-

Onko sinulla kysymyksiä kiinteistöverotukseen liittyen?

pe huhtik. 05 15:16:00 2024

Kuntalaiset – ja muut Pellossa kiinteistöjä tai rakennuksia omistavat – ovat ottaneet meihin yhteyttä kiinteistöverotukseen liittyen.

Monissa tapauksissa kysymysten taustalla on kunnassa suoritettu kiinteistöselvitys, jonka yhteydessä rakennuskannan tiedot on päivitetty.

Jonkin verran on ilmennyt tapauksia, joissa sama rakennus esiintyy kiinteistöveropäätöksessä kahteen kertaan. Todennäköisin syy tähän on se, että verovelvollinen on ilmoittanut verotiedoista puuttuneen rakennuksen verottajalle, mutta tieto ei ole tuolloin saavuttanut kuntaa. Nyt kiinteistöselvityksen yhteydessä kyseinen rakennus on lisätty rakennusrekisteriin kunnan toimesta ja se on mennyt myös verottajan rekisteriin lisäyksenä, jolloin lopputuloksena ko. rakennus on nyt verottajan rekisterissä kaksi kertaa. Tällaisen tapauksen voi usein tunnistaa siitä, että kiinteistöveropäätöksessä asiakkaan ilmoittaman rakennuksen kohdalta puuttuu pysyvä rakennustunnus (prt).

Joissakin tapauksissa on myös todettu omistustietojen muuttuneen; esimerkiksi yhteisomistuksessa olevalla tilalla (kiinteistöllä) sijaitsevan yhden henkilön omistuksessa olevan rakennuksen omistajuus on jakaantunut kaikille tilan omistajille. Tähän emme ole toistaiseksi löytäneet syytä.

Kiinteistöselvityksessä olemme keskittyneet rakennusten tietojen oikeellisuuden tarkistamiseen. Emme mm. ole vaikuttaneet rakennusten tai tilojen (kiinteistöjen) omistajuuteen tai maapohjan tietoihin. Ainoastaan, kun olemme lisänneet puuttuvan rakennuksen rekisteriin, olemme olettaneet rakennuksen
omistajaksi tilan (kiinteistön) omistajan.

Verottajalta saamamme yleinen ohje tietojen korjaamiseksi on sellainen, että verovelvollinen itse ilmoittaa korjaustiedot verottajalle. Asioiminen on joustavinta OmaVero-palvelussa, https://www.vero.fi/sahkoiset-asiointipalvelut/omavero/ (linkki avautuu uuteen ikkunaan) puhelimella verottajan tavoittaa numerosta 029 497 020. Jos verottaja näkee, että korjattava tieto on kunnalle merkityksellinen tai jos verottaja kokee tarvitsevansa lisätietoja kunnalta, ottaa verottaja yhteyttä kuntaan.

Verovelvollinen asioi siis lähtökohtaisesti verottajan kanssa. Tietenkin autamme myös kunnassa asian selvittämiseksi.