Kirjastoauto 50 vuotta - muistoja pyydetään
-

Julkaistu

Kirjastoauto 50 vuotta - muistoja pyydetään

Pellon kunta ja Pellon ja Ylitornion yhteinen seutukirjasto Tornionlaakson kirjasto juhlvat tänä vuonna 50-vuotista kirjastoautotoimintaa Pellossa. 

Osana juhlavuotta Tornionlaakson kirjasto kerää loppuvuoden ajan kirjastoautoihin liittyviä muistoja Pellon ja Ylitornion alueelta. 

Muistoja voi jättää sekä verkkokyselyyn osoitteessa https://link.webropol.com/s/kirjastoautomuistot (linkki avautuu uuteen ikkunaan) että paperilla kirjastoauto Väylän Kulkuriin ja Pellon ja Ylitornion kirjastoihin.

Nykyaikaa ja historiaa

Lapsia Tornionlaakson kirjasto kutsuu lokakuussa avautuvan näyttelyn yhteydessä piirtämään unelmien kirjastoauton.

Tornionlaakson kirjaston nykyinen kirjastoauto Väylän Kulkuri on aloittanut toimintansa vuonna 2012. Kirjastoauto liikennöi joka toinen viikko Ylitornion ja joka toinen viikko Pellon alueella. Vuonna 2022 kirjastoauton lainat muodostivat 18,3% kaikista Tornionlaakson kirjaston toimipisteiden lainoista.

Kirjastoautoilla on merkittävä rooli kirjastopalveluiden saavutettavuuden kannalta erityisesti Pellon kokoisessa kunnassa. Myös nykyisessä hallitusohjelmassa mainitaan, että ”kirjastopalveluiden saavutettavuudesta huolehditaan hyödyntäen myös omatoimilainausta ja kirjastoautoja”.

Suomen ensimmäinen liikkuva kirjasto toimi nykyisen Vantaan kaupungin, entisen Helsingin maalaiskunnan, alueella 1913-14. Se toimi hevosen vetämissä kärryissä herastuomari Frithiof Winbergin aloitteesta. Ensimmäinen varta vasten kirjastoautoksi suunniteltu auto hankittiin Turkuun vuonna 1961. Kirjastoautot yleistyivät erityisesti 1970-luvulla. Eniten kirjastoautoja toimi Suomessa vuonna 1991, jolloin niitä oli 234. Vuonna 2022 kirjastoautoja oli yhteensä 124.


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!