULKAISTU 13.3.2020, päivitetty 13.3.2020 klo 13.30

Jos epäilet sairastavasi koronaviruksen aiheuttamaa infektiota

Jos olet matkustanut epidemia-alueilla ja epäilet itselläsi koronaviruksen aiheuttamaa tautia, soita numeroon virka-aikana 040 713 2771 ja virka-ajan ulkopuolella 040 713 2744.

On tärkeää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä yllä oleviin puhelinnumeroihin ennen kuin saavut paikalle terveyskeskukseen. Soittaminen on tärkeää siksi, ettei mahdollisesti sairastunut henkilö tartuttaisi muita.

Milloin voi epäillä sairastavansa koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa infektiota?
1) henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten

 • kuume ja/tai
 • yskä ja/tai
 • hengenahdistus

THL-Koronavirusoireet
ja
2) lisäksi henkilö on

 • oleskellut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
 • ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Tähän mennessä Suomessa on todettu 109 laboratoriovarmistettua koronavirus COVID-19:n aiheuttamaa tautitapausta (THL 12.3.2020 kello 13.40). Lapin sairaanhoitopiirin alueella 1 tapaus.

Yleinen tilannekuva Pellossa:

 • Tällä hetkellä Pellossa ei ole ainoatakaan koronavirustartuntaa, ei liioin epäilyä. Yhdestä ulkomaanmatkalta palanneesta henkilöstä on THL:n ohjeen mukaisesti otettu näyte. Näyte on osoittautunut negatiiviseksi, eli henkilö ei siis ole altistunut.
 • Elämme Pellossa edelleen mahdollisiin tapauksiin varautumisen aikaa. Valmistelevia toimenpiteitä on tehty terveyskeskuksessa, palveluasumisessa ja kotihoidossa. Tilanteen kehittyessä asiasta tiedotetaan välittömästi.
 • Tartuntojen välttämiseksi kannattaa välttää paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä.
 • Käsihygieniasta huolehtiminen on keskeistä ja siinä paras keino on perusteellinen käsien pesu vedellä ja saippualla. Käsidesi on tehottomampaa eikä sitä kannata käyttää, jos vesipesun mahdollisuus on olemassa.
 • Vierailuja vanhustenhuollon toimipisteisiin ja terveyskeskukseen kannattaa välttää. Kannattaa muistaa, että paikat, joihin kokoontuu sairaita ihmisiä ovat suuremman riskin paikkoja.

Toimenpiteitä Pellossa:

Kunnan valmiussuunnitelman mukainen johtoryhmä on kokoontunut 12.3. ja 13.3. ja linjannut seuraavat toimenpiteet:

 • viestintää tehostetaan toimittamalla ensi viikolla painettu tiedote joka talouteen
 • rajoituksissa seurataan THL:n ohjeita
 • flunssaisena ei tule tulla työpaikalle, pysyttäydyttävä kotioloissa, ei kodinulkopuolista toimintaa (leviämisriskin minimointi)
 • koululla ruoka annostellaan oppilaille, jotta vähennetään tarttumisriskiä ottimien kautta (opettajat ja avustajat apuna)
 • koululla ja päiväkodissa tehostettu käsienpesu saippualla: ennen luokkaan tuloa, luokasta lähtiessä, ruokailua ennen (henkilöstö valvoo käsienpesua erityisesti ruokalassa)
 • panostetaan perustason opetukseen ja oppilaat vievät kaikki oppikirjat kotiin (varautumista mahdolliseen koulun sulkemiseen)
 • desinfiointiaineista, suojahanskoista ja hengityssuojaimista saatavuusongelmaa, esim. hengityssuojaimia kannattaa käyttää vasta, kun todellinen tarve: tehokkain ehkäisy siinä, että sairastunut ei levitä tautia eteenpäin
 • erityinen huomio hygieniaan: kahvojen ja kosketuspintojen (pinnat joihin tartutaan käsin) ahkera puhdistus
 • jos flunssapotilaita vastaanotetaan terveyskeskukseen, heidät vastaanotetaan erillisiin eristystiloihin, keskitetään iltapäivän hiljaisiin tunteihin

Tärkeää huomioida:

Koska epidemiatilanne Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on muuttunut nopeasti, maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueeksi luovutaan. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Tarkista ulkoministeriön verkkosivuilta uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen. Muistathan, että kansalaisen on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa.

Pellon kunnassa noudatetaan hallituksen suosituksia 12.3.2020:

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lisätietoja koronaviruksesta COVID-19

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää Ajankohtaista koronaviruksesta -sivua (THL) Tietoa koronaviruksesta: Koronavirus COVID-19 (THL)
Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (THL)
Ulkoministeriön sivulta voi tarkistaa uusimmat matkustustiedotteet (UM)
THL:n ohjeita epidemia-alueella matkustaville (THL)